Welke soorten dakbedekking zijn er?

Vergelijk gratis offertes!

Soorten dakbedekking: alle mogelijkheden op een rij

Welke soorten dakbedekking zijn er? Zoveel mensen, zoveel wensen. We zetten de opties op een rij:

 • Dakpannen
 • Leien
 • Dakpanplaten
 • Zink
 • Koper
 • Riet
 • Bitumen
 • Epdm
 • Pvc
 • Groendak

Elk type dakbedekking heeft zijn eigen sterke punten. Welk type dakbedekking het meest geschikt is voor uw dak, hangt af van uw voorkeur en natuurlijk ook van uw budget. De levensduur van de verschillende types loopt bijvoorbeeld erg uiteen; dit is dan ook één van de meest belangrijke factoren in het uitkiezen van uw nieuwe dakbedekking. In dit artikel zetten we alles over de verschillende soorten dakbedekking op een rij.

Welke soorten dakbedekking zijn er voor een plat en een hellend dak?

Bij een plat of gebogen dak bestaan de opties uit bitumen, epdm, pvc en een groendak. Heeft u een hellend dak? Dan kunt u kiezen uit dakpannen, dakpanplaten, leien, zink of riet.

soorten dakbedekking

Wat kosten de soorten dakbedekking?

Welke kosten kunt u verwachten bij de verschillende dakbedekking materialen? In de onderstaande tabel is de richtprijs per materiaal terug te vinden. De prijzen zijn inclusief arbeid en btw.

Type dak Dakbedekking Richtprijs per m² Levensduur Voordelen
Hellend dak Betonnen dakpannen €50 30 jaar Gunstige prijs
  Keramische dakpannen €60 50 jaar Onderhoudsvriendelijk
  Leien €70 40 jaar Natuurlijke uitstraling
  Zink €80 100 jaar Strak uiterlijk
  Riet €100 40 jaar Karakteristiek
  Dakpanplaten €40 30 jaar Eenvoudig te leggen
Plat dak Bitumen €45   Gunstige prijs
  Epdm €50   UV-werend
  Pvc €55   In kleur verkrijgbaar
  Groendak €55   Milieuvriendelijk

Soorten dakbedekking voor hellende daken

We nemen de verschillende soorten dakbedekking voor schuine daken onder de loep. Wat zijn de keuzes en hun sterke punten? Een overzetdak plaatsen is bij een aantal hellende daken ook een goede optie, alleen bij dakpannen of leien is dit geen optie. Het voordeel van deze methode is dat het sneller én goedkoper is dan het dak volledig vervangen. Hieronder leest u meer over de soorten dakbedekking bij hellend daken wanneer de dakbedekking moet worden vervangen.

1. Dakpannen

Dakpannen of sneldakpannen zijn de meest klassieke dakbedekking en nog steeds zijn deze veruit het meest terug te vinden op de Nederlandse daken. Wanneer ze goed gelegd zijn, bieden ze een goede waterdichte bescherming van het dak en is de licht gebogen vorm ideaal voor de afvoer van water. Daarnaast zijn ze redelijk goed geprijsd. Een dakpan is alleen niet zomaar een dakpan: ook hierin dient u een keuze te maken:

 • Betonnen dakpannen zijn met circa €50 per m² een gunstige optie qua prijs. Ze gaan wat minder lang mee, omdat ze vatbaarder zijn voor mos- en algengroei. Dit maakt ze op den duur kwetsbaar voor water en vorst. Ze gaan ongeveer 30 jaar mee. Dakpannen impregneren en coaten zorgt hier wel voor een langere levensduur.
 • Keramische dakpannen zijn gemaakt van gebakken klei en al eeuwenlang een vertrouwd materiaal op de daken. Met ongeveer €60 per m² zijn ze iets duurder, maar daarvoor krijgt u wel een onderhoudsvriendelijker materiaal voor terug. Omdat mos en algen hier minder makkelijk op hechten, gaan deze dakpannen tot zo’n 50 jaar mee. Ook keramische dakpannen kunnen worden gecoat voor een betere levensduur.

2. Leien

Dakleien, ook wel tegelpannen genoemd, zijn een elegante dakbedekking, die een natuurlijke uitstraling aan de woning geeft omdat natuurlijke dakleien nauwelijks bewerkt zijn. Het stenen materiaal is goed bestand tegen uv-straling en extreme temperaturen, wat voor een goede levensduur van zeker 40 jaar zorgt. Bovendien is leisteen onderhoudsvriendelijk.

Het materiaal is wat duurder en moeilijker te plaatsen. Daarom is een dak met leipannen wat duurder: ongeveer €100,- tot €145,- per m². Een goedkoper alternatief met een vergelijkbare uitstraling, zijn kunstleien. Deze kosten ongeveer €60,- tot €85,- per m².

3. Dakpanplaten

Deze platen bestaan uit aluminium of kunststof en zijn precies wat de naam doet vermoeden: vrij grote platen, die de vorm hebben van meerdere dakpannen. Zo krijgt u een vergelijkbare uitstraling met reguliere dakpannen, maar is het grote voordeel dat dit materiaal snel te plaatsen is. Daarnaast zijn ze licht van gewicht, wat voor sommige daken een belangrijk voordeel kan zijn. Geïsoleerde dakplaten zijn bovendien erg geschikt voor uw tuinhuis of schuur!

Verdere voordelen zijn de beschikbaarheid in meerdere kleuren en de goede weerstand tegen uv-licht en temperaturen. Dakpanplaten gaan ongeveer 30 jaar mee, vergelijkbaar met betonnen dakpannen dus. Het eenvoudige plaatsen resulteert in een vrij lage installatieprijs van €40 per m².

4. Shingles

Shingles zijn kleine plaatjes of lapjes, die overlappend in de lengte en breedte op het dak worden aangebracht. Meestal zijn shingles van bitumen, maar er zijn ook houten en kunststof varianten. Het voordeel van deze dakbedekking is vooral het lichte gewicht, maar ook de eenvoudige plaatsing is een goede reden om voor shingles te gaan. Dat laatste maakt shingles ook populair als dakbedekking voor bijgebouwen, zoals een tuinhuis of overkapping.
Dakshingles bieden een goede waterdichte bescherming voor uw dak, terwijl het materiaal ook onderhoudsvriendelijk is. Shingles gaan ongeveer 20-25 jaar mee en zitten daarmee aan de lage kant qua levensduur. Dat is in de prijs ook terug te zien: bitumen shingles kosten ongeveer €25 per m².

5. Rieten dakbedekking

Riet geeft woningen een exclusieve en karakteristieke uitstraling, daarom is dit materiaal vooral op de grotere vrijstaande huizen terug te vinden. Een rieten dakbedekking kan makkelijk aangepast worden aan allerlei vormen, zodat een architect als het ware vrij spel heeft bij het ontwerpen van het dak. Daarbij is riet een isolerend materiaal.

Al deze voordelen zorgen echter wel voor een stevig prijskaartje: voor een rieten dak rekent men ongeveer €100 per m². Bij goed onderhoud gaat een rieten dak ongeveer 40 jaar mee.

6. Metalen dakbedekking – bijvoorbeeld zink

Een metalen dakbedekking blinkt vooral uit in levensduur. Wanneer een metalen dakbedekking zorgvuldig is aangelegd, is deze goed waterdicht en zorgt de weerstand tegen UV-straling en extreem weer voor een dak zonder zorgen. De meest toegepaste metalen dakbedekking is zink, dit gaat zo’n 100 jaar mee.

dakbedekking plat dak

Soorten dakbedekking voor platte en gebogen daken

Ook voor de meer horizontale dakvlakken zijn er verschillende opties. Hieronder volgen de meest gebruikte soorten dakbedekking voor een plat dak.

1. Bitumen

Bitumen is de meest gebruikte dakbedekking voor dit type dak. Dat komt waarschijnlijk door zijn goede waterdichtheid, goede hechting en een prima levensduur van zo’n 25 jaar, terwijl de prijs erg gunstig is. Een bitumen dakbedekking kost ongeveer €45 per m². Bitumen kan ook als vloeibare dakbedekking worden gebruikt.

2. Epdm

Een epdm dakbedekking heeft de afgelopen jaren een populair imago gekregen, en dat is volledig terecht. Dit materiaal is licht, bestand tegen uv-straling en hecht goed aan de ondergrond. Deze fraaie eigenschappen geven dit materiaal een levensduur van zo’n 50 jaar: het langste van de soorten dakbedekking voor horizontale daken.

De prijs van epdm dakbedekking ligt met €50 per m² iets hoger dan voor bijvoorbeeld bitumen.

3. Pvc

Deze kunststof dakbedekking is flexibel, milieuvriendelijk en in kleuren verkrijgbaar. Dat laatste maakt het een geschikt materiaal in combinatie met zonnepanelen, die efficiënter werken op de koelere temperaturen van een wit dakoppervlak.

Pvc dakbedekking wordt door langdurige blootstelling aan UV-licht taaier en gevoelig voor scheuren. Daarom gaat pvc met 25 jaar niet bijzonder lang mee, maar scoort het nog heel degelijk. Pvc dakbedekking kost €55 per m².

4. Groendak

Met uw dak een positieve impact maken op het milieu, maar ook op uw eigen woning? Dan is een groendak de beste keuze. Een groendak zorgt voor een goede waterhuishouding en gaat opwarming tegen, zowel binnen als buiten de woning.

De groenlaag beschermt de onderliggende laag, die vaak uit bitumen of epdm bestaat. De onderlaag gaat zo tot 2 keer langer mee. Houd echter wel rekening met een stevige prijs: vaak moet bij een groendak ook de onderlaag nieuw worden aangelegd. De kosten van de groenlaag zelf zijn ongeveer €55 per m².

Kosten besparen? Informeer dan zeker bij uw gemeente, provincie of waterschap voor een subsidie op een groendak.

Soorten kleuren dakbedekking

Welke kleur komt er op uw dak als u een keuze voor een type dakbedekking heeft gemaakt? De meest gekozen soorten dakbedekking zijn verkrijgbaar in de volgende kleuren.

 • Bitumen komt voornamelijk voor in grijs, maar is ook zwart
 • Epdmis vooral zwart. Sommige types zijn in donkere grijstinten te leveren.
 • Pvc is in veel kleuren verkrijgbaar: wit, grijs, groen, blauw of zwart zijn de meest gekozen kleuren.
 • Dakpannen zijn traditioneel gezien rood/oranje van kleur, waar de betonnen dakpannen vooral grijs Andere mogelijke kleuren zijn donkergrijs, blauw en groen.
 • Metaal: zink heeft een typische donkergrijze kleur, terwijl koper een groenachtige kleur ontwikkelt. Metalen dakbedekking is niet in andere kleuren verkrijgbaar.

Hoe kiest u de beste soort dakbedekking voor uw situatie?

De beste keuze hangt vooral af van uw budget, uw voorkeuren en van specifieke eigenschappen van uw dak. Houd voor dat laatste rekening met de volgende vragen:

 • Kan de dakconstructie veel gewicht aan? Dan bent u vrij in uw keuzes. Bij een dak met minder draagkracht zijn epdm, dakpanplaten en metalen dakbedekking de beste keuzes, omdat dit lichte materialen zijn.
 • Heeft u of neemt u zonnepanelen? Dan is een groendak of pvc dak de juiste keuze vanwege de lagere daktemperatuur.
 • Is levensduur het belangrijkste? Dan zijn de beste opties zink, epdm of een groendak.
 • Is uw dakvlak gericht op het noorden, of staat het in een koud, vochtig klimaat? Dan zijn keramische, metalen of leien dakpannen een veel betere keuze dan betonnen dakpannen vanwege het risico op mosgroei.

Dakbedekking laten plaatsen? Vergelijk offertes!

Heeft u een keuze uit de vele opties kunnen maken en gaat u de dakbedekking laten vervangen? Zorg dat u niet te veel betaalt. Met onze gratis offerteservice ontvangt u snel en eenvoudig meerdere offertes van dakdekkers. Kies het beste aanbod en bespaar tot 40% op uw klus!