onderdak plaatsen

Daklood vervangen: werkwijze & kosten 2024

Het vervangen van daklood is een belangrijke onderhoudstaak om de duurzaamheid en waterdichtheid van uw dak te waarborgen. Vanwege de functie in het voorkomen van lekkages en het beschermen tegen waterinfiltratie, is het van belang om te weten wanneer en hoe daklood vervangen moet worden.

Start gratis offerteaanvraag!

Op deze pagina leest u over het identificeren van tekenen van slijtage, de rol van loodslabben, de voordelen van lood als materiaal, en een stapsgewijs overzicht voor het vervangen van daklood.

Wanneer moet u daklood vervangen?

Het is tijd om daklood te vervangen wanneer u tekenen van slijtage zoals scheuren, gaten, of verzakkingen ziet. Deze problemen kunnen leiden tot lekkages en uiteindelijk structurele schade aan het dak en het onderliggende gebouw veroorzaken. Het preventief vervangen van daklood kan kostbare reparaties in de toekomst voorkomen.

Een ander teken dat het tijd is om het lood te vervangen, is wanneer er sprake is van oxidatie of corrosie. Hoewel lood van nature bestand is tegen corrosie, kunnen extreme weersomstandigheden en luchtvervuiling na verloop van tijd toch hun tol eisen. Door verweerd lood tijdig te vervangen, blijft de integriteit van het dak behouden.

Wat zijn loodslabben?

Loodslabben zijn een belangrijk onderdeel van het dak, vooral rond kwetsbare gebieden zoals schoorstenen, dakvensters, en de aansluitingen tussen verschillende dakvlakken. Deze stroken van lood zorgen ervoor dat water niet onder de dakbedekking kan komen, waardoor lekkages worden voorkomen.

Lood heeft een natuurlijke, tijdloze uitstraling die goed past bij zowel traditionele als moderne architectuur. Daarnaast kan lood na verloop van tijd een karakteristieke patina ontwikkelen, wat bijdraagt aan de waarde van het gebouw.

Wat zijn de voordelen van lood?

Een van de grootste voordelen van lood is de lange levensduur. Met een potentieel om honderd jaar of langer mee te gaan, is lood een duurzame keuze voor dakbedekking. Het materiaal is uiterst bestand tegen corrosie, wat betekent dat het niet snel zal degraderen onder invloed van regen of sneeuw.

Daarnaast is lood een zeer flexibel materiaal, waardoor het gemakkelijk in verschillende vormen kan worden gevormd om perfect aan te sluiten bij complexe daken. Deze flexibiliteit maakt het mogelijk om waterdichte aansluitingen te creëren op plaatsen waar andere materialen zouden falen.

Loodslab vervangen: een stappenplan

Het vervangen van loodslabben vereist precisie en vakmanschap. Hieronder volgt een gedetailleerd stappenplan.

Verwijderen van mortel

De eerste stap in het proces van het vervangen van loodslabben is het zorgvuldig verwijderen van alle oude mortel die gebruikt werd om de bestaande loodslabben op hun plek te houden. Dit vereist precisie om te zorgen dat de dakstructuur niet beschadigd raakt. Het verwijderen van de oude mortel zorgt voor een schoon oppervlak waarop de nieuwe loodslabben bevestigd kunnen worden.

Oude loodslabben verwijderen

Na het verwijderen van de mortel is de volgende stap het zorgvuldig losmaken en verwijderen van de oude loodslabben. Dit moet met aandacht gebeuren om te voorkomen dat omliggende materialen, zoals dakpannen of het dakbeschot, beschadigd raken. Oude loodslabben die hun functie niet meer kunnen vervullen, worden op deze wijze verwijderd om plaats te maken voor nieuwe.

Voegen reinigen en vullen

Eenmaal de oude loodslabben en mortel verwijderd zijn, is het tijd om de voegen grondig te reinigen. Dit zorgt ervoor dat eventueel achtergebleven vuil en puin, dat de plaatsing van het nieuwe lood kan hinderen, verwijderd wordt. Na het reinigen worden de voegen gevuld met nieuwe, verse mortel om een solide basis voor het nieuwe lood te vormen.

Primer op de voeg aanbrengen

Voordat het nieuwe lood geplaatst wordt, is het aanbrengen van een primer op de voegen een belangrijke stap. Deze primer zorgt voor een betere hechting tussen de nieuwe mortel en het lood, wat de levensduur van het aangebrachte lood zal verlengen. Een goede primer vermindert ook de kans op lekkages in de toekomst.

Loodslabben op maat maken en plaatsen

De laatste stap is het op maat maken en plaatsen van de nieuwe loodslabben. Dit vereist vakmanschap, aangezien het lood precies gesneden moet worden om naadloos aan te sluiten op de dakconstructie. Na het op maat maken wordt het lood zorgvuldig geplaatst en bevestigd, waarbij speciale aandacht wordt besteed aan de waterdichtheid en afwerking. Het correct plaatsen van het lood is essentieel voor de effectiviteit en duurzaamheid van de dakbedekking.

Wat zijn de kosten van daklood vervangen?

De kosten voor een volledige vervanging van loodslabben tot het binnenblad liggen tussen de €200,- en €220,- per lopende meter. Deze prijs omvat zowel de arbeidskosten als de kosten van het materiaal (btw inbegrepen). Indien slechts een deel van het lood vervangen dient te worden, door bijvoorbeeld het lood af te snijden en deels te vervangen, variëren de kosten van €100,- tot €120,- per lopende meter. Dit is eveneens inclusief arbeid en materiaal, met btw.

Loodslab vervangen kosten 2024

Werkwijze Kosten (incl. arbeid en btw)
Geheel vervangen (tot binnenblad) €200,- tot €220,- per meter
Afsnijden en deels vervangen €100,- tot €120,- per meter

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen, de exacte kosten kunnen afwijken. Vergelijk gratis offertes en ontdek de exacte kosten.

Wat zijn alternatieven voor daklood?

  • Bitumen: bitumen, vaak gebruikt in rolvorm, is een waterdicht materiaal dat veel wordt toegepast op platte daken. Het is relatief eenvoudig te installeren en biedt een goede bescherming tegen water. Bitumen is kosteneffectief maar heeft een kortere levensduur dan lood.
  • EPDM (Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer): EPDM is een type synthetisch rubber dat bekend staat om zijn uitstekende weerstand tegen UV-straling en weersinvloeden. Het materiaal is flexibel, duurzaam en kan worden gebruikt in zowel platte als licht hellende daken. EPDM gaat lang mee en vereist weinig onderhoud.
  • Pvc (Polyvinylchloride): pvc dakbedekking is een kunststof materiaal dat veel wordt gebruikt op platte daken. Het is licht van gewicht, duurzaam en bestand tegen chemicaliën en UV-straling.
  • Zink: zink is een metaal dat vaak wordt gebruikt als alternatief voor lood in daktoepassingen. Het heeft een lange levensduur en ontwikkelt net als lood een beschermende patina. Zink is flexibel en kan worden gebruikt voor complexe dakvormen, maar is over het algemeen duurder in aanschaf.
  • Koper: koper wordt gewaardeerd om zijn natuurlijke schoonheid en duurzaamheid. Net als lood en zink, is koper geschikt voor het waterdicht maken van daken en kan het een unieke uitstraling geven aan een gebouw. Koper is echter een duurdere optie, zowel in materiaal- als installatiekosten.
  • TPO (Thermoplastisch Polyolefine): TPO is een lichtgewicht, flexibele kunststof dakbedekking die geschikt is voor platte daken. Het materiaal is bestand tegen UV-straling, ozon en chemische blootstelling. TPO dakbedekking is energie-efficiënt door zijn reflecterende eigenschappen en vereist weinig onderhoud.

Daklood vervangen? Vergelijk gratis offertes!

Overweegt u het daklood te laten vernieuwen of repareren? Begin dan niet zelf aan deze klus, maar vertrouw op de expertise van een gespecialiseerd dakdekkersbedrijf. Zij zorgen voor het vervangen of herstellen van uw daklood op een snelle en vakkundige wijze, en dat allemaal voor een concurrerende prijs. Of u nu kiest voor het vernieuwen van bestaand daklood of een volledige vervanging: u bent verzekerd van topkwaliteit door de inzet van echte professionals.

Start gratis offerteaanvraag!

Nieuwsgierig naar de kosten voor het vervangen van daklood? Vraag dan direct gratis offertes aan en laat uw daklood vakkundig vervangen tegen een aantrekkelijke prijs. U ontvangt de offertes geheel vrijblijvend: u bent tot niets verplicht!


Veelgestelde vragen over daklood vervangen

Hieronder enkele veelgestelde vragen, met antwoord, over daklood vervangen en loodslabben.

Hoelang gaat lood mee?

Lood is een uiterst duurzaam materiaal dat, mits correct geïnstalleerd en onderhouden, wel 100 jaar of langer mee kan gaan. De daadwerkelijke levensduur kan beïnvloed worden door factoren zoals blootstelling aan zure regen of fysieke beschadigingen.

Hoe wordt lood vervangen op een schoorsteen?

Het vervangen van lood rond een schoorsteen volgt een vergelijkbaar stappenplan als het vervangen van loodslabben op andere delen van het dak. Het vereist het verwijderen van de oude loodslabben, het reinigen van de ondergrond, en het nauwkeurig plaatsen en bevestigen van nieuwe loodslabben voor een waterdichte afwerking.

Hoe worden loodslabben aangebracht op een schuin dak?

Op een schuin dak worden loodslabben vaak gebruikt rond dakramen, schoorstenen, of andere uitstekende delen. Het lood moet zorgvuldig worden gevormd om de contouren van het dak te volgen en te zorgen voor een naadloze aansluiting die water buiten houdt.

Hoe worden loodslabben vervangen op een plat dak?

Voor het vervangen van loodslabben op een plat dak is het essentieel dat het nieuwe lood goed aansluit bij de bestaande dakbedekking om waterinfiltratie te voorkomen. De werkzaamheden omvatten het op maat snijden van het lood en het zorgvuldig inbedden ervan in de dakbedekking, vaak met behulp van een brander.