Groendak laten aanleggen

Groendak laten aanleggen: informatie en kosten 2024

Een groendak is een dakbedekking die bestaat uit een systeem met planten, mossen of vetplanten. Sedumplantjes zijn voor deze systemen het meest gebruikt. De aanwezigheid van het groen maakt een groendak een milieuvriendelijk alternatief voor traditionele dakbedekking voor platte daken.

Groendaken zien we gelukkig steeds vaker de Nederlandse daken kleuren. Met veel voordelen voor het milieu én voor de bewoner is een groendak een verstandige keuze. Hoe werkt het laten aanleggen van een groendak en niet onbelangrijk: wat zijn de kosten van een groendak? In dit artikel gaan we uitgebreid in op alles wat bij een groendak komt kijken.

Inhoud van dit artikel:

 • Wat is een groendak?
 • Kosten groendak laten aanleggen
 • Wat beïnvloedt de prijs van een groendak?
 • Btw tarief groendak
 • Subsidie voor groendak?
 • Besparen op de prijs van een groendak
 • Voordelen van een groendak
 • Groendak laten aanleggen? Vraag offertes op voor de beste prijs!

Zet u de stap naar een groendak? Het is een mooie investering, maar zorg wel dat u de juiste prijs betaalt. Met onze gratis offerteservice ontvangt u in een handomdraai meerdere offertes. Kies het beste aanbod en bespaar tot 40% op de kosten van uw groendak!

Kosten groendak laten aanleggen

Een groendak laten aanleggen kost ongeveer €60 tot €65 per m², inclusief arbeid en btw. Dit geldt alleen voor het ‘groene’ gedeelte van het systeem en is dus gerekend buiten de onderlaag, die vaak uit EPDM of bitumen bestaat.

De prijs voor de aanleg van een groendak op een gemiddeld dak van 60m² is ongeveer €3.600 tot €3.900, inclusief arbeid en btw. Met welke prijs moet u ongeveer rekening houden bij uw dak? In de tabel hieronder vindt u voor verschillende oppervlaktes een richtprijs.

Oppervlakte dak (m²) Richtprijs (incl. arbeid en btw)
10 €600 – €650
25 €1.500 – €1.650
40 €2.400 – €2.600
50 €3.000 – €3.250
75 €4.500 – €4.900

Let op: dit zijn richtprijzen. Exacte prijs weten? Vraag gratis offertes aan!

Wat beïnvloedt de prijs van een groendak?

De richtprijs geeft een mooie inschatting van de prijs die u kunt verwachten voor uw groendak, maar er zijn verschillende factoren waardoor die prijs nog flink kan afwijken. We bespreken de meest bepalende factoren.

Geschiktheid van de huidige dakbedekking

Is de conditie van uw huidige dakbedekking goed genoeg? Het is belangrijk dat uw huidige dakbedekking volledig waterdicht én wortelwerend is. Niet alle EPDM, bitumen of pvc dakbedekking is wortelwerend. Vraag daarom altijd advies op als u een groendak op uw bestaande dakbedekking wilt aanbrengen.

Gaat u voor een nieuwe onderlaag? Dan heeft dat natuurlijk een invloed op de kosten:

 • Bitumen dakbedekking kost €70 tot €90 per m²
 • EPDM dakbedekking kost €75 tot €95 per m²
 • Pvc dakbedekking kost ongeveer €75 tot €95 per m²

Deze kosten komen dus bovenop de kosten van de componenten van het groendak.

Extensief of intensief groendak

Er zijn belangrijke verschillen tussen extensieve en intensieve groendaken, waardoor de twee ook in prijs verschillen.

 • Een extensief groendak is dunner, lichter en bestaat uit een bedekkingslaag van sedum en soms kruiden en grassen. Dit is het meest voorkomende type groendak, omdat deze variant weinig onderhoud vergt en het dak minder belast. Het is daarnaast de goedkopere optie: een extensief groendak laten aanleggen kost ongeveer €65 per m².
 • Een intensief groendak wordt ook wel een daktuin genoemd, omdat de begroeiing hier veel diverser is en zelfs uit bomen kan bestaan. Het zorgt ervoor dat deze dakbedekking veel dikker en dus veel zwaarder is. Qua onderhoud is dit type vergelijkbaar met dat van een gewone tuin; een stuk veeleisender dus. Een intensief groendak laten aanleggen kost €90 tot €200 per m².

Dak direct isoleren bij groendak

Dakwerkzaamheden zijn een uitgelezen kans om het dak meteen te laten isoleren. Zo slaat u meerdere vliegen in één klap en bespaart u kosten in vergelijking met het los laten uitvoeren van deze werkzaamheden. Wat zijn de extra kosten voor isoleren van het dak? Bij isoleren kunt u rekening houden met €30 tot €50 per m² extra.

Tip: maak bij isolatie gebruik van de ISDE-subsidie. De overheid vergoedt €4 per m² die u laat isoleren als de oppervlakte groter is dan 20m². Dat scheelt bij een gemiddeld dak zo’n €240. Mooi meegenomen!

Btw tarief groendak

De beplanting van een groendak valt onder het 9%-tarief. De werkzaamheden voor de aanleg van het groendak en de overige materialen vallen onder het tarief van 21% btw.

Laat u uw dak meteen isoleren? Dan vallen de werkzaamheden die bij het isoleren horen wél onder het 9% tarief. Bekijk de offerte en de factuur van de vakexpert dus goed, want mogelijk kunnen jullie besparen op de btw-kosten.

Subsidie voor een groendak?

Vooral de grotere steden verlenen subsidie voor een groendak. Er is geen landelijke subsidie, dus u kunt het beste uw eigen gemeente, provincie of waterschap raadplegen over een subsidie voor een groendak.

De subsidie verschilt per overheid, maar meestal wordt ongeveer €25 tot €50 per m² vergoed als een subsidie wordt verleend. Houd er trouwens wel rekening mee dat veel overheden een beperkt budget voor subsidies hebben: informeer of er nog budget bij uw subsidie over is. Wees dus snel, en is de subsidie op? Dan kan het handig zijn om een paar maanden te wachten.

Besparen op de prijs van een groendak

Een subsidie is natuurlijk de belangrijkste manier om de kosten van een groendak omlaag te brengen, maar er zijn meer manieren om het kostenplaatje wat gunstiger te maken. We lichten hieronder toe wat u kunt doen.

 • Zelf dakbedekking verwijderen. Vaak is de huidige dakbedekking niet goed genoeg om als onderlaag te dienen. Deze moet dan dus verwijderd worden: doet u dit zelf, dan kunt u ongeveer €30 tot €40 per m² besparen op de totale prijs van de klus. Dat scheelt bij 60m² al €1.800 tot €2.400.
 • Vraag met buren een groendak aan. Als de daken van meerdere woningen naast elkaar of in de buurt tegelijk worden bedekt met groen, scheelt dat in tijd voor de dakdekker. Daarom kan deze ook korting geven als de klus op meerdere daken tegelijk wordt uitgevoerd. Dit kan zomaar 10% tot 20% korting per m² Ga dus zeker in overleg met uw buren of met mensen uit de buurt.
 • Kies een extensief groendak. Een extensief groendak is minstens €30 per m² goedkoper dan een intensief groendak. Het scheelt dus behoorlijk in de aanlegkosten en bijkomend voordeel is het eenvoudige onderhoud.
 • Vraag meerdere offertes op. Prijzen voor de aanleg van een groendak kunnen flink verschillen per professional. Vraag dus verschillende offertes op, daarmee kunt u vaak tot 40% besparen. Met onze gratis offerteservice is dat zo gedaan!

Voordelen van een groendak

Een groendak is een prachtige oplossing voor een plat dak met eigenlijk alleen maar voordelen. Wat maakt een groendak zo goed?

Goed voor de waterhuishouding

Vooral steden hebben de laatste jaren steeds meer last van problemen met het afvoeren van regenwater bij hevig weer. Dat komt doordat er zo weinig groen in de openbare ruimte is. Een groendak houdt bij regen veel water vast, wat ontzettend goed helpt tegen de overbelasting van de waterafvoer.

Goede invloed op temperatuur

Het groen van een groendak absorbeert niet alleen water, maar ook warmte. Het zorgt ervoor dat bij warme zomerdagen een dak minder snel opwarmt. Op warme dagen kan dit tot 5 graden schelen. Een groendak kan tot 5% energiekosten besparen door de isolerende werking.

Maar ook de invloed op de temperatuur in de omgeving is gunstig: platte daken geven veel warmte aan de omgeving af, waardoor het in de stad nog eens extra opwarmt tijdens zonovergoten dagen. Een groendak remt dit effect af, wat voor een fijnere leefomgeving zou kunnen zorgen.

Zonnepanelen werken beter

Het absorberende effect van een groendak zorgt voor beter omstandigheden voor zonnepanelen om zo efficiënter te kunnen werken. Het rendement van uw zonnepanelen kan met 4% tot 6% stijgen wanneer ze op een groendak worden geplaatst.

Het dak gaat langer mee

De groenlaag en het substraat zorgen ervoor dat UV-licht nauwelijks kan doordringen op de onderste laag van uw dakbedekking: het bitumen of EPDM. Het groendak vormt als het ware een extra beschermingslaag tegen slijtage. Laat u een groendak aanleggen, dan kan de levensduur van bitumen en EPDM met 20 tot 40 jaar toenemen: een mooi vooruitzicht voor de toekomst.

Groendak neemt CO2 op

Een groendak draagt ook nog eens bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Het groen haalt CO2 uit de omgevingslucht en zet dit om in zuurstof.

Hogere woningwaarde

Mocht u ooit uw woning willen verkopen of uw hypotheek willen oversluiten, dan is een groendak een fraaie toegevoegde waarde die niet over het hoofd te zien is.

Groendak laten aanleggen? Vraag offertes op!

Een groendak is een mooie investering voor nu en voor de toekomst. Bij zo’n investering is het zeker de moeite waard om de beste prijs voor uw klus te krijgen. Met onze gratis offerteservice ontvangt u eenvoudig meerdere offertes van professionals. Kies het beste aanbod en bespaar tot 40% op de prijs van uw groendak!