Dakpannen

Dakpannen

De meeste Nederlandse huizen hebben een pannendak. Dakpannen vormen dan ook een gebruikelijk materiaal voor dakbedekking in Nederland. Dakpannen zijn leverbaar in diverse materialen en dakdekkers kunnen de pannen coaten met een speciale laag zodat ze beter tegen weersomstandigheden bestendig zijn. Benieuwd naar de kosten voor vervangen of reinigen of coaten van uw dakpannen?

Start gratis offerteaanvraag!

Op deze pagina vindt u meer informatie over de diverse materialen en hoe coaten in zijn werk gaat. Daarnaast geven we u ook tips over het reinigen en het zelf vervangen van dakpannen. Tot slot adviseren wij u ook omtrent budgetoplossingen zoals het aanschaffen van gebruikte dakpannen.

  Gratis offertes vergelijken  Gratis – Vrijblijvend

  Diverse materialen

  In principe zijn er twee soorten materialen geschikt voor dakpannen. Dit zijn betonnen pannen, die vaak in een wijnrode kleur aangeleverd worden, en pannen van zwart keramiek. De keramische pannendaken worden vaak geïmpregneerd met een glazuurlaag opdat vocht minder invloed heeft op de kwaliteit van het dak.

  Deze daken herkend u dan ook aan de glimmende dakpannen. Over het algemeen is de prijs voor een keramische pan een stuk hoger dan de betonnen variant. Wilt u echt een originele dakbedekking? Het is ook mogelijk om leiplaten te laten leggen. De kosten hiervoor zijn relatief hoog, al heeft het wel een aantrekkelijk resultaat.

  Dakpannen coaten

  Het coaten van de dakpannen zorgt ervoor dat de invloed van het weer beperkt wordt. Vochtaantasting of de aanwas van mos zal op deze manier verminderen. Het coaten bestaat feitelijk uit het aanbrengen van een extra dunne laag op het zichtbare deel van de dakpan. Dit heeft als direct nadeel dat de overlap van de pannen geen coatingslaag krijgt. Het coaten geeft dan ook geen honderd procent dekking, en daklekkage blijft nog steeds een optie.

  Uw dak laten coaten is echter niet heel erg duur, waardoor de voordelen in zekere zin wel opwegen tegen de kosten. Een alternatief voor coaten is impregneren. Een ervaren dakdekker helpt u graag met het maken van de juiste keuze.

  Dakgoten en regenpijpen

  Bent u begonnen met het schoonmaken van het dak? Neem dan in één klap ook de dakgoten en regenpijpen mee. Het schoonmaken van de goten en pijpen is niet zeer intensief, maar kost wel wat tijd. U kunt deze schoonmaken met een eenvoudig tuinschepje en tuinslang. Door deze goed te reinigen voorkomt u onder meer daklekkages en overlopende goten. Voor meer tips voor het schoonmaken van de dakgoten kunt u de desbetreffende pagina bekijken.

  Gebruikte dakpannen aanschaffen

  Is het hoog tijd om uw dakbedekking te vervangen, maar is uw budget te beperkt om een volledig nieuw pannendak aan te schaffen? Geen nood. Het is bij veel leveranciers mogelijk om gebruikte dakpannen aan te schaffen. Deze gebruikte pannen hebben geen beschadigingen of iets dergelijks, maar komen van te grote leveringen of huizen waar men koos voor een ander soort dakbescherming.

  De kosten voor gebruikte producten variëren per leverancier, maar vormen vaak 40 tot 60 procent van de oorspronkelijke kostprijs. Ga in gesprek met een lokale vakman om te kijken waar u het beste gebruikte dakpannen kunt kopen. Zo kunt u eenvoudig en snel uw pannendak vervangen zonder hoge kosten.

  Dakpannen reinigen

  Dakpannen reinigen

  Om beschadigingen aan een dakpan te voorkomen kunt u deze niet alleen laten coaten of impregneren, u dient deze tevens regelmatig te reinigen. Het schoonmaken van het dak is vrij tijdsintensief, maar heeft wel een groot resultaat. Door het dak te reinigen beperkt u de mosgroei en vuilophoping. Bovendien kunt u tijdens het schoonmaken tevens de dakbedekking controleren op beschadigingen.

  Bent u bang dat het reinigen van het dak niet voor u is weggelegd? Geen probleem. U kunt ook de hulp van een ervaren klusjesman inhuren. Wilt u wel zelf aan de slag om de dakbedekking te reinigen? Zorg er dan voor dat u over het juiste materiaal beschikt en neem voldoende tijd. Zorg er bovendien voor dat u tijdens het reinigen altijd rekening met uw eigen veiligheid, deze staat natuurlijk voorop!

  Zelf een dakpan vervangen

  Is het hoogtijd om het hele dak te vervangen, of dient u alleen één enkele pan te vervangen? Het is in beide gevallen mogelijk om dit zelf uit te voeren. Wij helpen u hierbij graag met onderstaand stappenplan. Hebt u nog vragen of wilt u het vervangen liever niet helemaal zelf uitvoeren, dan kunt u natuurlijk contact opnemen met een professional via ons contactformulier.

  Stappenplan: Dakpan vervangen

  Stap 1: Begin met de voorbereidingen. Kijk welke dakpannen vervangen moeten worden, en zorg ervoor dat u een dakpan in hetzelfde model ter vervanging hebt.
  Stap 2: Het tweede deel van de voorbereidingen bestaat uit het verzamelen van de juiste materialen zoals een stevige ladder en goede werkhandschoenen.
  Stap 3: Schuif om de te vervangen dakpan de omliggende materialen omhoog, en haal het beschadigde exemplaar weg.
  Stap 4: Kijk vervolgens of de pannenlatten nog in optimale staat zijn. Is dit niet het geval, zorg er dan voor dat u ook deze vervangt.
  Stap 5: Schuif vervolgens de nieuwe pan op zijn plek, en de omliggende weer terug. De klus is vervolgens geklaard.