Alle soorten dakgoten op een rij!

Vergelijk gratis offertes!

Welke soorten dakgoten zijn er?

Dakgoten zijn er in vele vormen, groottes én materialen. Ze zijn boven alles functioneel, maar kunnen ook een belangrijke bijdrage aan de uitstraling van uw woning. Uit welke soorten dakgoten kunt u kiezen als u de dakgoten wilt vervangen? In dit artikel gaan we in op de verschillende soorten, uitvoeringen en toepassingen van dakgoten. Hulp nodig van een dakdekker?

Start uw gratis offerteaanvraag!

Vergelijk offertes en kies zelf het beste aanbod!

Verschillende soorten dakgoten

Er zijn verschillende vormen dakgoten, elk met een andere functie. Hieronder lichten we de meest voorkomende vormen toe.

1. Bakgoot

Een bakgoot is een soort goot met een platte bak, waarbij de zijkanten rechtop staan. Vandaar ook de naam: het is niet veel meer dan een bak die regen afvoert. De rechte vormen geven een bakgoot een strakke uitstraling; voor een authentiek karakter laat u de dakgoot bekleden met een houten ombouw! Bakgoten zijn in de meeste materialen te krijgen, maar meestal uitgevoerd in zink, aluminium of pvc.

2. Mastgoot

Mastgoten zijn de herkennen aan de halfronde vorm van de doorsnede, het zijn u-vormige dakgoten. Deze vorm is samen met de bakgoot het meest voorkomend. Deze goten zijn het meest uitgevoerd in zink of pvc. In deze ronde vorm stroomt het water sneller, waardoor het risico op achterblijven van vuil kleiner is.

4. Kilgoot

De kilgoot is een apart soort goot. Deze ligt niet onderaan het dakoppervlak, maar tussen twee dakoppervlakken in. Deze goot voert het water af dat samenkomt bij twee naar binnen gekeerde dakvlakken. De kilgoot loopt schuin naar beneden en eindigt in een regenpijp of op de horizontale regengoten. Kilgoten zijn meestal van lood of aluminium gemaakt.

5. Verholen goot

Een verholen goot is een nauwelijks zichtbare goot, die meestal wordt gebruikt om het water naast een dakkapel af te voeren. Deze goot ligt half verscholen onder de dakpannenconstructie van een schuin dak. Deze goten zijn meestal gemaakt uit pvc of aluminium.

soorten dakgoten

Dakgoot materialen

Ook qua materiaal heeft u voor een nieuwe dakgoot verschillende opties, elk met hun eigen voordelen. De meest gebruikte materialen laten we hier kort aan bod komen.

1. Pvc dakgoten

Deze kunststof dakgoten zijn de laatste jaren veel gebruikt. Dat is met name vanwege hun lage aanschafprijs: het laten plaatsen van nieuwe pvc dakgoten kost ongeveer €40 tot €50 per meter. Pvc is een vrij stevig en volledig te recyclen materiaal met een prima levensduur van zo’n 25 jaar. Een relatief nadeel is hun minder elegante uitstraling.

2. Polyester dakgoten

Polyester is een iets steviger en mooier ogend materiaal dan pvc en daarmee een steeds populairder materiaal als grondstof voor dakgoten. Het grote voordeel is dat een polyester dakgoot in één stuk kan worden geleverd. Deze dakgoten zijn zowel in bakvorm als in de halfronde mastgoot vorm te krijgen. Polyester dakgoten zijn bovendien in verschillende kleuren te krijgen, zo zijn ze goed aan te passen aan de uitstraling van uw woning. Dit type kunststof goten gaat ongeveer 30 jaar mee.

3. Zinken dakgoten

Zink is het meest klassieke materiaal voor dakgoten; al eeuwenlang zijn de zinken dakgoten de kroon op het werk van de Hollandse daken. Het materiaal oogt sierlijk en met de levensduur zit het goed: een zinken dakgoot gaat 25 tot 30 jaar mee. Zinken dakgoten zijn als bak- en mastgoot verkrijgbaar.

4. Aluminium dakgoten

Aluminium is een prettig materiaal als grondstof voor een dakgoot. Het is goed te bewerken, in veel verschillende vormen te krijgen en het belangrijkste voordeel: een aluminium dakgoot is in één stuk te fabriceren. Dat maakt de goot steviger en minder onderhoudsgevoelig. Aluminium dakgoten hebben een levensduur van ongeveer 30 tot 40 jaar.

5. Koperen dakgoten

Koper is een fraai, elegant materiaal en dat niet alleen: een koperen dakgoot heeft een levensduur van ongeveer 80 jaar. Dat maakt koper met afstand de meest duurzame keuze. Ook koperen dakgoten zijn als bakgoot en als mastgoot te verkrijgen.

dakgoten soorten

Welke soort dakgoot is het beste in welke situatie?

Elk materiaal heeft zijn eigen sterke eigenschappen. We nemen een aantal uitgangspunten en geven aan welk soort dakgoot het beste voor die situatie werkt.

  • Wanneer de prijs het belangrijkste is: als het budget boven alles de doorslag geeft, dan zijn pvc dakgoten de beste optie. De levensduur is vergelijkbaar met die van aluminium, terwijl de prijs lager ligt: per meter scheelt het zo’n 10 tot 20 euro.
  • Bij een lang dak: als u een lange, rechte dakrand heeft, dan is aluminium de beste keuze. Omdat een aluminium dakgoot uit één stuk kan worden gemaakt, is de constructie steviger en dus duurzamer. Daarnaast scheelt het wegblijven van een lasrand ook opbouw van achterblijvend vuil, dat maakt de dakgoot onderhoudsvriendelijker.
  • Dakgoot bij dakkapel: als het water naast een dakkapel moet worden afgevoerd, is een verholen goot eigenlijk de enige juiste keuze. Deze goot zorgt ervoor dat het water langs de wand van de dakkapel niet in het dakbeschot kan kruipen.
  • Dakgoot voor rieten dak: een rieten dak heeft een sierlijke dakgoot nodig om recht te doen aan de authentieke uitstraling. Daarom is een koperen goot de beste optie. Daarbij gaat het niet alleen om de uitstraling: het riet kan stoffen afgeven als de regen wegvloeit: zink kan hier niet goed tegen.
  • Wanneer levensduur het belangrijkste is: wilt u de dakgoot met de langste levensduur? Als u een koperen dakgoot neemt, dan is de kans nihil dat u deze ooit nog een keer hoeft te vervangen. Sterker nog, nu vervangen betekent dat ze waarschijnlijk de volgende eeuwwisseling gaan meemaken. Koperen dakgoten gaan ongeveer 80 jaar mee en bieden daarnaast een mooie aanblik op uw woning.
  • Wanneer u een specifieke kleur wilt wilt u uw nieuwe dakgoot qua kleur perfect laten passen bij de rest van de woning of juist een leuk accent maken? Dan is een polycarbonaat dakgoot hiervoor bijzonder geschikt. Ze zijn namelijk in de meeste RAL-kleuren te bestellen. Daarnaast zijn ook deze dakgoten in één stuk te fabriceren.

Handige opties bij dakgoten

Wie ‘dakgoten’ zegt, zegt vaak meteen ‘schoonmaken’. Terecht ook, want opstoppingen gaan voor problemen zorgen. Een boldraadrooster zorgt ervoor dat bladeren en groter vuil vanuit de dakgoot niet in de regenpijp terecht komt. Dit kan veel ongemak voorkomen. Boldraadroosters zijn er al vanaf ongeveer €10 per stuk.

Een bladvanger doet het eigenlijk nog beter. Zoals de naam al zegt, zorgt een bladvanger ervoor dat groter vuil geen kans krijgt om überhaupt in de dakgoot te belanden. Daarom zijn ze absoluut het overwegen waard, zeker als uw dak zich in de buurt van grotere bomen bevindt. Een bladvanger kost ongeveer €15 tot €20 per meter.

Een regenketting is een ecologisch alternatief voor de regenpijp, die aan de dakgoot vast komt te zitten. Deze ketting voert het water gecontroleerd af en het voordeel is, dat regenwater goed op te vangen is. Daarom is het een perfecte accessoire in combinatie met een regenton. Zo kunt u een hoop water besparen bij het besproeien van uw tuin, bijvoorbeeld.

Kosten dakgoten vervangen

Wat kost het vervangen van dakgoten ongeveer? Het hangt onder meer af van het materiaal. Een zinken dakgoot kost gemiddeld €25,- tot €35,- per meter, terwijl u voor een koperen dakgoot ongeveer €45,- tot €65,- per meter betaalt. Een pvc dakgoot is in de meeste gevallen de goedkoopste optie, deze kost u gemiddeld €15,- tot €25,- per meter.

Materiaal Prijs per meter (inclusief plaatsing)
Zink €25,- tot €35,-
Koper €45,- tot €65,-
PVC €15,- tot €25,-
Aluminium €20,- tot €30,-

dakgoot

Dakgoten vervangen? Vraag offertes op!

Wilt u uw dakgoten laten vervangen door vakmensen? Goede keuze, maar zorg wel dat u de juiste prijs betaalt. Met onze gratis offerteservice ontvangt u eenvoudig meerdere offertes van dakdekkers voor uw nieuwe dakgoten. Kies het beste aanbod en bespaar zo tot 40%!