pvc dakbedekking

PVC dakbedekking

Uw dak is aan vernieuwing toe, dus u kiest ervoor om PVC dakbedekking te laten aanbrengen. U wilt een materiaalsoort met veel voordelen, zodat u weinig omkijken heeft naar het dak en u lang plezier beleeft van het materiaal. PVC is een kunststof materiaal dat verschillende voordelen met zich meebrengt. Het is licht van gewicht, geschikt voor een groendak en is milieuvriendelijk. Maar zitten er ook nadelen aan kunststof dakbedekking? En wat is de prijs per m²? Zijn er andere dingen waar op gelet moet worden? Lees snel verder voor meer informatie. Bent u benieuwd geworden naar de prijs per m²? Vraag dan gratis een offerte aan!

  Gratis offerte ontvangen  Gratis – Vrijblijvend

  Wat is PVC dakbedekking?

  PVC staat voor PolyVinylChloride en is een moderne kunststof dakbedekking. Het aanbrengen gebeurt op dezelfde manier als bitumen. Het materiaal wordt uitgerold op het dak en wordt op maat gesneden, vervolgens gaat de dakdekker lijmen. Kunststof dakbedekking kan zowel op een plat dak als op een licht hellende dak geplaatst worden. PVC is milieuvriendelijk en een goedkoper alternatief dan bitumen. Bovendien heeft PVC een lange levensduur, van zo’n 20 tot 30 jaar. Hoe dikker het materiaal is, hoe langer de kunststof meegaat.

  De voor- & nadelen van PVC

  PVC heeft een aantal sterke eigenschappen. Zo is het een milieuvriendelijk materiaal dat goed te recyclen is. Het is wortelbestendig, dus geschikt voor een groendak. Dankzij het lichte doch sterke materiaal is het weinig belastend voor de dakconstructie. Bovendien creëert het een aangenaam leefcomfort in huis, want PVC is waterdicht en weerkaatst zonlicht. Tot slot is deze materiaalsoort verkrijgbaar in verschillende soorten kleuren. De mogelijkheden zijn oneindig. Het nadeel van PVC is dat het niet zo lang meegaat als EPDM. Ook is het plaatsen van kunststof dakbedekking arbeidsintensief en is het niet mogelijk om het op schuine daken te plaatsen. Hoe ouder de dakbedekking, hoe minder flexibel het materiaal wordt.

  De voordelen:
  • Milieuvriendelijk materiaal
  • Recyclebaar
  • Wortelbestendig
  • Licht van gewicht
  • Waterdicht en uv-bestendig
  • Verschillende kleuren
  De nadelen:
  • Minder lange levensduur dan EPDM
  • Het plaatsen is een arbeidsintensieve klus
  • Niet mogelijk om het op schuine daken aan te brengen
  • Verminderde flexibiliteit naargelang ouderdom

  Kosten voor aanbrengen van een PVC dak

  Als u op zoekt bent naar een specialist die nieuwe PVC dakbedekking aanbrengt, dan is het fijn om een indicatie te hebben van de prijs per m². De kosten voor een PVC dak variëren nogal. Dit komt doordat de oppervlakte en het aantal arbeidsuren van invloed zijn op de prijs. Bovendien zijn er extra opties die u kunt kiezen, zoals het aanbrengen van een coating tegen mos en algen, of laten plaatsen van zonnepanelen. Laat u PVC vervangen, dus verwijderen van de oude laag plus leggen van de nieuwe laag? Dan kost dit gemiddeld €100,- per m². Laat u PVC plaatsen bovenop een andere soort dakbedekking? Denk dan aan zo’n €50,- per m². In onderstaande tabel vindt u de gemiddelde prijs per m².

  Prijs per m² voor aanbrengen van PVC

  Werkzaamheden Gemiddelde prijs per m²*
  PVC Vervangen (oude laag verwijderen + nieuwe aanbrengen) €100,- per m²
  PVC Plaatsen €50,- per m²

  *Let op: dit is de gemiddelde prijs per m², inclusief btw. Vraag voor exacte prijsberekeningen gratis en vrijblijvend een offerte aan.

  pvc dakbedekking aanbrengen

  Levensduur van PVC

  Wanneer u overweegt om een PVC dak aan te brengen, is de levensduur van groot belang. PVC kan in principe zo’n 20 tot 30 jaar meegaan. Om dit te behalen is het wel nodig om regelmatig onderhoud te plegen. Onderhoud van dit type dakbedekking bestaat uit het reinigen en verwijderen van vuil en afzettingen. Het is aan te raden om dit 2 keer per jaar te doen. Hierbij geldt: hoe beter u uw dak onderhoudt, hoe langer de dakbedekking meegaat. Maar ook: hoe dikker het materiaal van de dakbedekking, hoe langer het dak meegaat.

  pvc dak

  Waar nog meer op letten?

  Laat u PVC dakbedekking aanbrengen? Dan moet u met bepaalde dingen rekening houden. Zo is het niet mogelijk om het direct op bitumen te leggen. Hier is dus een speciale scheidingslaag voor nodig. Ook moet u ervoor zorgen dat de dikte van de banen minimaal 1,2 millimeter is. Want zoals hierboven al werd aangegeven, hoe dikker het materiaal, hoe langer het meegaat. Tot slot is het laten leggen en lijmen een behoorlijk dure klus. Overweeg dus of u dit wilt uitbesteden of zelf wilt doen.

  • Niet direct aanbrengen op bitumen
  • Dikte moet minimaal 1,2 mm zijn
  • Aanbrengen is prijzig; overweeg om zelf te leggen

  Kan ik zelf PVC dakbedekking leggen?

  Het aanbrengen en lijmen van kunststof dakbedekking is niet goedkoop, omdat het zeer nauwkeurig moet gebeuren. De klus vereist dus de nodige kennis en ervaring. U kunt er voor kiezen om de PVC rollen zelf te leggen op uw dak, zodat u bespaart op de kosten. Hier zitten echter wel een aantal nadelen aan: het is belangrijk dat het materiaal heel goed bevestigd wordt op het onderdak, lijmen is dus een secuur klusje. Als u het zelf gaat doen, kan de leverancier van het materiaal ook niet altijd garantie geven als er schade is. Laat dus liever de dakbedekking leggen door een erkende specialist die kennis van zaken heeft en precies wat er moet gebeuren. Bovendien weet u zeker dat u garantie hebt als er schade is.

  Wat zijn de alternatieven?

  Naast PVC zijn er andere alternatieven voor dakbedekking. Zo is het mogelijk om uw dak te dekken met EPDM. Dit is een synthetische en waterdichte rubbersoort, met een extreem lange levensduur van 40 tot 50 jaar. EPDM is eenvoudig aan te brengen bovenop oude dakbedekkingen, maar de prijs per m² is wel hoger dan van PVC. Ook kunt u kiezen voor bitumen. Dit is een ijzersterk en waterdicht dakleer, dat bestand is tegen chemische stoffen en eenvoudig te lijmen is. Het heeft wel een relatief korte levensduur, waardoor EPDM of PVC op de lange termijn betere opties zijn.

  pvc dakbedekking lijmen

  Voordelen van het inschakelen van een dakdekker

  Als u een ervaren dakdekker inschakelt, brengt dat een aantal voordelen met zich mee. Zo heeft een vakman kennis en ervaring en weet hij precies wat hem te doen staat. Hij kan u ook advies geven over de mogelijkheden. Een vakman beschikt over het juiste gereedschap om de klus uit te voeren. Tot slot geeft een dakdekkersbedrijf garantie op het werk. Mocht er iets niet goed zijn gegaan, of uw dak lekt, dan komt de dakdekker terug om het probleem op te lossen.

  pvc dakbedekking offerte

  Gratis offerte van een ervaren dakspecialist

  U kunt PVC dakbedekking zelf aanbrengen, echter is het aan te raden dit door een ervaren dakspecialist te laten doen. Een dakspecialist beschikt over kennis en ervaring. Wilt u meer weten over de prijs per m²? Vraag dan nu gratis en vrijblijvend een offerte aan. Heeft u andere vragen over een PVC dak? Neem dan contact met ons op!