lekkage plat dak

Lekkage plat dak

Lelijke vochtplekken op het plafond, insijpelend water of schimmel? Grote kans dat uw plat dak een lekkage heeft! Het is belangrijk om deze daklekkage zo spoedig mogelijk te repareren. Op die manier voorkomt u grote problemen met de dakconstructie. Het opsporen van een lekkage in een lekkend dak is niet heel eenvoudig, schakel daarom altijd een ervaren dakdekker in.

Start gratis offerteaanvraag!

Op deze pagina vindt u meer informatie over de oorzaken van een daklekkage en hoe u deze kunt laten opsporen en verhelpen. Ook vindt u hier een indicatie van de kosten voor het repareren van een lekkage en krijgt u de mogelijkheid om tot 40% op de kosten te besparen! Vraag een gratis en vrijblijvende offerte met scherpe prijs aan en schakel ook een specialist in voor het repareren van de lekkage!

  Gratis offertes vergelijken  Gratis – Vrijblijvend

  Oorzaken van lekkage op een plat dak

  Wist u dat een plat dak veel gevoeliger is voor lekkage dan een hellend dak? Dat heeft onder andere te maken met het platte oppervlak. Waar water en vervuiling gemakkelijk van een hellend dak afloopt, blijft dit op een plat dak langer liggen. Dit tart de dakbedekking aan, met beschadigingen als gevolg. Een tweede probleem is dat de dakbedekking door temperatuurverschillen uitzet en inkrimpt. Het gevolg hiervan zijn kleine scheurtjes die een grote lekkage kunnen veroorzaken. Een aantal voorkomende oorzaken van lekkages op een plat dak zijn;

  • een verstopte regenpijp waardoor regenwater en vervuiling lange tijd op het dak blijft liggen;
  • Temperatuurverschillen door vorst en dooien waardoor er scheuren in de dakbedekking ontstaan;
  • dakschade na sneeuw of regen dat te de dakbedekking aantast.

  Hoe een daklekkage opsporen?

  Zelfs de kleinste haarscheurtjes kunnen grote schade veroorzaken. Het herstellen van kleine scheurtjes is relatief eenvoudig, maar het opsporen van de lekkage neemt iets meer tijd en aandacht in beslag.

  Een dakdekker gebruikt een aantal lekdetectie technieken om het lek op te sporen. Een veel gebruikte lekdetectie techniek is lekdetectie door middel van rookgas. Hierbij blaast de dakdekker rookgas onder de dakbekleding. Dit zoekt vervolgens de kortste weg naar buiten, waardoor de daklekkage van buitenaf direct zichtbaar is!

  Andere lekdetectie technieken die ingezet worden zijn infrarood controle of lekdetectie met impulsstroom.

  daklekkage plat dak

  Hoe een lekkage repareren?

  Wanneer u een daklekkage opmerkt, dan kunt u schade aan uw meubels, muren en vloeren voorkomen door het water op te vangen in emmers. Natuurlijk is dit geen permanente oplossing en moet er een reparatie plaats vinden. Gelukkig is een dakreparatie relatief eenvoudig uit te voeren. In de meeste gevallen brengt de dakwerker een speciale reparatiestrook van hetzelfde materiaal als uw dakbedekking aan op het oppervlak. Door dit te verlijmen of vast te branden ontstaat er een waterdicht resultaat. Zit de lekkage in de naden? In dat geval voldoet een reparatiekit om het oppervlak weer volledig waterdicht te maken. Bekijk de prijstabel voor de gemiddelde kosten voor een dakreparatie.

  kosten reparatie plat dak

  Kosten lekkage plat dak in 2023

  Werkzaamheden Gemiddelde kosten per m² *
  Reparatie met bitumen €260,- tot €290,- per m²
  Reparatie met EPDM €250,- tot €280,- per m²
  * Let op: dit zijn gemiddelde kosten inclusief btw. Vraag voor exacte prijsberekeningen een gratis en vrijblijvende offerte aan.

  Op zoek naar een ervaren dakdekker voor het vervangen van dakgoten?

  Vraag een gratis en vrijblijvende offerte met scherpe prijs aan via het offerteformulier!

  Bitumen of EPDM?

  Heeft u een bitumen dakbedekking? Bitumen is een voordelig materiaal en daarmee erg populair. Het voordeel van bitumen dat dit op verschillende manieren te herstellen is. Bitumen kunt u door middel van een reparatiestrook repareren, maar het is ook mogelijk om bitumen kit aan te brengen. Kit wordt met name gebruikt wanneer er een naad is gaan lekken. Een derde mogelijkheid is het repareren met glasvlies. In het geval van EPDM maakt de vakman altijd gebruik van een reparatiestrook. Deze bevestigt hij met behulp van lijm en met een roller drukt hij de reparatiestrook stevig aan op het oppervlak.

  Zelf het lek opsporen

  Ontdekt u net een daklekkage en wilt u deze zo snel mogelijk opsporen? Dan kunt u proberen om eerst zelf het lek te vinden. Klim het dak op en controleer allereerst of de waterafvoer misschien een lek veroorzaakt. Wanneer u een koepel, lichtstraat of schoorsteen op het dak heeft, dan kunt u deze controleren op beschadigingen. Wellicht gaat het om versleten kit dat de daklekkage veroorzaakt, of zijn er onderdelen niet helemaal meer in orde. Een andere mogelijke oorzaak die u kunt controleren is de dakdoorvoer. De dakdoorvoer is vaak afgesloten met speciale kapjes. Wanneer deze ontbreken is een lekkage op een plat dak al snel veroorzaakt.

  zelf daklekkage repareren

  Zelf een daklekkage repareren?

  Wanneer u erin slaagt zelfstandig de daklekkage op te sporen, is het ook mogelijk de beschadigingen te herstellen. Hierbij moet u wel rekening houden met het feit dat de werkzaamheden op hoogte plaats vinden, en dat hier altijd risico’s bij verbonden zitten. Het is daarom altijd aan te raden om een ervaren dakwerker in te schakelen. Een dakwerker beschikt over de juiste gereedschappen en materialen waardoor het repareren van de dakbedekking in korte tijd gedaan is. Daar komt bij dat u met de hulp van een vakman verzekerd bent van een goede lekdetectie en een waterdicht resultaat.

  zelf daklekkage repareren

  Dekt de verzekering kosten van een daklekkage?

  Een lekkend plat dak kan flinke schade veroorzaken. Gelukkig kunt u in veel gevallen terecht bij uw verzekering. Als woningeigenaar is het verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. In deze verzekering wordt ook schade als gevolg van een lekkage op het plat dak vergoed. Hoeveel schade de verzekering dekt is afhankelijk van een aantal factoren. Zo is het in ieder geval belangrijk dat u geen schuld treft aan de lekkage in het plat dak. Wanneer de oorzaak een probleem is dat u had kunnen voorkomen, keert de verzekering vaak niets uit.

  Voordelen van een professionele dakdekker

  Zelf aan de slag of toch liever een professioneel dakdekker inhuren? Voor het herstellen van uw plat dak is het altijd een aanrader om een vakman in te huren. Zo bent u niet alleen verzekerd van een waterdicht resultaat, maar krijgt u ook garantie op het geleverde werk. Dit houdt in dat als u na het herstellen nog steeds last heeft van een lekkend plafond, dat de dakwerker weer terugkomt om de problemen nogmaals te verhelpen. Bovendien krijgt u de kosten voor het verhelpen vaak vergoedt van de verzekering, terwijl dit niet het geval is als u zelf aan de slag gaat. Het inhuren van een dakdekkersbedrijf heeft een aantal belangrijke voordelen:

  • U weet zeker dat uw lekkend plat dak snel is hersteld.
  • U krijgt garantie op het geleverde werk.
  • U bent verzekerd van een waterdicht resultaat.
  • U bespaart uzelf een hoop waardevolle tijd en energie.

  Hoe een betrouwbare dakdekker vinden?

  Als u online zoekt naar dakdekkers uit uw regio, dan valt ongetwijfeld op dat er veel bedrijven werkzaam zijn. Hoe vindt u nu een betrouwbare en betaalbare dakwerker die uw plat dak kan herstellen? Er zijn een aantal aspecten waar u op kunt letten.

  Controleer bijvoorbeeld of het bedrijf is aangesloten bij de branchevereniging NDA Dakdekkerbedrijven. Meer hierover leest u op nda.nl. Bedrijven aangesloten bij NDA streven naar hoge kwaliteit.

  Een ander keurmerk waar u rekening mee kunt houden is DAKMERK. Wanneer een dakwerker beschikt over een DAKWERK certificaat, laten zij het project toetsen en controleren door een onafhankelijk inspecteur. Meer informatie vindt u op dakmerk.nl.

  Schakel een vakman in voor de reparatie!

  Het repareren van een lekkage van een plak dak is niet eenvoudig, het is verstandig om hier een specialist voor in te schakelen. Met een dakspecialist uit uw omgeving bent u er namelijk verzekerd van een vakkundige reparatie. Voor de lekdetectie gebruikt de vakman verschillende meettechnieken zodat het lek snel opgespoord is. Kleine scheurtjes worden bijvoorbeeld dicht gemaakt met een speciale pasta, maar soms is het ook nodig om een gedeelte van de dakbedekking te vervangen. Wacht niet te lang bij een lekkage en schakel een specialist in!

  Vul het offerteformulier in voor offerte. U ontvangt zo spoedig mogelijk een gratis offerte met scherpe prijs van een dakdekker uit de omgeving. Deze offertedienst is geheel vrijblijvend, u zit nergens aan vast.