Dakgoten
De meeste woningen in Nederland hebben dakgoten die zorgen voor een juist hemelwaterafvoer. Door de dakgoten van juist onderhoud te voorzien, voorkomt u dat deze verstopt raken en dat er problemen ontstaan als lekkages of doorgebroken goten. Kunt u de hulp van een ervaren vakman wel gebruiken, of wilt u weten welke kosten hieraan verbonden zitten?
Op deze pagina vindt u meer informatie over hoe u de dakgoot zelf kunt schoonmaken, en geven wij u tips over het juiste onderhoud. Daarnaast geven wij een overzicht van de diverse materialen waarvan een dakgoot kan worden gemaakt, en welke voor- en nadelen deze materialen kennen.
Diverse dakgoot materialen
Een dakgoot heeft een belangrijk functie voor het afvoeren van het hemelwater, en het voorkomen van wateroverlast. U wilt dan ook dat de goot van uitstekend materiaal is vervaardigd, en een goede werking kent. Er zijn tegenwoordig zeer veel verschillende productiematerialen op de markt waarvan een dakgoot gemaakt kan worden. Hieronder vindt u een kort overzicht van de voor- en nadelen van elk materiaal.
- Kunststof
- Aluminium
- Zink
- Plastic
- Polyester
- PVC
- Koper
- Roestvrij staal (RVS)
Kunststof
In de laatste jaren worden dakgoten meer en meer geproduceerd van kunststof. Dit komt doordat kunststof bestand is tegen alle weersomstandigheden, een gemakkelijk onderhoud kent en vaak een lange levensduur heeft. De relatief hoge prijzen vormen hierbij het grootste nadeel, even als de beperkte reparatiemogelijkheden bij beschadigingen.
Aluminium
Met aluminium maakt u een zeer stevig product, dat niet zelf verzakt of doorbreekt. Zelfs tijdens hevige stormen zal een aluminium dakgoot dan ook het gewicht van de waterafvoer aankunnen. Dankzij de unieke vorm zijn de aluminium goten bovendien geschikt voor elk soort woning. Van chalet tot professioneel bedrijf, alles is mogelijk.
Zink
Tot voor kort werd zink het meest gebruikt om dakgoten van te vervaardigen. Het is een zeer duurzaam materiaal dat eenvoudig te repareren valt. Daarnaast hebben zinken dakgoten een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding. Het nadeel van zinken goten is dat u deze vaak moet schoonmaken om ophopend vuil te voorkomen.
Plastic
Een dakgoot van plastic is gemakkelijk in onderhoud, duurzaam en gaat lang mee. Bovendien zijn de buizen makkelijk te installeren. Plastic producten hebben tevens als positief punt dat ze tegen alle weertypen bestand zijn. Desondanks hebben dakgoten van plastic niet zo’n lange levensduur als bijvoorbeeld kunststof.
Polyester
Polyester is een sterk materiaal dat voornamelijk zeer eenvoudig is op het gebied van onderhoud en schoonmaken. Daarnaast is het goed bestand tegen vorst en uv-straling. Bent u een handige klusser? Dan hoeft u voor een polyester dakgoot geen assistentie in te roepen van een vakman. U installeert de goot eenvoudig zelf.
PVC
PVC is één van de meest bekende stoffen waarvan een dakgoot gemaakt kan worden. De afgelopen jaren heeft de productie van PVC bovendien een ontwikkeling doorgemaakt. Artikelen van PVC zijn niet alleen in de kleur grijs leverbaar, maar in vrijwel alle kleuren. Bovendien is het materiaal zeer flexibel, kent het lage kosten en is het minimaal 25 jaar prima mits u de goten regelmatig laat reinigen.
Koper
Een koperen goot is zeer mooi en heeft een luxueuze uitstraling. Bovendien heeft het koper weinig onderhoud nodig en is het leverbaar in alle maten en vormen. Wel is het koper zeer prijzig in vergelijking met de andere materialen, en raakt het relatief snel beschadigd. Verkiest u echter uitstraling boven praktische vormgeving? Dan is koper het product voor u.
Roestvrij staal
Tot slot worden dakgoten ook nog gemaakt van roestvrij staal (RVS). De moderne en strakke uitstraling van RVS heeft al veel klanten verleid. Roestvrij staal kan u makkelijk schoonmaken en zal lang goed blijven, omdat het bestand is tegen corrosie. De kosten hiervoor liggen iets boven de prijzen voor zinken artikelen.
Waarom dakgoten schoonmaken?
Hoewel het schoonmaken van dakgoten een zeer tijdrovende klus is, is het wel van groot belang dat u minimaal jaarlijks de goten gaat of laat reinigen. Dit schoonmaken is ten eerste belangrijk ter voorkoming van het verstopt raken van de goten.
Het gevolg van een verstopte dakgoot is onder meer wateroverlast door een overlopende bak, maar ook lekkages en houtrot kunnen hiervan het gevolg zijn. Daarnaast dient u de dakgoten te reinigen om mosgroei te beperken. Door de groenaanwas regelmatig weg te halen bent u beschadigingen aan de dakgoten voor.
Zelf de dakgoot reinigen
Wilt u de dakgoten het liefst zelf schoonmaken? Dat kan. Het reinigen van de dakgoten is in principe een eenvoudige klus waarvoor u wel over de juiste materialen en de benodigde tijd moet beschikken. Het belangrijkst is dat u een goede ladder hebt, en in ieder geval gebruik maakt van een stofbril en werkhandschoenen.
Start met het leegscheppen van de dakgoot met een tuinschepje. Daarna kunt u de goot volledig schoonspoelen met een tuinslang. Wilt u ervan verzekerd zijn dat er in de toekomst geen problemen ontstaan? Controleer tijdens het reinigen de dakgoot dan ook op eventuele beschadigingen of scheuren.
Onderhoud dakgoot
Het onderhoud aan de dakgoten blijft niet beperkt tot het regelmatig schoonmaken van de bakken. Additioneel onderhoud bestaat onder andere uit het schilderen van de regenpijpen en dakgoot, het vervangen van dakgoten, en het ontstoppen van de regenpijp.
Daarnaast is het ook mogelijk om bladvangers te laten installeren. Het onderhoud van uw dakwerken kunt u tevens zelf uitvoeren, maar wij raden aan om hiervoor advies te vragen bij een professional. Hebt u liever iemand die de onderhoudstaken volledig voor u uitvoert?
Actief in heel Nederland
Zuid Holland
Noord-Holland
Utrecht
Gelderland
Plaatsen in overige provincies