groendak aanleggen

Groendak aanleggen

Wilt u een groendak (laten) aanleggen? Het aanleggen is zeker het overwegen waard want groene daken brengen een hoop voordelen met zich mee. Er zijn verschillende soorten groene daken waar u de keuze uit heeft, zo heeft u de keuze uit een intensief of een extensief groendak. Welke het meest geschikt is voor u hangt af van wat u met het groendak wilt doen. U kunt ook zelf een groendak aanleggen. In ons doe het zelf stappenplan wordt precies uitgelegd hoe u dit het beste kunt doen. U vindt hier verdere informatie over het aanleggen van groene daken, groendaksystemen en de kosten.

  Gratis offertes vergelijken  Gratis – Vrijblijvend

  Groene daken, de voordelen en nadelen

  Groene daken hebben uiteraard voordelen en nadelen. Een voordeel is dat een overkapping van een gebouw met een groendak langer mee gaat omdat de dakbedekking wordt beschermd tegen bijvoorbeeld temperatuurschommelingen en hagel. Bovendien vormt een groendak een goed isolatiesysteem. In de zomer blijft het in de ruimte onder het groene dak lekker koel, maar in de winter is het heerlijk warm. Ook dempt dit geluiden uit de omgeving. Bij grote buien wordt het regenwater deels opgeslagen en wordt de afvoer van het water vertraagd. Een ander voordeel is dat het er erg mooi uit ziet, tevens zorgt het voor meer biodiversiteit! Nadelen zijn dat onvakkundige aanleg kan leiden tot beschadigingen van wortels, eventuele lekkages zijn moeilijker op te sporen en er is enige onderhoud nodig.

  Intensief of extensief groendak

  Er zijn twee verschillende soorten groene daken. U heeft de keuze uit een intensief en een extensief groendak. Een extensief groendak heeft een dunne laag en kan niet belopen worden, deze is meer voor de sier. Een intensief groendak daarentegen heeft een dikkere laag en is te vergelijken met uw tuin, hierbij is het wel mogelijk om op te lopen. Het is ook mogelijk om hier meer verschillende soorten planten op te houden, bij een extensief dak zijn alleen kruiden, sedum of gras mogelijk. Bij een intensief dak moet u rekening houden met andere regels in verband met de dakbelasting. Ook moet er voor een intensief groendak een bouwvergunning aangevraagd worden. Bij een extensief groendak is dit alleen nodig in sommige gevallen.

  groendak doe het zelf

  Benodigdheden

  Voordat u begint met het aanleggen is het verstandig om een aantal benodigdheden klaar te leggen. Wanneer u begint aan het doe het zelf stappenplan, dan heeft u in ieder geval een beschermvlies of drainagenet nodig, ook heeft u een substraatlaag en een eventuele vegetatie- of sedummixmat nodig. Voor het afdekken van de regenpijp heeft u een boldraadrooster en grind nodig. De regenpijp moet namelijk vrijblijven en kan daarom niet afgedekt worden met platen, folie of beplanting. Een geschikte dakconstructie is uiteraard noodzakelijk, evenals de planten! Bij een extensief dak wordt vooral gebruik gemaakt van groene sedum, gras en kruiden. Grotere groene en gekleurde planten komen vaker voor bij een intensief dak. Laat u informeren door onze dakspecialist!

  Doe het zelf

  In dit stappenplan kunt u precies lezen hoe groendaksystemen worden aangelegd. Het is redelijk eenvoudig om een extensief dak zelf aan te leggen, voor een intensief dak kan het verstandig zijn om een professional in te huren. Kiest u voor een extensief groendak, dan dient u voor het aanleggen allereerst goed de dakbedekking te reinigen. Op het gat van de regenpijp kan eventueel een boldraadrooster worden aangebracht. Leg vervolgens rondom het rooster een strook grind zodat het substraat er niet in kan spoelen. Rol het vlies uit en knip deze op maat. Verdeel hierna het substraat met de hand over het dak. Hierna kunt u een vegetatiemat uitrollen of groene jonge planten in het substraat zetten. Begiet tot slot het substraat licht zodat deze vocht op kan slaan.

  Gewicht van een groendak

  Bij het aanleggen van groendaksystemen is het erg belangrijk om het gewicht in acht te nemen. U loopt natuurlijk liever niet het risico dat uw dakconstructie niet sterk genoeg is om het groendak te dragen. Afhankelijk van het gewicht wat uw dakconstructie kan dragen, kunt u beslissen wat voor soort beplanting en gebruikswijze het meest geschikt is. De meeste uitbouwen kunnen een licht gewicht groene daken wel dragen. Wanneer u hier echter niet helemaal zeker van bent dan is het verstandig om hierover contact op te nemen met de bouwkundige of constructeur.

  Kosten

  Het is begrijpelijk dat u graag de kosten van het aanleggen van een groendaksysteem wilt weten. De kosten van het aanleggen van groendaksystemen verschillen erg per dak. De grootte van uw dak heeft hier bijvoorbeeld mee te maken. Ook het aantal en de hoeveelheid planten welke u op uw groendaksysteem wilt laten aanleggen en of u kiest voor een intensief of een extensief groendak is van invloed op de kosten. Bovendien is het belangrijk om te weten of u alleen de benodigdheden gaat bestellen en het zelf gaat aanleggen met behulp van het doe het zelf stappenplan, of dat u het laat leggen.

  groene daken

  Subsidie

  In sommige gevallen is het mogelijk om subsidie te ontvangen voor het aanleggen van een groendak. Dankzij groene daken wordt de dakgoten en regenpijpen minder belast omdat het regenwater deels wordt opgeslagen en omdat de afvoer van het regenwater wordt vertraagd dankzij een groendaksysteem. Ook wordt de luchtkwaliteit aanzienlijk verbeterd dankzij groene daken. Dit zijn onder andere de redenen waarom verscheidene gemeentes subsidie verlenen voor het aanleggen van een groendak. Wilt u meer informatie over de mogelijkheid van subsidie bij het aanleggen van groendaksystemen? Dan is het mogelijk om hierover contact op te nemen met uw gemeente.

  groendaksysteem

  Een groendaksysteem laten aanleggen

  Vooral bij intensieve daken kan het verstandig zijn om groendaksystemen te laten aanleggen, in plaats van dit zelf te doen. Voor een extensief groendak is dit uiteraard ook mogelijk! Zoals u eerder al heeft kunnen lezen hebben veel verschillende factoren invloed op de kosten van het laten aanleggen van groendaksystemen. Daarnaast fungeert het dak ook als een natuurlijke isolatie, dit scheelt weer in stookkosten. Wilt u meer informatie over de kosten, vraag dan gerust gratis en geheel vrijblijvend een offerte bij ons aan! Ook voor verdere vragen over groene daken, de voordelen en nadelen van het groene dak en het doe het zelf stappenplan ben u bij ons van harte welkom.