Nieuwe dakbedekking over oude: alle voor- en nadelen in 2024

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40%!

Oude dakbedekking wel of niet verwijderen?

Bent u van plan om uw dak te vernieuwen zonder de oude dakbedekking volledig te verwijderen? Deze keuze kan zowel praktisch als economisch aantrekkelijk zijn, afhankelijk van de staat van uw huidige dakbedekking en het soort materiaal dat u overweegt.

Start gratis offerteaanvraag!

Op deze pagina kunt u de voor- en nadelen onderzoeken van het overzetten van nieuwe dakbedekking over een oude laag. Dit kan leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen door het vermijden van de arbeids- en afvoerkosten die gepaard gaan met het verwijderen van de oude laag. Ook bespreken we situaties waarin het verwijderen van de oude dakbedekking de voorkeur heeft, bijvoorbeeld bij ernstige beschadigingen of wanneer de maximale hoeveelheid overlagen bereikt is.

Korte samenvatting over nieuwe dakbedekking over oude plaatsen

 • Het plaatsen van nieuwe dakbedekking over de oude is kostenefficiënt en praktisch wanneer de bestaande laag in redelijke staat verkeert.
 • Niet alle soorten dakbedekking zijn geschikt voor overlagen; bitumen is een voorbeeld van een materiaal dat vaak over een bestaande laag geplaatst kan worden.
 • Het overzetten van nieuwe dakbedekking kan aanzienlijke kostenbesparingen opleveren door het vermijden van de verwijderingskosten van de oude laag.
 • Het volledig verwijderen van oude dakbedekking wordt aanbevolen bij ernstige schade of vochtproblemen om toekomstige complicaties te voorkomen.
 • Professionele dakdekkers voeren een grondige inspectie en voorbereiding uit voor het overzetten van nieuwe dakbedekking, waarbij ze advies geven over onderhoud voor verlengde levensduur.

Wanneer kan u nieuwe dakbedekking over oude plaatsen?

De beslissing om nieuwe dakbedekking over de oude te plaatsen is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de staat van de bestaande dakbedekking en het type materiaal. Over het algemeen is dit een geschikte optie wanneer de oude laag nog in redelijke staat is, zonder ernstige beschadigingen of vochtproblemen.

Echter, niet elk type dakbedekking leent zich voor deze methode. Bitumen dakbedekking, bijvoorbeeld, kan vaak over een bestaande laag bitumen worden geplaatst, mits de onderlaag goed vastzit en geen grote oneffenheden vertoont.

Voordelen en nadelen

Het overzetten van nieuwe dakbedekking over een oude laag kan aanzienlijk schelen in de kosten, omdat het verwijderen van de oude laag arbeids- en afvoerkosten met zich meebrengt. Daarnaast is het een snellere methode, wat de overlast voor de bewoners of gebruikers van het pand minimaliseert.

Een nadeel is dat eventuele problemen in de oude dakbedekking, zoals lekkages of onzichtbare vochtproblemen, niet worden verholpen. Dit kan op de lange termijn voor meer schade zorgen. Daarnaast kan het gewicht van de extra laag een probleem vormen voor de dakconstructie.

nieuwe dakbedekking over oude

Wanneer laat u oude dakbedekking verwijderen?

Het volledig verwijderen van de oude dakbedekking is aan te raden wanneer er sprake is van ernstige beschadigingen, vochtproblemen of wanneer de maximale hoeveelheid overlagen reeds is bereikt. Een grondige inspectie door een professional kan uitwijzen wat in uw situatie de beste optie is.

De beslissing om de oude laag te verwijderen hangt ook af van het type dakbedekking en de staat van het dak. Bij twijfel is het altijd beter om voor volledige dakbedekking vervanging te kiezen om toekomstige problemen te voorkomen.

Voordelen en nadelen

Het verwijderen van de oude dakbedekking en het plaatsen van een geheel nieuwe laag zorgt ervoor dat het dak weer vele jaren mee kan. Ook kunnen eventuele problemen met de dakconstructie hierbij aan het licht komen en direct worden aangepakt.

De kosten voor het verwijderen van de oude laag en het plaatsen van een nieuwe zijn aanzienlijk hoger dan bij het overzetten van een nieuwe laag over de oude. Daarnaast neemt het proces meer tijd in beslag, wat tijdelijk voor overlast kan zorgen.

Wat kost nieuwe dakbedekking over de oude plaatsen?

Bitumen over oude dakbedekking kost €45,- per m², met een verwachte levensduur van 20 jaar. Oude dakbedekking verwijderen en bitumen laag plaatsen kost €75,- per m².

Voor andere materialen zoals EPDM en PVC liggen de prijzen en levensduur anders. EPDM over oude dakbedekking kost bijvoorbeeld €45,- per m² met een levensduur van 40 jaar, terwijl PVC over oude dakbedekking €55,- per m² kost, ook met een levensduur van 40 jaar.

Nieuwe dakbedekking kosten 2024

Omschrijving Prijs per m²* Levensduur van materiaal
Bitumen
Bitumen over oude dakbedekking €45,- 20 jaar
Oude dakbedekking verwijderen en bitumen laag plaatsen €75,- 20 jaar
EPDM
EPDM over oude dakbedekking €45,- 40 jaar
Oude dakbedekking verwijderen en EPDM laag plaatsen €85,- 40 jaar
PVC
PVC over oude dakbedekking €55,- 40 jaar
Oude dakbedekking verwijderen en PVC laag plaatsen €80,- 40 jaar

*Let op: dit gaat om gemiddelde tarieven. Benieuwd naar de exacte kosten? Vergelijk gratis offertes!


Nieuwe dakbedekking over de oude laten plaatsen?

Ontvang gratis offertes en vind een vakman bij u in de buurt!

Hoe plaatst een dakdekker nieuwe dakbedekking over oude heen?

 1. Inspectie van de bestaande dakbedekking: de eerste stap is een grondige inspectie van de huidige dakbedekking. Hierbij wordt gekeken naar de algemene staat, eventuele beschadigingen, en de aanwezigheid van vocht of lekkages.
 2. Beoordeling van de geschiktheid: op basis van de inspectie beoordeelt de dakdekker of de oude dakbedekking geschikt is om als onderlaag te dienen voor de nieuwe dakbedekking.
 3. Voorbereiding van het dakoppervlak: het dakoppervlak wordt gereinigd van vuil, mos, en andere materialen die de hechting kunnen beïnvloeden. Indien nodig worden kleine reparaties uitgevoerd om het oppervlak egaal te maken.
 4. Aanbrengen van de nieuwe dakbedekking: afhankelijk van het type dakbedekking, zoals bitumen of EPDM, wordt de nieuwe laag zorgvuldig en volgens de specificaties van de fabrikant aangebracht. Bij bitumen dakbedekking kan dit bijvoorbeeld door middel van branden gebeuren.
 5. Afwerking en controle: na het aanbrengen van de nieuwe dakbedekking worden de randen en aansluitingen nauwkeurig afgewerkt. De dakdekker voert een laatste controle uit om te verzekeren dat de dakbedekking correct is geïnstalleerd en waterdicht is.
 6. Advies over onderhoud: als laatste stap kan de dakdekker advies geven over het onderhoud van de nieuwe dakbedekking om de levensduur verder te verlengen.

Bitumen dakbedekking over bestaande

Het plaatsen van bitumen dakbedekking over een bestaande laag is een efficiënte methode om de levensduur van uw dak te verlengen. Deze techniek is vooral voordelig wanneer de onderliggende laag nog in goede staat is en zorgt voor extra bescherming tegen weersinvloeden.

Een professionele dakdekker zal nauwkeurig beoordelen of de bestaande bitumen laag geschikt is voor deze methode. Zorgvuldige voorbereiding en het gebruik van kwalitatief hoogwaardig bitumen zijn belangrijk voor het succes van dit project.

Nieuw dakleer over oud dakleer

Nieuw dakleer over een oude laag aanbrengen kan een kosteneffectieve manier zijn om uw dak te renoveren. Het is belangrijk dat de oude laag nog in redelijke staat verkeert en dat de nieuwe laag vakkundig wordt aangebracht om de levensduur te maximaliseren.

Deze methode biedt een snelle oplossing voor dakrenovatie zonder de noodzaak voor een volledige dakvervanging. Deskundige installatie door een ervaren dakdekker garandeert de beste resultaten en zorgt ervoor dat uw dak weer jaren mee kan.

Nieuwe dakbedekking over de oude plaatsen? Vergelijk gratis offertes!

Overweegt u nieuwe dakbedekking over uw huidige laag aan te brengen? Probeer dit niet zelf te doen, maar vertrouw op de expertise van een professioneel dakdekkersbedrijf. Zij kunnen uw dakbedekking vakkundig en efficiënt vernieuwen tegen een competitieve prijs. Ongeacht of u kiest voor een bitumen, EPDM of pvc dakbedekking, u bent verzekerd van topkwaliteit met de ondersteuning van een ervaren specialist.

Start gratis offerteaanvraag!

Wilt u weten wat het kost om nieuwe dakbedekking over de oude te plaatsen? Vraag dan snel offertes aan en laat uw dakbedekking professioneel vernieuwen tegen een aantrekkelijke prijs. U ontvangt de offertes geheel vrijblijvend: u hebt dus geen enkele verplichting!

Veelgestelde vragen over nieuwe dakbedekking

Hieronder geven we antwoord op twee veelgestelde vragen over het plaatsen van nieuwe dakbedekking.

Ja, het is mogelijk om een nieuwe laag bitumen over een oude laag bitumen te plaatsen. Deze techniek wordt vaak gebruikt om de waterdichtheid en duurzaamheid van het dak te verbeteren zonder een complete renovatie.

Het succes van deze methode hangt af van de staat van de bestaande dakbedekking. Een zorgvuldige inspectie vooraf door een professionele dakdekker is essentieel om te bepalen of deze aanpak haalbaar is.

Het branden van nieuw dakleer over een bestaande laag is een gangbare praktijk in dakrenovatie. Deze methode vereist vakkennis en ervaring om te zorgen voor een goede hechting en om lekkages te voorkomen.

Deze techniek biedt een snelle en effectieve manier om de bescherming van uw dak te verbeteren. Het is belangrijk dat de oude laag nog in voldoende goede staat is om de nieuwe laag te ondersteunen.