Panlatten vervangen

Panlatten vervangen en plaatsen

Panlatten zijn door de dakpannen onzichtbare, maar onmisbare onderdelen van een schuin dak. Het zijn de horizontale latten, die als het ware het ‘bed’ vormen waar de dakpannen op komen te liggen. Als uw dak lekkage heeft ondervonden, dienen deze daklatten vervangen te worden, vooral om houtrot te voorkomen. Lees in dit artikel alles over het vervangen of het nieuw plaatsen van panlatten. We vertellen ook op welke kosten u kunt rekenen bij deze klus.

Inhoud van dit artikel:

  • Wanneer is het tijd om panlatten te vervangen?
  • Panlatten plaatsen: hoe gaat een dakdekker te werk?
  • Panlatten vervangen: prijs
  • Soorten panlatten
  • Afmetingen voor daklatten
  • Panlatten plaatsen: zelf doen of uitbesteden?
  • Panlatten vervangen? Vergelijk offertes!

Wanneer is het tijd om panlatten te vervangen?

Het vervangen van panlatten gebeurt bijna altijd tijdens een dakrenovatie, omdat de kwaliteit van de dakbedekking voor een groot deel de conditie van de panlatten bepaalt. Zolang er geen lekkage is geweest, kunt u ervan uit gaan dat de panlatten in orde zijn: als het goed is hebben de dakpannen geen water doorgelaten. Vervangen van de panlatten gebeurt dus in twee situaties:

Panlatten vervangen bij lekkage

Als er lekkage is geweest, zijn panlatten vrijwel zeker blootgesteld aan water. Dat verzwakt ze, kan ze doen verbuigen en maakt ze vatbaar voor houtrot. Daarom is het raadzaam om na lekkage niet alleen de dakpannen te vervangen, maar ook de panlatten te vernieuwen.

Panlatten tegelijk met dakpannen vervangen

Als u besluit om dakpannen te vervangen omdat u vanwege leeftijd en slijtage twijfelt aan de kwaliteit, is het verstandig om direct ook de panlatten te vervangen. Er is altijd een risico aanwezig dat er toch wat water op de latten is doorgelekt. Ga dus voor zekerheid. Tegelijkertijd is er ook geen beter moment om de panlatten op dit moment te vervangen, omdat het dak toch al openligt. U kunt in dat geval zelfs overwegen om het volledige dakbeschot te vervangen.

Panlatten plaatsen: hoe gaat een dakdekker te werk?

Een dakdekker gaat voor deze klus vakkundig te werk om een zo goed mogelijk resultaat af te leveren. De ligging van de panlatten moet perfect zijn om de dakpannen goed op elkaar aan te laten sluiten en zo lekkages en stormschade te voorkomen. Welke werkwijze volgt de dakdekker hierin?

Dakpannen verwijderen

Allereerst worden de bestaande dakpannen van het dak gehaald. Afhankelijk van uw voorkeur en het advies van de dakdekker kunnen de dakpannen worden opgeslagen voor hergebruik op uw dak, of worden ze in een container afgevoerd om plaats te maken voor nieuwe dakpannen.

Oude daklatten verwijderen

De oude panlatten worden netjes verwijderd door ze los te halen van de dakconstructie. Meestal zijn de panlatten met spijkers aan de verticale tengels aan het dak bevestigd. De dakdekker verwijdert netjes de spijkers en voert de daklatten af naar een container. Nu ligt het hele dakbeschot vrij: een goede mogelijkheid voor de dakdekker om ook die constructie goed te inspecteren op onregelmatigheden.

Nieuwe panlatten plaatsen

De nieuwe panlatten worden indien nodig op maat gezaagd en daarna met spijkers zorgvuldig aan het dakbeschot bevestigd. De maat van de dakpannen bepaalt overigens de afstand tussen de panlatten. Hierbij zorgt de dakdekker voor enige overlap tussen de dakpannen, zodat ze later netjes over elkaar heen komen te liggen.

Dakpannen plaatsen

Als de panlatten netjes en stevig vastliggen, kunnen er weer dakpannen het dak op. In veel gevallen gaat dat om nieuwe dakpannen, maar als de oude dakpannen in goede conditie zijn, kunnen die ook teruggeplaatst worden. De dakdekker zorgt voor een verzorgd en stevig eindresultaat, waarbij de kans op stormschade en lekken minimaal is.

Panlatten vervangen: prijs

Het vervangen of nieuw plaatsen van panlatten kost circa 15 euro per vierkante meter. Deze prijs is inclusief montagekosten en btw. Let op: dit is de prijs die u alleen voor de vervanging van de panlatten betaalt. Laat u ook de dakpannen vervangen, houd dan rekening met een aanzienlijk hogere kostprijs. In de onderstaande tabel geven we een handig overzicht met de te verwachten kosten bij het vervangen van de daklatten.

Oppervlakte Kosten in euro, inclusief montage en btw
10m² 150
20m² 300
30m² 450
50m² 750

*Dit zijn gemiddelde prijzen. Echte kosten weten? Vraag dan gratis offertes aan!

De prijs van panlatten, hoeveel daklatten zijn nodig?

Meestal is de afstand tussen de panlatten 25 tot 30cm, dat betekent dat er per meter hoogte van het schuine dakvlak 3 tot 4 panlatten nodig zijn.

Voor een gemiddeld dak waarbij het schuine vlak 8 meter bedraagt en een breedte van 5 meter heeft, zijn ongeveer 24 tot 32 panlatten nodig met een lengte van 5 meter. In dit voorbeeld zijn de kosten van de daklatten zelf circa 90 tot 120 euro.

Panlatten vervangen uitbesteden? Vraag offertes op!

De meeste mensen besteden het vervangen van de panlatten graag uit aan een dakdekker. Zorg voor de beste prijs en vraag verschillende offertes op. Tip: met onze gratis offerteservice ontvangt u eenvoudig meerdere offertes van dakdekkers. Met het gunstigste aanbod bespaart u tot 40% op de kostprijs!

De verschillende soorten panlatten

De meest gebruikte panlatten zijn van geïmpregneerd vurenhout, een lichte houtsoort die door de behandeling goed bestand is tegen schimmels en wisselende luchtvochtigheid. Bovendien is dit een goed betaalbare houtsoort, wat de uiteindelijke prijs voor de klus relatief laag houdt. Grenen is een andere houtsoort die wordt gebruikt voor panlatten, maar deze soort is door het hogere gewicht en een iets hogere prijs minder gangbaar.

Stalen panlatten zijn ook een optie. Deze variant is minder populair, maar wordt regelmatig gebruikt bij huizen die dakpanplaten in plaats van losse dakpannen als dakbedekking hebben. Je vindt deze vooral terug bij de nieuwere huizen. Dit materiaal is ook duurder.

Afmetingen van daklatten

De meest gangbare maat van panlatten is 22mm bij 55mm, maar variatie is mogelijk aan de hand van het soort dakpan dat wordt gebruikt. Panlatten zijn verkrijgbaar in lengtes van 2,70m tot 5,40m, maar op locatie zaagt de dakdekker ze uiteraard op maat voor een perfecte pasvorm.

Panlatten vervangen of plaatsen: zelf doen of uitbesteden aan een vakman?

Overweegt u om zelf de panlatten van uw dak te vervangen? Het is een klus die goed uit te voeren is en omdat de materiaalkosten van de panlatten vrij laag zijn, kunt u een aanzienlijk deel van de uiteindelijke kostprijs besparen.

Neem in uw overweging echter een aantal belangrijke zaken mee. Omdat de kwaliteit van het eindresultaat belangrijk is voor de lek- en stormbestendigheid van uw dak, is perfecte uitvoering van de klus een vereiste. Bij een kleine afwijking sluiten de dakpannen al snel minder goed op elkaar aan, wat het dak vatbaar maakt voor doorlekken van water en het wegwaaien of scheefliggen van dakpannen.

Daarnaast is zorgvuldigheid belangrijk om het dakbeschot niet te beschadigen, zowel tijdens het verwijderen van het oude materiaal als bij het plaatsen van de nieuwe panlatten. De ruimte tussen de tengels en latten is niet stevig genoeg om uw gewicht te houden, waardoor isolatie en antilekfolie kunnen scheuren. Met training en ervaring heeft een dakdekker in elk geval de juiste technieken onder de knie.

Het vervangen van de panlatten valt praktisch altijd samen met het verwijderen en leggen van dakpannen. Ook dit is een klus die zorgvuldig aangepakt moet worden, waarbij de kennis en de ervaring van een dakdekker vaak de moeite – en het geld – waard is.

Uitbesteden bespaart u overigens ook veel tijd. Het vervangen van panlatten is een tijdrovende klus, zeker voor iemand die dit niet dagelijks doet. Een dakdekker heeft met zijn ervaring waarschijnlijk minder tijd nodig.

Besteedt u de vervanging van daklatten uit aan een dakdekker, dan kunt u in bijna alle gevallen terugvallen op garantie als zich na plaatsing problemen voordoen.

Als laatste nog een belangrijke overweging: veiligheid. Werken op een dak is altijd risicovol, zeker wanneer u werkt met omvangrijke materialen. Professionele dakdekkers hebben de training, de ervaring én de uitrusting om deze klus op een zo veilig mogelijke manier uit te voeren.

Heeft u zelf al enige ervaring met het vervangen van panlatten en werken op het dak? Dan is het zelf vervangen van de daklatten het overwegen waard. Zo bespaart u een groot deel van de kosten.

Panlatten laten vervangen? Vraag offertes op!

Overweegt u om de panlatten van uw dak te laten vervangen, misschien tegelijk met het vervangen van uw dakpannen? Verzeker uzelf van een aantrekkelijke prijs en vraag offertes op. Met onze gratis offerteservice ontvangt u eenvoudig van meerdere dakdekkers een offerte. Kies het gunstigste aanbod om zo tot 40% op de kostprijs te besparen!