Subsidie dakrenovatie: welke opties zijn er in 2024

Vergelijk gratis offertes!

Is er een subsidie voor dakrenovatie in 2024?

Hoewel er geen landelijke subsidie voor dakrenovatie is in 2024, zijn er wel een aantal andere financiële regelingen waar u gebruik van kunt maken. De belangrijkste is misschien wel de ISDE: Investeringssubsidie Duurzame Energiebesparing. Ook als u niet in aanmerking komt voor deze subsidie, is het vaak mogelijk om een energiebespaarlening te regelen of te profiteren van het verlaagde btw-tarief. Wilt u binnenkort een dakrenovatie uitvoeren en bent u nog op zoek naar een vakman?

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

U ontvangt zo snel mogelijk meerdere gratis offertes om te vergelijken! Op deze pagina leggen we u uit welke soorten subsidies en regelingen er zijn, wat de voorwaarden zijn en hoe u deze aanvraagt.

Alle subsidiemogelijkheden op een rij

  Subsidie/Regeling Bedrag Voorwaarden
  ISDE €300,- tot €7.000,- voor dakisolatie Uitvoering door erkend bedrijf, minimale isolatiewaarde, bewijs van uitvoering
  Gemeentelijke subsidies Varieert per gemeente Afhankelijk van de gemeente, vaak voor specifieke duurzaamheidsprojecten
  Verlaagd btw-tarief 9% op arbeid Alleen voor isolatiewerkzaamheden
  SVVE €15,- per m² voor dakisolatie, €4,- per m² voor zoldervloerisolatie Specifiek voor VvE’s, gebruik van biobased materialen geeft extra subsidie
  Energiebespaarlening Varieert Voor energiebesparende maatregelen, gunstige rente

1. ISDE

De ISDE is een subsidieregeling, gericht op de verduurzaming van woningen. Vooral dakisolatie is interessant als u een dakrenovatie laat uitvoeren. Voor dakisolatie kunt u een subsidie ontvangen die varieert van €300,- tot €7.000,-, afhankelijk van de oppervlakte en het gekozen materiaal. De subsidie bedraagt €15,- per vierkante meter voor een oppervlakte tussen 20 m² en 200 m². Daarnaast is er een duurzame bonus van €5,- per m² beschikbaar voor als u kiest voor biobased, milieuvriendelijk materiaal.

Ook subsidie voor zolderisolatie!

Naast dakisolatie komt u ook in aanmerking voor een subsidie voor het isoleren van de zoldervloer. Dit gaat om een bedrag van €4,- per m², vanaf een oppervlakte van 20 m² tot 130 m². De duurzame bonus voor zoldervloerisolatie is €1,50 per m² voor het gebruik van biobased materialen. Het maximale subsidiebedrag dat u kunt ontvangen ligt tussen de €80,- en €1.235,-.

Wat zijn de voorwaarden van de ISDE?

De voorwaarden voor het aanvragen van de ISDE voor dakrenovatie zijn als volgt:

 • U moet de woning eerst isoleren en dan pas kunt u de subsidie aanvragen.
 • De isolatie moet aangebracht worden aan het bestaande woonoppervlak. Nieuwe daken komen niet in aanmerking.
 • Het isolatiemateriaal moet voldoen aan een minimale isolatiewaarde van 3,5 m² K/w., eventueel oud isolatiemateriaal telt hier niet aan mee.
 • De werkzaamheden worden uitgevoerd door een erkend isolatiebedrijf.
 • Er is bewijsmateriaal nodig van de installateurs die de dakisolatie uitvoeren.
 • U laat minimaal 20 m² aan dakoppervlak isoleren.
 • De zoldervloer komt alleen in aanmerking als de zolder onverwarmd is.

Hoe vraag je de ISDE aan?

Voor het aanvragen van de ISDE-subsidie volgt u deze stappen:

 • Controleer de voorwaarden op de RVO-website om zeker te zijn dat uw project in aanmerking komt.
 • Verzamel alle benodigde documenten, waaronder offertes en facturen die de uitgevoerde werkzaamheden en de kosten specificeren.
 • Zorg dat de installatiewerkzaamheden zijn voltooid door een erkend bedrijf.
 • Dien uw subsidieaanvraag in via het eLoket van RVO, waarbij u alle vereiste bewijsstukken uploadt.
 • Na indiening verwerkt RVO uw aanvraag en ontvangt u bericht over de goedkeuring en de subsidiebetaling.

Subsidie dakrenovatie

2. Gemeentelijke subsidies voor dakrenovaties

Hoewel er geen landelijke subsidies specifiek voor dakrenovatie zijn, bieden sommige gemeenten wel ondersteuning voor deze projecten. Deze subsidies verschillen per gemeente en kunnen betrekking hebben op verschillende aspecten van dakrenovatie, zoals het plaatsen van een groendak of het verbeteren van de dakisolatie. Het is aan te raden om bij uw eigen gemeente na te gaan welke regelingen er beschikbaar zijn en welke voorwaarden hieraan verbonden zijn. Dit kan een flinke besparing opleveren op uw renovatiekosten.


Nog meer besparen op uw dakrenovatie?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40%!

3. Een verlaagd btw-tarief

Naast subsidies kunnen huiseigenaren ook profiteren van een verlaagd btw-tarief voor de arbeidskosten bij het isoleren van een woning. Volgens de Belastingdienst valt het aanbrengen van isolatiemateriaal, waaronder dakisolatie, onder dit verlaagde tarief van 9%. Dit betekent dat de kosten voor de arbeid bij het plaatsen van isolatie aanzienlijk lager uitvallen, waardoor het financieel aantrekkelijker wordt om uw dak te laten renoveren en isoleren. Een belangrijke voorwaarde is wel dat de woning al minimaal 2 jaar oud is.

4. SVVE

Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) kunnen ook aanspraak maken op specifieke subsidies voor de verduurzaming van appartementsgebouwen en huizen, waaronder dakrenovatie. De Subsidie Verduurzaming VvE (SVVE) biedt VvE’s onder andere subsidies aan voor het isoleren van daken. Voor dakisolatie geldt een subsidie van €15,- per m² en voor zoldervloerisolatie €4,- per m². Ook hier geldt een bonus voor het gebruik van biobased isolatiematerialen.

Hoe vraag je de SVVE aan?

Voor het aanvragen van de SVVE is het verstandig om vooraf alle benodigde documenten bij elkaar te verzamelen. U heeft in ieder geval de offertes van de aannemers nodig en een bewijs van eigendom. Ook heeft u een overzicht van de verwachte kosten nodig. Op de website van RVO vult u vervolgens het aanvraagformulier stap voor stap in en dient u ook de documentatie in. Neem eventueel contact op met de RVO voor advies of begeleiding, zo vergroot u de kans op een succesvolle aanvraag van de SVVE.

Tegelpannen

5. De energiebespaarlening

Een andere optie om de kosten van uw dakrenovatie te financieren, is de energiebespaarlening. Dit is een lening met een aantrekkelijke rente, speciaal bedoeld voor energiebesparende maatregelen in en rondom uw huis. U kunt met deze lening tegen gunstige voorwaarden investeren in bijvoorbeeld dakisolatie, wat uiteindelijk leidt tot lagere energiekosten: de investering verdient u op deze manier vanzelf weer terug. Op dit moment varieert de effectieve jaarrente tussen de 0% en 4,2%. Dit is afhankelijk van het bedrag dat u leent en de looptijd.

Wat zijn de voorwaarden voor de energiebespaarlening?

Als u dakisolatie plaatst en u daar de energiebespaarlening voor wilt gebruiken, moet u voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • De isolatie moet een minimale warmteweerstand hebben van 3,5 m²K/W. Eventuele oude isolatie telt hier niet mee.
 • U moet hiervoor een ondertekende verklaring van de aannemer of installateur aantonen.

Ook besparen op je dakrenovatie? Vergelijk gratis offertes!

Het uitvoeren van een dakrenovatie loopt vaak al snel in de kosten. Maar zoals u op deze pagina heeft kunnen lezen, zijn er gelukkig verschillende mogelijkheden om de kosten zo laag mogelijk te houden. Subsidies, verlaagde btw-tarieven en leningen maken het een stuk aantrekkelijker om uw dak te renoveren of te isoleren. Zeker weten dat u niet te veel betaalt?

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

U onvangt dan zo snel mogelijk meerdere offertes. Vergelijk de prijzen van de verschillende vakmannen en kies zelf voor het beste aanbod. Uw besparing loopt op die manier op tot wel 40% op de kosten. De offerteaanvraag is gratis én vrijblijvend.