Epdm dakbedekking

EPDM Dakbedekking Prijs 2024

EPDM is een lichte dakbedekking voor een plat dak, die steeds populairder wordt. Dat is logisch, want EPDM kent tal van voordelen, waaronder een uitstekende levensduur. Wat is de prijs van EPDM dakbedekking? In dit artikel gaan we in op allerlei eigenschappen van EPDM en vindt u informatie over de kosten, zoals de prijs van EPDM per m².

In dit artikel:

 • EPDM in het kort
 • De prijs van EPDM dakbedekking
 • Wat beïnvloedt de prijs van EPDM dakbedekking?
 • Hoe wordt EPDM geplaatst?
 • Tips om te besparen op de kosten van een nieuwe EPDM dakbedekking
 • Voordelen en nadelen van EPDM
 • Bitumen of EPDM: wat is het beste?
 • EPDM dakbedekking laten leggen? Vergelijk offertes!

Overweegt EPDM als nieuwe dakbedekking voor uw plat dak? U kunt flink besparen op de kosten met onze gratis offerteservice. Eenvoudig ontvangt u zo meerdere offertes van dakdekkers. Kies het beste aanbod en bespaar zo tot 40% op de kostprijs!

EPDM in het kort

EPDM als dakbedekking is een rubberachtige folie, gemaakt van Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer, een synthetisch materiaal. Het materiaal is duurzaam, volledig te recyclen en vanwege zijn waterdichtheid is het een zeer geschikt product om een plat dak mee te bedekken. Vanwege de levensduur van 50 jaar en het onderhoudsgemak wordt EPDM steeds vaker gekozen bij dakrenovatie.

De prijs van EPDM dakbedekking

Een nieuwe EPDM dakbedekking kost inclusief plaatsen ongeveer €75 tot €95 per m². Daarmee is het één van de duurdere opties, maar gezien de levensduur krijgt u er meer dan genoeg voor terug. Bij een gemiddeld dak van 60m² kost een nieuwe EPDM dakbedekking ongeveer €4.500 tot €5.700 in totaal. In de tabel hieronder laten we voor verschillende oppervlaktes zien met welke prijzen u rekening kunt houden.

Oppervlakte dak in m² Prijs inclusief arbeid en btw
10 €750 – €950
25 €1.900 – €2.400
50 €3.800 – €4.800
60 €4.500 – €5.700
75 €5.600 – €7.100

Dit zijn richtprijzen die kunnen verschillen per aanbieder. Exacte prijs weten? Vraag gratis offertes aan!

Wat beïnvloedt de prijs van EPDM dakbedekking?

De gemiddelde prijzen voor EPDM dakbedekking zijn een indicatie. Het spreekt voor zich dat die prijs afhankelijk is van verschillende factoren. Wat zijn de belangrijkste zaken die de prijs bepalen?

Zelf oude dakbedekking verwijderen of laten doen?

Voordat EPDM kan worden geplaatst, moet in de meeste gevallen de oude dakbedekking verwijderd worden. Als u dat zelf doet, scheelt dat een hoop kosten: de oude dakbedekking laten verwijderen kost ongeveer €30 per vierkante meter.

Dikte van EPDM

Hoe dikker de dakbedekking, hoe meer materiaal er nodig is. Niet vreemd dus, dat dan ook de prijs stijgt bij een dikkere dakbedekking. Voor een schuurtje is een dikte van 1,0mm genoeg, maar voor de ‘gewone’ daken wordt geadviseerd om voor een dikte van minstens 1,3mm te gaan. De dikkere variant is ongeveer €3 per m² duurder. Hiervoor krijgt u wel een langere levensduur terug.

Wel of geen groendak?

Kiest u een EPDM dakbedekking als onderlaag voor een groendak, dan komen de totale kosten van het dak op circa €60 tot €65 hoger te liggen: het ‘groene’ deel van de dakbedekking maakt namelijk een behoorlijk deel van de totaalprijs uit. Een groendak zorgt trouwens wel voor een verlengde levensduur van de EPDM-laag.

Staat van de ondergrond

Hoe staat het met de oude dakbedekking? U kunt er namelijk voor kiezen om deze te laten liggen; EPDM hecht goed op de oude dakbedekking, maar dan moet deze wel nog in goede staat zijn. Kiest u voor deze optie, dan kunt u ongeveer €30 tot €40 per m² goedkoper uit zijn. Deze werkwijze scheelt namelijk een hoop tijd.

Combinatie met andere werkzaamheden

Als een dakdekker meer werk op uw dak kan uitvoeren, kan hij een korting op de totale werkzaamheden geven: het is voor hem namelijk prettig om op langer op dezelfde plek te blijven. Zo kunt u ervoor kiezen om uw dak direct (extra) te isoleren, of om samen met enkele buren de dakbedekking tegelijk te laten vervangen.

Hoe wordt EPDM geplaatst?

Een dakdekker gaat globaal gezien als volgt te werk:

1.     Oude dakbedekking verwijderen

Oude dakbedekking wordt losgetrokken en weggesneden, totdat alle oude bedekking verwijderd is. De resten worden in stukken gesneden en in een container of in afvalzakken afgevoerd.

2.     Oppervlak schoonmaken

Het oppervlak waarop de EPDM dakbedekking gaat worden aangebracht, wordt netjes vrijgemaakt van vuil, vet of andere zaken die de hechting kunnen verminderen. Hierna is de ondergrond klaar voor de nieuwe bedekking.

3.     Dak en EPDM uitmeten

Het dakoppervlak wordt zorgvuldig opgemeten, waarna de rollen EPDM op maat gesneden worden. Eenmaal op het dak moeten de EPDM-rollen even rusten in hun uitgerolde toestand, zodat alle spanning op het materiaal kan zakken.

4.     EPDM-lijm aanbrengen

Als de EPDM-rollen netjes op hun plaats liggen, kan een deel voorzichtig worden teruggevouwen. Op de onderkant wordt nu EPDM-lijm aangebracht. Dit gedeelte kan na een paar minuten drogen langzaam worden teruggerold, waarna dit deel goed op zijn plaats ligt en gaat hechten aan de ondergrond. Voor een betere hechting wordt de bedekking met een roller aangedrukt.

5.     Randen afwerken

Het EPDM wordt ook netjes op de dakranden aangebracht. De hoeken worden zorgvuldig weggevouwen en als alles met lijm op zijn plek ligt, wordt het geheel met een daktrim vastgeschroefd.

Wat kost het aanbrengen van EPDM?

Als we uitgaan van materiaalkosten van ongeveer €25 tot €30 per vierkante meter, dan bedragen de arbeidskosten circa €50 tot €60 per m².

Tips om te besparen op de kosten van een nieuwe EPDM dakbedekking

Wat kunt u doen om de kosten van een EPDM dakbedekking te drukken?

Zelf oude dakbedekking verwijderen

Zelf het dak op om de oude dakbedekking te verwijderen is waarschijnlijk de beste manier om te besparen op de kosten. Het werk is niet bijzonder technisch, maar neemt wel veel tijd in beslag. Mede daardoor is de besparing behoorlijk: u bent ongeveer €30 per m² goedkoper uit.

Vraag uw buren

Als een dakdekker meerdere daken tegelijk kan doen, scheelt dat hem veel tijd: zijn materiaal is immers toch al op locatie. Daarom kan hij bij zulke klussen op de gezamenlijke prijs een korting geven.

Laat meteen uw dak isoleren

Direct isoleren betekent ook meer werk op dezelfde locatie voor de dakdekker. Dat vindt hij prettig, waardoor hij op de totaalprijs een korting kan geven. Daarnaast is er een subsidie beschikbaar voor dakisolatie: de ISDE-subsidie. Deze bedraagt €4 per m² die u laat isoleren, wel bij een minimum van 20m².

Voordelen en nadelen EPDM dakbedekking

EPDM dakbedekking kent vooral voordelen ten opzichte van andere types dakbedekking. We lichten ze kort toe.

Voordelen EPDM dakbedekking

 • Lange levensduur. Met een levensduur van circa 50 jaar is EPDM een geweldige keuze. Deze bedekking gaat ongeveer 20 jaar langer mee dan het veelgebruikte bitumen.
 • UV-bestendigheid. Zonlicht heeft bijna geen vat op EPDM. Dat maakt EPDM een zorgeloze dakbedekking. Waar bitumen en PVC na verloop van tijd scheurtjes kunnen vertonen na langdurige blootstelling, hoeft u zich daar bij EPDM geen zorgen om te maken.
 • Licht van gewicht. EPDM is een vrij dunne rubber folie die vooral in vergelijking met bitumen een stuk lichter is. EPDM weegt 1,1kg tot 1,8kg per m², waar bitumen tot 6,0kg per m² kan wegen. Dat scheelt een hoop voor daken met minder draagkracht.
 • Perfecte hechting. Doordat EPDM elastisch is en naadloos op het dak kan worden aangebracht, is de hechting perfect. Dit zorgt voor een hoge kwaliteit dakbedekking met een extreem goede lekbestendigheid.
 • Ideale ondergrond voor groendak. EPDM is wortelbestendig. Tel daarbij het lichte gewicht op, en dan mag geconcludeerd worden dat EPDM de gedroomde ondergrond voor een groendak is. Veel groendaksystemen worden dan ook met EPDM aangeboden.
 • Witte pvc dakbedekking. U hebt ook de keuze uit witte dakbedekking, voor een unieke uitstraling en extra voordelen. Zo weerkaatst het zonlicht en blijft het lekker koel.

Nadelen EPDM dakbedekking

Ze zijn vrij schaars, maar laten we toch kijken naar de nadelen van EPDM.

 • Hoge aanschafprijs. De kosten voor een nieuwe EPDM dakbedekking liggen ongeveer €25 per m² hoger dan bij bitumen of pvc. Gezien de lange levensduur is het nadeel relatief klein.
 • Gevoelig voor chloor. Mocht uw dak vlak naast een zwembad staan, dan is EPDM af te raden. De chloordampen kunnen het materiaal aantasten. Let daarom vooral op als u een zwembad in de tuin heeft.
 • Minder goed bij mechanische belasting. Mocht er, om welke reden dan ook, vaak worden gelopen op uw dak? Dan is EPDM niet te beste keuze. Het materiaal kan niet goed tegen belasting met zware voorwerpen – of mensen.

Bitumen of EPDM: wat is het beste?

Twijfelt u of bitumen of juist EPDM de beste keuze is voor uw dak? We zetten de situaties op een rij, waarbij één van de twee materialen de voorkeur zal hebben.

 • Veel zonlicht op het dak: EPDM. Bitumen kan UV-straling uit zonlicht niet goed verdragen. De meeste dakvlakken vangen vrij veel zonlicht, waardoor EPDM in veel gevallen een betere keuze is.
 • Levensduur: Is de levensduur van uw nieuwe dakbedekking het belangrijkst? Dan is EPDM altijd de beste keuze. Met een levensduur van 50 jaar gaat EPDM ongeveer 20 jaar langer mee dan bitumen.
 • Dak met weinig draagvermogen: EPDM. EPDM is een stuk lichter dan een bitumen dakbedekking. Het maakt de belasting op het dak een stuk lager.
 • Dakterras op plat dak: Heeft u een dakterras, of gaat u dat realiseren? Dan is bitumen als ondergrond een betere keuze, gezien de hogere weerstand tegen de belasting van tegels en andere materialen.

Benieuwd naar uw prijs voor een EPDM dakbedekking? Vergelijk offertes!

Als u overtuigd bent dat EPDM de beste keuze is voor uw dak, zorg er dan voor dat u niet teveel betaalt. Met onze gratis offerteservice ontvangt u eenvoudig meerdere offertes voor uw klus. Kies de dakdekker met het beste aanbod en bespaar tot 40% op uw nieuwe dak!