Kosten nieuw dak: alle prijzen op een rij<

Vergelijk gratis offertes!

Kosten van een nieuw dak: een overzicht van de kosten & mogelijkheden

Er komt altijd een moment waarop uw dak aan vervanging toe is. De meeste types dakbedekkingen houden het 30 tot 50 jaar vol, dus met een nieuw dak heeft u weer lang plezier van een dak in topconditie. Een gemiddeld nieuw dak kost ongeveer €4.500,- tot €6.000,- voor een plat dak, terwijl de kosten van een hellend dak ongeveer €4.500,- tot €7.800,- zijn. Daarnaast kunt u ook de hele dakconstructie vernieuwen. Dit is meestal bij oudere huizen pas nodig. Een compleet nieuw dak inclusief dakbeschot kost ongeveer €11.000,- tot €30.000,-. Benieuwd naar de exacte kosten?

Start uw gratis offerteaanvraag!

U ontvangt zo snel mogelijk offertes om te vergelijken! In dit artikel geven we een duidelijk overzicht van alle mogelijke werkzaamheden en kosten voor een nieuw dak.

In dit artikel:

Wat kost een nieuw dak?

Als we praten over een nieuw dak, betekent dat voor de meeste mensen het plaatsen van nieuwe dakbedekking. Dit type werk komt ook veel vaker voor dan vervanging van de dakconstructie. Wat kost een nieuwe dakbedekking? Het hangt voor een deel af van uw type dak en welke nieuwe dakbedekking wordt geplaatst.

 • Een nieuw plat dak kost ongeveer €75,- tot €100,- per m² inclusief arbeid en btw. Bij een plat dak renovatie wordt de oude bedekking verwijderd en de nieuwe geplaatst.
 • Een nieuw hellend dakkost ongeveer €75,- tot €130,- per m² inclusief arbeid en btw. Ook hier wordt oude bedekking verwijderd en nieuwe geplaatst.

De prijs van een nieuw dak van 100 m² ligt in dat geval tussen de €7.500,- tot €13.000,-.

Type dak Werkzaamheden Richtprijs (incl. arbeid en btw)
Nieuw plat dak Verwijderen oude en plaatsen nieuwe dakbedekking €75,- tot €100,- per m²
Nieuw hellend dak Verwijderen oude en plaatsen nieuwe dakbedekking €75,- tot €130,- per m²

*Let op: dit zijn richtprijzen die verschillen per aanbieder. Exacte prijs weten? Vergelijk gratis offertes!

soorten dakgoten

Kosten nieuw dak: nieuwe dakbedekking

De kosten van een nieuw dak hangen met name af van de nieuwe dakbedekking, maar ook van de vraag of u de oude dakbedekking laat liggen.

Kosten nieuw plat dak

Voor een plat dak zijn EPDM, bitumen, pvc en een groendak de meest gangbare opties. We lichten ze hieronder kort toe en laten zien welke prijs u kunt verwachten als u de dakbedekking volledig vervangt, en wanneer u een nieuwe laag over uw oude dakbedekking laat leggen – dit heet overlagen.

 • EPDM is de dakbedekking met de langste levensduur: circa 50 jaar. Het is een lichte dakbedekking die goed hecht aan de ondergrond.
 • Een nieuw dak met EPDM kost €75,- tot €95,- per m²
 • Een dak overlagen met EPDM kost €45,- tot €60,- per m²
 • Bitumen is de meest gebruikte dakbedekking met een gemiddelde levensduur van circa 30 jaar. Het is een veelzijdige dakbedekking met een vriendelijke prijs.
 • Een nieuw dak met bitumen kost €70,- tot €90,- per m²
 • Een dak overlagen met bitumen kost €40,- tot €55,- per m²
 • Pvc is bijzonder in zijn soort, omdat het een lichte kleur kan hebben die zonnepanelen effectiever doet werken. Deze dakbedekking gaat ook ongeveer 30 jaar mee, afhankelijk van de dikte.
 • Een nieuw pvc dak kost €75,- tot €95,- per m²
 • Overlagen van uw dak met pvc kost €50,- tot €65,- per m².
 • Een groendak is de meest milieuvriendelijke dakbedekking, waarbij u als bewoner ook voordelen ervaart: de onderlaag (bestaand uit EPDM, bitumen of pvc) gaat met een groendak 20 tot 30 jaar langer mee.
 • Een groendak kost €60,- tot €65,-, maar let op: bijna altijd is eerst een onderlaag van nieuwe dakbedekking nodig. Tel de kosten daarvan dus op bij die van het groendak.
Type bedekking Methode Richtprijs (incl. arbeid en btw)
EPDM Volledig nieuw dak €75,- – €95,-
  Overlagen €45,- – €60,-
Bitumen Volledig nieuw dak €70,- – €90,-
  Overlagen €40,- – €55,-
Pvc Volledig nieuw dak €75,- – €95,-
  Overlagen €50,- – €65,-
Groendak Aanleggen op dakbedekking €60,- – €65,- + EPDM/bitumen/EPDM

Kosten nieuw hellend dak

Bij een nieuwe dakbedekking voor een hellend dak is het prijsverschil vooral afhankelijk van de nieuwe dakbedekking. De kosten voor een nieuw dak variëren van €75,- tot €130,- per m². Wat zijn hier de opties?

 • Betonnen dakpannen zijn de meest voorkomende in Nederland. Ze hebben een prima levensduur van 30-35 jaar en hebben een gunstige aanschafprijs. Ze zijn wel wat onderhoudsgevoeliger door kans op mosvorming.
 • Een nieuw dak met betonnen dakpannen kost ongeveer €40,- tot €65,- per m².
 • Keramische dakpannen zijn al eeuwenlang een begrip en nog steeds een populaire keuze vanwege de hoge kwaliteit. Een keramische dakpan gaat ongeveer 45 tot 50 jaar mee en heeft minder onderhoud nodig.
 • Een nieuw dak met keramische dakpannen kost ongeveer €70,- tot €90,- per m².
 • Dakpanplaten zijn net wat anders. De grote platen bootsen de uitstraling van ‘echte’ dakpannen na en door de afmetingen zijn ze sneller te plaatsen: dat maakt de vervanging dan ook wat goedkoper.
 • Een nieuw dak met dakpanplaten kost ongeveer €40,- tot €75,- per m².
 • Leistenen dakpannen en rietdaken zijn wat minder vaak te zien, maar hebben wel een fraaie uitstraling die een woning een eigen karakter geeft. Ze zijn vaak wat duurder dan de bovengenoemde opties.
 • Een nieuw dak met leipannen kost ongeveer €55,- tot €95,- per m².
 • Een nieuw rieten dak kost ongeveer €85,- tot €100,- per m².
Type bedekking Richtprijs (incl. arbeid en btw)
Betonnen dakpannen €40,- – €65,-
Keramische dakpannen €70,- – €90,-
Dakpanplaten €40,- – €75,-
Leistenen dakpannen €55,- – €95,-
Rieten dak €85,- – €100,-

Tip: meteen isoleren bij nieuw dak

Op het moment dat er aan uw dak gewerkt wordt, is een nieuw dak met isolatie een vrij kleine extra moeite – het plaatsen van een nieuw dak is dus de perfecte kans om uw dak ook te isoleren. Isolatie van uw platte of hellende dak kost ongeveer €25,- tot €40,- per m² en is afhankelijk van de dikte van de isolatie.

Maak gebruik van de ISDE-subsidie wanneer u uw dak laat isoleren. De overheid vergoedt €4,- per m² die u isoleert.

Kosten nieuwe dakconstructie

Als een woning al wat ouder is, kan het verstandig of zelfs nodig zijn om ook de dakconstructie te vervangen. Dit werk is ingrijpender, waardoor ook de kosten hoger zijn dan bij het plaatsen van nieuwe dakbedekking.

 • Een nieuwe dakconstructie voor een hellend dak kost ongeveer €175,- tot €500,- per m². Het grote verschil zit in het gebruik van de materialen en keuzes om onderdelen gedeeltelijk te vervangen. Vraag bij het plaatsen van een nieuw hellend dak altijd advies op bij een dakdekker: die weet wat er moet worden vervangen en hoeveel materiaal er nodig is.
 • Een nieuwe dakconstructie voor een plat dak kost ongeveer €30,- tot €40,- per m².

In de tabel hieronder laten we zien hoe de kosten voor een nieuwe dakconstructie zijn opgebouwd.

Type dak Werkzaamheden Richtprijs*
Hellend dak Nieuwe dakconstructie €1.700,- per m3
  Nieuwe spanten €2.000,- per m3
  Nieuwe gordingen €1.900,- per m3
  Nieuwe kepers €1.800,- per m3
Plat dak Nieuwe basislaag €6,- per m²
  Nieuwe glasvlies onderlaag €6,- per m²
  Nieuwe dampschermen €5,- per m²
  Nieuwe dampdrukkende laag €10,- – €20,- per m²

*voor het hellend dak zijn prijzen per kubieke meter (m3) gebruikt: deze zijn op basis van de hoeveelheid hout die er voor de werkzaamheden nodig is.

Tip: combineer meerdere klussen voor voordeel en woongemak

Het grondige werk van een dakrenovatie is een perfecte kans om meerdere vliegen in één klap te slaan. Relatief gezien zijn de extra werkzaamheden veel makkelijker uit te voeren dan wanneer ze los zouden moeten worden uitgevoerd: dat scheelt dus veel in tijd en prijs. Overweeg dus zeker om uw dak direct te laten isoleren voor €30,- tot €40,- per m². Misschien heeft u ooit plannen gehad voor extra dakramen of een dakkapel. Er is geen beter moment dan de dakrenovatie om hierin te investeren.

Ook de nieuwe dakbedekking kan voorzien worden van extra’s. Dakpannen coaten voor €10,- tot €20,- per m² verlengt de levensduur van dakpannen. En waarom geen groendak voor €60,- – €65,- per m²? Het is een mooie investering voor nu en vooral voor de toekomst, ook van uw dak.

dakgoten soorten

Besparen op de kosten van een nieuw dak

Voor een ingrijpende klus als een nieuw dak is het altijd goed om te onderzoeken of u op kosten kunt besparen. Wat zijn de mogelijkheden?

Vraag uw buren

De dakbedekking van uw buren is vaak even oud als die van uw woning – voor buren is het daarom vaak ook interessant om een nieuw dak te plaatsen. Een dakdekker kan korting geven als hij op meerdere woningen tegelijk een nieuw dak kan leggen. Dit kan zomaar een besparing van 10% opleveren.

Combineer klussen

Zoals we hierboven al aangaven, is de dakrenovatie een mooi moment om meerdere klussen aan te pakken. Als de dakdekker meerdere klussen op één plek kan combineren, kan hij korting op de eindrekening geven. Ook hier kunt u ongeveer 10% besparen.

Zelf de oude dakbedekking verwijderen

Als u zelf de oude dakbedekking verwijdert, scheelt dat voor de dakdekker een hoop tijd. Dat scheelt u vervolgens weer veel geld: door zelf dakbedekking te verwijderen, bespaart u zo’n €30,- per vierkante meter. Dat is bij een gemiddeld dak zo’n €1.800,-.

Wanneer een nieuw dak in plaats van repareren?

Repareren van de bestaande dakbedekking kost ongeveer €250,- – €350,-. Is de schade vrij groot, dan is een nieuwe dakbedekking al snel een betere optie.

Is uw dakbedekking al meer dan 20 jaar oud? Dan is een nieuw dak bijna altijd de betere keuze. Een dak van deze leeftijd zal in de toekomst steeds vaker en steeds grotere reparaties nodig hebben. Een hellend dak gaat wat langer mee: hier kunt u aan een nieuw dak denken vanaf zo’n 30 jaar.

Subsidie op nieuw dak?

Niet elk nieuwe dak komt in aanmerking voor subsidies; die wordt alleen in specifieke gevallen verleend:

 • ISDE-subsidie bij isolatie. De overheid vergoedt €4,- per geïsoleerde m²m² als u uw dak bij het vernieuwen meteen laat isoleren.
 • Subsidie groendak. Uw gemeente of provincie heeft mogelijk een subsidiepot voor de aanleg van groendaken. Hier kan tot 50% worden vergoed. Let wel op: niet elke gemeente maakt hier geld voor vrij. Raadpleeg daarom uw eigen gemeente.

Nieuw dak: vergunning nodig?

Voor het plaatsen van nieuwe dakbedekking is meestal geen vergunning nodig. Verandert u echter het type en de kleur van uw dakbedekking, dan kan een vergunning nodig zijn. Ook bij gebruik van een ander type isolatiemateriaal is soms een vergunning nodig. Raadpleeg in zulke gevallen dus uw gemeente.

Gaat u een nieuwe dakconstructie plaatsen? Dan is er mogelijk een vergunning nodig wanneer u het dak qua uiterlijk of constructie verandert. Zeker bij monumentale panden is een vergunning al snel nodig. Een vergunning kan ook nodig zijn als u de hoogte, breedte of dikte van uw dak gaat veranderen.

Nieuw dak laten plaatsen? Vraag offertes op!

Wilt u een nieuw dak laten plaatsen? Zorg dan dat u niet te veel betaalt voor deze flinke klus. Met onze gratis offerteservice ontvangt u snel meerdere offertes. Kies het beste aanbod en bespaar tot 40% op uw nieuwe dak!