Wat kost een dakrenovatie in 2024?

Vergelijk gratis offertes!

d

Kosten van een dakrenovatie

Een dak gaat gelukkig tientallen jaren mee. Toch wordt het ooit tijd om een dak te renoveren, mogelijk door lekkages of storm, of simpelweg vanwege de leeftijdsgebonden slijtage van het dak. Wellicht wilt u uw dak renoveren en tegelijk isoleren. Hulp nodig van een dakdekker?

Start uw gratis offerteaanvraag!

U krijgt zo snel mogelijk meerdere offertes toegestuurd! Wat kost een dakrenovatie? In dit artikel zoomen we in op alle bruikbare informatie over het renoveren van een dak en geven we een indicatie voor de kosten die u hierbij kunt verwachten.

Overweegt u een dakrenovatie? Bespaar op deze grote investering in uw woning en vraag offertes op. Met onze gratis offerteservice ontvangt u eenvoudig meerdere offertes. Kies het gunstigste aanbod en bespaar tot 40% op de kostprijs!

Wat kost een dakrenovatie in 2023?

In de meeste gevallen gaat een dakrenovatie over het vervangen van het hele dak. De kosten voor deze klus hangen allereerst af van het type dak van uw woning.

Een plat dak renoveren kost gemiddeld circa €2.000, waarbij we uitgaan van een dak van 50m².
Dakrenovatie van een pannendak of hellend dak is arbeidsintensiever en kost daarom meer: circa €5.000 bij een dak van 50m².

Kosten dakdekker 2024: per oppervlakte

Oppervlakte hele dak Plat dak (incl. arbeid en btw)* Hellend dak (incl. arbeid en btw)*
10m² €800,- €1.200,-
25m² €2.000,- €2.600,-
50m² €4.000,- €5.000,-
*Dit zijn gemiddelde prijzen incl. btw. Exacte prijs weten voor uw dakwerken? Vraag gratis offertes aan!
Verderop in dit artikel gaan we in detail in op de werkzaamheden en kosten bij deze twee soorten daken.

Wat kost een dakrenovatie per m²?

Door omstandigheden kan het noodzakelijk zijn om een gedeelte van het dak te renoveren. Denk hierbij aan lekkage na storm of hevige regenval. Water beschadigt hierbij een deel van het dak, maar een groot gedeelte van het dak blijft gelukkig intact. Wat kost in dit geval een dakrenovatie per vierkante meter?

Bij een plat dak liggen de kosten per vierkante meter tussen de €75 – €100 per vierkante meter. De kosten variëren afhankelijk van het soort dakbedekking en of de oude dakbedekking kan blijven liggen.

Gedeeltelijk renoveren van een hellend dak kost circa €75 – €130 per vierkante meter. De kosten hangen vooral af van de aard van de renovatie. Wat wordt er allemaal vernieuwd?

Kosten dakrenovatie per m² in 2024

Soort dak Kosten per m² (incl. arbeid en btw)*
Plat dak €40 – €90
Hellend dak €75 – €130
*De genoemde prijzen zijn gebaseerd op gemiddelde tarieven. Vraag gratis offertes aan voor de exacte prijzen.

kosten dakrenovatie

Factoren die de kosten van een dakrenovatie beïnvloeden

Dakrenovatie is een omvangrijke klus, waarvan het werk per dak of wens verschilt. Wat zijn de meest belangrijke factoren die de prijs voor dakrenovatie bepalen?

Type dakbedekking

De meest voor de hand liggende factor is het nieuwe materiaal waarmee het dak wordt opgebouwd. Bij een plat dak kan de keuze voor bitumen of EPDM al €25 per vierkante meter verschillen, waarbij meestal extra kosten worden gerekend als de oude dakbedekking moet worden verwijderd.

Renovatie van een hellend dak kan ook met verschillende materialen. Er is een duidelijk prijsverschil tussen bijvoorbeeld standaard gebakken dakpannen of keramische dakpannen. Wordt ook het dakbeschot vervangen? Dan is er een aanzienlijk prijsverschil tussen eenvoudige vuren spaanplaten of dikke geïsoleerde platen.

Reparatie of renovatie?

Vaak gaat reparatie maar om kleine oppervlaktes van enkele vierkante meters, maar het proces is arbeidsintensiever. Hierdoor liggen de prijzen per m² hoog, maar is de uiteindelijke prijs vaak lager. Als uw dakbedekking in algeheel slechte staat is, is het beter om meteen de hele dakbedekking te vervangen.

Deels of geheel renoveren?

Is het dak over het geheel gezien in prima conditie? Dan volstaat het vaak om maar een gedeelte van het dak te vervangen, zoals een aantal vierkante meters aan dakpannen. Dit scheelt aanzienlijk in materiaalkosten en arbeidsuren, wanneer deze klus wordt vergeleken met een gehele dakrenovatie.

Let op: is de dakconstructie beschadigd door rot of verzakking? Dan is gedeeltelijk vervangen geen oplossing. In dit geval moet altijd de hele dakconstructie worden vernieuwd en moet u mogelijk ook de draagbalk vervangen.

Asbest aanwezig bij dakrenovatie?

In woningen die voor 1993 zijn gebouwd is er altijd een risico op de aanwezigheid van asbest(houdende) materialen. Treft u of uw dakdekker asbest aan bij een dakrenovatie? Dan zijn een inventarisatie en sanering van het asbest door gediplomeerd personeel verplicht. Omwille van de gezondheid is dit bij wet bepaald. Het betekent echter een extra kostenpost bij uw dakrenovatie.

Tegelijkertijd verduurzamen

Renovatie van uw dak is een uitgelezen moment om uw dak te verduurzamen. Het resulteert in meer wooncomfort en een lagere energierekening, terwijl er relatief weinig extra arbeid voor nodig is. Het dak ligt immers toch al open. Afhankelijk van de aard van de isolatie (steenwol van binnenuit of dakplaten met isolatie) of andere maatregelen zoals de aanleg van zonnepanelen varieert de prijs voor deze klus.


Dakdekker voor dakrenovatie nodig?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40%


Dakrenovatie kosten: plat dak

Renovatie van een plat dak kan op twee manieren: is vernieuwing van de dakbedekking nodig, of moet u ook de dakconstructie laten aanpassen?

Dakconstructie plat dak vernieuwen

Wanneer de dakbedekking door lekkage of ouderdom aan vernieuwing toe is, moet er nieuwe bedekking op uw dak worden geplaatst. Afhankelijk van het materiaal en of de oude bedekking kan blijven liggen, variëren de kosten tussen €40 en €100 per m², waar een groendak een uitschieter tot €200 per m² kan betekenen.

Dakconstructie plat dak vervangen

Het komt gelukkig niet vaak voor, maar in sommige gevallen volstaat het vervangen van de dakbedekking niet. Door verzakking of rot kan het nodig zijn om ook de dakconstructie van het platte dak te vervangen. Dit is een veel ingrijpender proces, waarvan de kosten dan ook duidelijk hoger liggen. Houd hierbij rekening met prijzen tussen €150 – €200 per vierkante meter.

kosten dakrenovatie

Dakrenovatie kosten: pannendak

Het renoveren van een schuin dak met dakpannen kan op veel manieren, afhankelijk van de situatie of het doel.

Dakpannen vervangen

Volstaat het om alleen de dakpannen van het schuine dak te vervangen? In dat geval liggen de gemiddelde kosten tussen €50 – €80 per vierkante meter, tenzij u hoogwaardige dakpannen wenst. Zijn onderliggende materialen niet aangetast door water en qua structuur in orde? Dan is dit de meest kosten efficiënte oplossing.

Pannenlatten en dakbeschot vervangen

Bij het vervangen van het dakbeschot of de panlatten kunt u rekenen op een kostenpost van circa €150 – €200 per vierkante meter. Het is een arbeidsintensief proces, maar zo verzekert u zichzelf wel van een geheel nieuw dak dat tientallen jaren vooruit kan. Na lekkage is deze renovatie praktisch altijd aan te raden, omdat er een groot risico is dat deze materialen aangetast zijn door het doorgelekte water.

Kosten dakrenovatie en isolatie

Omdat het dak bij renovatie open ligt, is extra isoleren een vrij kleine moeite. Afhankelijk van het type isolatiemateriaal zijn de kosten van isolatie bij dakrenovatie €40 – €60 per vierkante meter. Hierbij is steenwol onder het dakbeschot de voordelige optie. Geïsoleerd dakbeschot is duurder, maar verkleint niet de ruimte die onder het dak ligt.

Vergunningen en subsidies

Het Rijk stimuleert verduurzaming van woningen, waardoor het extra interessant kan zijn om isolatie of andere energiebesparende maatregelen te overwegen wanneer u het dak gaat renoveren: De ISDE-subsidie. Deze subsidie bestaat bij dakisolatie uit €15 per vierkante meter die u isoleert.

  • Deze subsidie geldt alleen bij uitvoer door vakmensen. Laat uw werkzaamheden door een dakdekker uitvoeren om deze subsidie te ontvangen.
  • Geldt alleen bij renovatie bestaand dak. De subsidie is niet te claimen als u voor een uitbouw nieuw dakoppervlak creëert.
  • Bedrag kan verdubbelen bij extra maatregel. Plaatst u bijvoorbeeld direct een zonneboiler of warmtepomp? Dan kunt u €30 per vierkante meter als subsidie claimen.

Informeer daarnaast bij uw gemeente of er subsidies beschikbaar zijn voor uw maatregelen. Sommige gemeenten verlenen bijvoorbeeld subsidie voor een groendak.

Vergunningen

Vernieuwt u alleen de dakbedekking, dan is voor de renovatie geen vergunning nodig. Gaat u het dak isoleren of de dakconstructie op een andere manier wijzigen? Dan kan uw gemeente daarvoor een vergunning verplicht stellen. Informeer voordat u de werkzaamheden laat starten daarom altijd bij uw gemeente.

Wat is er mogelijk bij een dakrenovatie?

In de onderstaande video wordt uitgelegd wat de verschillende mogelijkheden zijn van een dakrenovatie.

Tips om te besparen op dakrenovatie kosten

Omdat dakrenovatie met forse investeringen gepaard gaat, is het altijd de moeite waard om te onderzoeken of u ergens op kunt besparen in de kosten. We lichten een paar tips toe:

  • Hergebruiken dakpannen. Zijn de bestaande dakpannen in goede conditie? Dan bespaart u aanzienlijk in de materiaalkosten: dakpannen kosten circa €40 – €70 per vierkante meter. U zult hoe dan ook eerder de dakpannen moeten vervangen, als u voor deze optie kiest. Laat u adviseren door uw dakdekker voordat u een keuze maakt.
  • Plat dak: oude dakbedekking laten liggen. Als de oude dakbedekking er goed uit ziet en geen scheuren of blazen vertoont, scheelt het al snel €20 per vierkante meter om het huidige materiaal te laten liggen. De nieuwe laag komt bovenop deze bedekking te liggen. Of dit kan, hangt af van het type nieuwe dakbedekking en of de dakconstructie het extra gewicht kan dragen. Laat u ook hier adviseren.
  • Deels zelf werkzaamheden uitvoeren. Bespaar op de arbeidskosten door zelf een gedeelte van het werk uit te voeren. Houd hierbij rekening dat vakkundigheid een belangrijke factor in een naadloos en verzorgd eindresultaat is. Daarbij is dakwerk altijd een veiligheidsrisico. Voer werkzaamheden dan ook alleen uit als u al ervaring en kennis heeft.

dakwerken

Dakpannen laten leggen? Vergelijk offertes!

Laat u uw dak renoveren? De kosten van een dakrenovatie zijn vaak hoog: bespaar uzelf eenvoudig honderden euro’s door offertes op te vragen. Met onze gratis offerteservice ontvangt u in korte tijd meerdere offertes van dakdekkers. Kies het juiste aanbod en bespaar tot 40% op de kosten!

Veelgestelde vragen

Hieronder geven we antwoord op een paar veelgestelde vragen. Twijfelt u nog of staat uw vraag hier niet tussen? Vraag dan snel en gratis offertes aan en kom in contact met een dakdekker in uw regio.

U herkent een dakdekker aan een professionele en duidelijke offerte waar alle kostenposten in aangegeven zijn. Ook zijn veel betrouwbare dakdekkers aangesloten bij een branchevereniging zoals Vebidak en beschikken ze eventueel over keurmerken zoals KOMO.
Kies voor een plat dak voor EPDM als u de beste prijs-kwaliteitverhouding wilt en voor bitumen als u dakbedekking met de laagste prijs wilt. Bij schuine daken zijn dakpannen nog steeds de beste keuze. Keramische dakpannen hebben een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding en gaan tot wel 80 jaar mee.
U bent ongeveer een week kwijt aan het dekken van uw dak. Dit hangt af van de gekozen methode en materialen én natuurlijk het oppervlak van uw dak. Het dak is gedurende het dakdekken volledig wind- en waterdicht dus u kunt gewoon thuisblijven. Doet u dit liever niet, dan kunnen de dakdekkers gewoon hun gang gaan.
Bij platte daken is dit mogelijk, alleen bij bitumen, PVC en EPDM wordt dit gedaan. Het is alleen een optie als het dak in goede staat verkeert en er geen beschadigingen of lekkages zijn. Bij schuine of licht hellende daken is een overzetdak een optie bij shingles en golfplaten. Bij dakpannen is dit geen mogelijkheid.
Let onder andere op de totaalprijs en of alle kostenposten eerlijk vermeld worden. Let daarnaast op de garantievoorwaarden en de planning. Wanneer begint de dakdekker en wanneer levert hij het project op? Zo weet je zeker dat de dakdekker bij u past en voldoet aan uw wensen.
De schade van een daklekkage is verzekerd via de opstal- of inboedelverzekering, afhankelijk van de locatie van de schade. De daklekkage zelf is niet verzekerd, dus de dakreparatie betaalt u zelf. De schade wordt bovendien alleen gedekt als de lekkage niet ontstaan is door uw eigen schuld. Ook moet u kunnen aantonen dat u alles hebt gedaan om lekkages te voorkomen, zoals het uitvoeren van periodiek dakonderhoud.