Snel een dakreparatie nodig?

Kom direct in contact met een dakdekker uit uw regio!

Nu bereikbaar.

Kosten dakreparatie

Deze kosten dakreparatie pagina is geüpdatet in 2024.

Merkt u een daklekkage op? Of zijn de dakpannen op uw schuin dak scheef gaan liggen? Schakel dan een dakspecialist in voor een snelle dakreparatie! Met een reparatie is uw dakoppervlak snel weer als nieuw en heeft u geen last meer van vochtproblemen en kou in huis.

Op deze pagina leest u meer over de kosten van een dakreparatie. Ook krijgt u een indruk van de werkzaamheden van dakdekkers en leest u over de mogelijkheid van een dakrenovatie. Schakel een dakspecialist uit uw omgeving in om een dakreparatie uit te laten voeren. Wacht hier niet te lang mee, het is belangrijk om een beschadiging van het dak zo snel mogelijk te repareren. U wilt natuurlijk straks geen hoge kosten voor het herstellen van vochtplekken of andere schade. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan via het offerteformulier!

Wat kost een dakreparatie?

De kosten voor een dakreparatie op een plat dak beginnen vanaf €250,- tot €300,- per m². Dit hangt sterk af van het materiaal, een dakreparatie met bitumen kost u gemiddeld €250,- tot €280,- per m²

Op een hellend dak kost een dakreparatie gemiddeld €150,- tot €350,- per m². Hierbij gaat het met name om het vervangen van de kapotte dakpannen.

Houd ook altijd rekening met voorrijkosten!

Overdag kost dit gemiddeld €40,-, maar belt u in de avond of in het weekend dan lopen de voorrijkosten op tot gemiddeld €80,-.

Dakreparatie kosten 2024

Werkzaamheden Gemiddelde kosten *
Zwakke gedeeltes dakbedekking plat dak vervangen €250,- tot €300,- per m²
Reparatie met bitumen €250,- tot €280,- per m²
Reparatie met EPDM €260,- tot €290,- per m²
Kapotte dakpannen vervangen €150,- tot €350,- per m²
Nokvorsten vervangen €50,- tot €100,- per meter
Dakgoten vervangen €65,- tot €100,- per meter
Voorrijkosten €40,- (overdag) €80,- (‘s nachts)
Beschadiging opsporen €300,- tot €400,-

* Let op: dit zijn gemiddelde kosten inclusief arbeidsloon, materiaal en btw. Vraag voor exacte prijsberekeningen een gratis en vrijblijvend offerte aan.

Kosten dakreparatie: handige prijsvoorbeelden

dakreparatie kosten

Welke factoren beïnvloeden de kosten van een dakreparatie?

De totale kosten zijn afhankelijk van een aantal belangrijke factoren. Allereerst speelt het materiaal een grote rol: hoe duurder de dakbedekking, des te hoger de kosten voor de reparatie. Wanneer het huidige plat dak in slechte staat verkeerd, dan zijn de vakmannen langer bezig om het dakoppervlak te herstellen, hierdoor vallen de kosten van de dakreparatie hoger uit. Daarnaast zijn de arbeidskosten van de dakdekkers een belangrijk onderdeel van de totale prijs. Elke dakspecialist hanteert namelijk zijn eigen uurtarief. Hoe meer ervaring zij hebben, des te hoger de prijzen!

 

Hieronder gaan we kort in op de verschillende factoren die een rol spelen in het bepalen van de prijs. Wilt u graag de precieze prijs weten? Twijfel dan niet en vraag gratis offertes aan!

1. Uurloon van een dakdekker

Gemiddeld genomen ligt het uurloon van een dakdekker tussen de €30,- en €80,-. De prijs per uur verschilt enorm afhankelijk van uw locatie. Omdat de dakspecialisten in de Randstad meer werk hebben, kunnen zij een hogere prijs hanteren. Dakspecialisten buiten de Randstad hebben qua werk minder mogelijkheden, daarom hanteren zij juist lagere prijzen. In de Randstad betaalt u gemiddeld €40,- tot €80,- per uur en buiten de Randstad ongeveer €30,- tot €55,-.

2. Soort dakbedekking

Welke dakbedekking er op het dak ligt, bepaalt welk materiaal de dakdekker moet gebruiken tijdens de dakreparatie. Dit heeft een grote invloed op de prijs: kleidakpannen zijn bijvoorbeeld een stuk duurder in aanschaf dan betondakpannen en EPDM is weer iets duurder dan een dakreparatie met bitumen.

Type dakbedekking Gemiddelde kosten per m2
(inclusief arbeid en btw)
Bitumen € 45
EPDM € 65
Dakpannen € 85

3. Locatie en bereikbaarheid van het dak

Hoe lastiger het dak te bereiken is, des te hoger de kosten. Daarom is een dakreparatie op een pannendak vaak duurder, omdat de dakdekkers hier een steiger voor moeten inschakelen. Een plat dak is in veel gevallen (deels) beloopbaar waardoor alleen een ladder voldoende is.

Bovendien speelt ook de locatie een rol: op het platteland zijn de prijzen hoger omdat dakdekkers hier minder concurrentie hebben. In de randstad worden zij uitgedaagd om de scherpste prijzen te hanteren.

4. Lekdetectie

Het kan zijn dat een beschadiging in het dak erg lastig op te sporen is. In dat geval voert de dakdekker lekdetectie uit, zoals rookgasdetectie. Dit kost gemiddeld €300,- tot €400,- maar het kan ook zijn dat de lekdetectie gratis is bij afname van een dakreparatie.

5. Extra opties bij een dakreparatie

Natuurlijk zijn er ook andere mogelijkheden om een dakreparatie uit te voeren. Misschien kiest u er direct voor om ook de dakgoten te vervangen zodat hier niet snel weer een lekkage ontstaat. Of wilt u de schade in huis laten herstellen door een vakman. Deze keuzes hebben invloed op de prijs.

Besparen op de kosten van een dakreparatie?

Vind snel een dakdekker bij u in de buurt en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Wanneer het dak repareren?

Dat u een plat dak moet laten repareren wanneer deze kapot is, is duidelijk. Maar hoe weet u nou wanneer uw dak beschadigd is? Het is verstandig om te letten op de onderstaande signalen:

  • Lekkages aan het dak of de dakgoten.
  • Houtwerk dat loslaat of beschadigd raakt.
  • Beschadigd lood.
  • Scheef liggende of missende dakpannen.
  • Scheurtjes in de dakbedekking

Last van daklekkage?

In het geval van een lekkage is een reparatie noodzakelijk. Wanneer u opmerkt dat uw plat dak of schuin dak lekt, dan is er mogelijk al flinke schade aangericht. Voordat u de lekkage opmerkt heeft het water mogelijk al een groot deel van uw dakconstructie aangetast. Dat komt omdat het water al lange tijd aanwezig is voordat u de signalen opmerkt.

Bij het signaleren van een lekkage, is het dus belangrijk om de dakschade zo snel mogelijk te repareren. Dit doet u met het vervangen van de dakbedekking of het herstellen van de dakpannen. Zo voorkomt u zoveel mogelijk kosten om de waterschade te herstellen.

Tip: schade door een daklekkage is in veel gevallen verzekerd via de opstalverzekering of de inboedelverzekering. De dakreparatie zelf is niet gedekt. Dat betekent dat u de dakreparatie zelf moet betalen, maar een vergoeding krijgt van de verzekering voor de schade.

 

Wat kost een dakreparatie plat dak?

Een dakreparatie op een plat dak kost ongeveer €250,- tot €290,- per m². Een plat dak is gevoelig voor dakschade. Dat komt omdat een plat dak de waterafvoer niet altijd optimaal bevordert. Doordat water en vervuiling langer op een plat dak blijft liggen, wordt het bitumen of de andere dakbedekking sneller aangetast, met kleine scheurtjes als gevolg. Het voordeel is dat een plat dak relatief gemakkelijk te repareren is. In de meeste gevallen is het niet nodig om de complete dakbedekking te vervangen, en kan de dakdekker met behulp van een reparatiestrook het dakoppervlak weer waterdicht maken. In de meeste gevallen verlijmt hij dit met de oorspronkelijke dakbedekking, in sommige gevallen brandt hij het vast. Met deze reparatie is het plat dak volledig waterdicht.

Werkzaamheden bij plat dak repareren?

Kleine haarscheurtjes in het bitumen kunnen al flinke problemen veroorzaken. Het is zonde om het complete plat dak te vervangen als de oorzaak kleine scheurtjes zijn, maar deze zijn uiteraard lastig op te sporen.

Zo gaat een dakdekker te werk.

Stap 1: lekdetectie
Eerst zoekt de vakman het lek op. Soms is dit direct duidelijk, bij een grote scheur bijvoorbeeld, maar regelmatig gebruikt de dakdekker lekdetectie om de schade op te sporen. Hij blaast een rookgas onder de dakbedekking en controleert het oppervlak. De rook komt namelijk via de scheurtjes weer naar buiten. Zo vindt hij de exacte plek van de beschadiging!

Stap 2: oppervlak schoonmaken
De dakdekker snijdt op de plaats van de scheur kruislings in. Hij vouwt de hoeken opzij en checkt de ondergrond van het dak. Dit maakt hij helemaal schoon en droog, eventuele schade repareert hij direct. Zo hecht het dak straks goed en voorkomt u onnodige schade. Hij vouwt de hoeken weer terug en lijmt of brandt dit weer vast.

Stap 3: reparatiestrook aanbrengen
De vakman brengt een reparatiestrook op maat aan (met een flinke overlapping). In het geval van een bitumen dakreparatie brandt hij de ondergrond zodat het materiaal goed zacht wordt. EPDM lijmt hij vast met lijm op de ondergrond en op het materiaal zelf. Om de reparatiestrook goed aan te brengen gebruikt hij een zware roller: deze drukt het materiaal extra stevig aan.

dakreparatie spoed

Wat kost dakreparatie schuin dak?

Voor het vervangen van dakpannen liggen de kosten rond de €150,- tot €350,- per m² en voor het vervangen van de nokvorsten liggen de kosten gemiddeld tussen de €50,- en €100,- per meter. Zijn uw dakgoten de oorzaak van uw lekkage? In dat geval kunt u rekening houden met kosten tussen de €65,- tot €100,- per meter.

Bij een schuin dak is een beschadiging in de meeste gevallen sneller op te sporen. Dit komt omdat het vrij duidelijk is welke dakpannen beschadigd of verschoven zijn. Als dit niet het geval is gaat de dakdekker op zoek naar eventuele dakgoten die een reparatie nodig hebben. De dakreparatie bestaat daarna uit het vervangen van specifieke pannen. Is er sprake van flinke dakschade? Dan vervangt de dakspecialist een gedeelte van de dakbedekking zodat het resultaat volledig waterdicht is. Is de staat van uw dak zodanig verslechterd dat een dakreparatie niet voldoende is? In dat geval raadt de vakman een dakrenovatie in plaats van dakreparatie aan.

Werkzaamheden bij schuin dak repareren?

Hoe gaat de dakdekker precies te werk bij het repareren van een schuin dak? Hieronder zetten de oorzaken netjes op een rij.

Stap 1: lek opsporen
De eerste stap is het opsporen van het lek. In veel gevallen is het snel te vinden, omdat kapotte of zelfs missende dakpannen snel opvallen. Dit is niet altijd het geval, omdat het ook voorkomt dat de nokvorsten lekken, dat de dakramen kapot zijn of dat het dak van de dakkapel lekt!

Stap 2: lek dichten
De dakreparatie bestaat meestal uit het vervangen van kapotte dakpannen of nokvorsten. Daarom is een reparatie relatief snel uitgevoerd. Wanneer het gaat om een lekkage bij een dakraam, schoorsteen of dakkapel dan checkt de vakman eerst het daklood. Soms is dit omhooggewaaid of is het gescheurd. De oplossing is dan het vervangen van het daklood of dit weer terugvouwen zodat het dak waterdicht is!

Dakreparatie nodig?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40%!

Dakreparatie niet voldoende?

In een aantal gevallen is de dakschade zo groot dat een dakreparatie alleen niet voldoende om de kwaliteit van uw dak te waarborgen. In dat geval is een volledige dakrenovatie noodzakelijk. Bijvoorbeeld wanneer uw dakconstructie flink aangetast is door houtrot of als deze door vochtproblemen is gaan verzakken. Hoeveel een renovatie kost is compleet afhankelijk van uw persoonlijke situatie en de ernst van de dakschade. U krijgt een duidelijk inzicht in de kosten als u een vrijblijvende offerte aanvraagt. Voor een renovatie van een plat dak, bestaande uit het verwijderen en plaatsen van dakbekleding betaalt u gemiddeld €75,- tot €100,- per m². Voor een schuin dak liggen de kosten voor dezelfde werkzaamheden iets hoger, gemiddeld rond de €75,- tot €130,- per m².

Hoe besparen op de dakreparatie kosten?

Afhankelijk van de schade kan een reparatie flink in de kosten lopen. Gelukkig zijn er een aantal manieren waarop u kunt besparen op uw reparatie. Hoe? Wij hebben een aantal handige tips voor u! Wilt u niets te veel betalen voor uw dakreparatie? Vergelijk dan bovendien gratis offertes!

1. Laat uw dak controleren

Besteed uw dakonderhoud uit aan een ervaren dakdekker. Tijdens de reparatie of in de jaren erna komt er dan een dakwerker langs om uw dak te controleren op beschadigingen en eventuele andere zwakke plekken. Zo bent u er op tijd bij en laat u al snel een kleine reparatie uitvoeren, waarna grotere schade beperkt blijft.

2. Doe de voorbereidingen zelf

Het is mogelijk om voorbereidingen voor de dakreparatie alvast zelf te doen. Op deze manier bespaart u de dakdekker veel tijd en bent u dus minder geld kwijt. Denk bijvoorbeeld aan het bladvrij maken van uw dakoppervlak. Zo kan de dakdekker direct aan de slag met de werkzaamheden.

3. Kies een dakdekker uit de buurt

Wanneer u een dakdekker uit uw eigen regio inschakelt, dan bespaart u op de voorrijdkosten. Wanneer een dakdekker van ver komt zijn de voorrijdkosten een stuk hoger. Met behulp van ons netwerk vindt u al snel een vakman bij u in de buurt die zo snel mogelijk een dakreparatie kan uitvoeren.

4. Overweeg een onderhoudsabonnement

Met een onderhoudsabonnement komt er regelmatig een dakdekker langs voor onderhoud. U hoeft zelf geen afspraak te maken, de dakdekkers doen dit zelf. Met regelmatig onderhoud houdt u de kwaliteit van uw dakoppervlak hoog en voorkomt u dakreparaties in de toekomst!

5. Combineer werkzaamheden

Door meerdere dakwerken met elkaar te combineren bespaart u op de kosten. Eventueel kunt u de buren vragen of zij ook een dakdekker nodig hebben, om zo samen één vakman in te schakelen. Op die manier daalt de prijs per vierkante meter!

6. Vergelijk offertes

Elke dakdekker hanteert een eigen prijs. Hierdoor verschillen de kosten per dakdekkersbedrijf. Het is altijd slim om de prijzen en voorwaarden van verschillende dakdekkers met elkaar te vergelijken. Zo vindt u eenvoudig de dakdekker met het beste aanbod en bespaart u gemakkelijk tot wel 40% op de totaalprijs.

Besparen op de dakreparatie? Vergelijk gratis offertes!

Ontvang gratis en vrijblijvend een offerte van een goedkoop en betrouwbaar dakdekkerbedrijf uit uw regio! Deze vraagt u eenvoudig aan via het offerteformulier. Geef uw wensen aan en het bedrijf uit uw regio neemt zo snel mogelijk contact met u op, zodat de reparatie zo snel mogelijk uitgevoerd wordt. Heeft u last van lekkage en wilt u liever vandaag dan morgen een reparatie uitvoeren? Vul dan het offerteformulier in!

U ontvangt spoedig een offerte met scherpe prijs van een dakspecialist uit uw omgeving. Deze offertedienst is geheel gratis en vrijblijvend, u zit nergens aan vast.