Dakbeschot vervangen: uitleg en kosten 2024

Vergelijk gratis offertes!

Dakbeschot laten vervangen!

Het dakbeschot is het plaatmateriaal dat op de horizontale balken van de dakconstructie ligt, de zogenoemde gordingen. Het dakbeschot maakt uw dak winddicht en vormt de basis waarop de rest van de dakbedekking komt te liggen, bestaande uit tengels, panlatten en als laatste de dakpannen. Is uw dakbeschot aan vervanging toe? In dit artikel vindt u alles over het vernieuwen van het dakbeschot en geven we ook een prijsindicatie.

Laat u uw spaanplaat dakbeschot vervangen? Vraag dan offertes op bij meerdere dakdekkers. Tip: gebruik onze gratis offerteservice. Zo ontvangt u eenvoudig verschillende offertes. Met de keuze voor het gunstigste aanbod bespaart u tot 40% op de kostprijs!

Dakbeschot vervangen: kosten

De kosten voor het dakbeschot vervangen liggen tussen de 85 en 150 euro per vierkante meter. De prijs per vierkante meter is dus vrij fors: dat ligt niet zozeer aan het materiaal, maar meer aan de omvang van het werk. De dakbedekking moet namelijk verwijderd én weer teruggeplaatst worden. Daarom kiezen de meeste mensen ervoor om het dakbeschot aan te pakken als ze ook de dakpannen en panlatten vervangen.

Met welk budget moet u rekening houden vervangen van het dakbeschot op uw dak? In de tabel hieronder geven we een inschatting van de prijs bij verschillende oppervlaktes.

Oppervlakte Prijsindicatie incl. arbeid en btw
5 €425 – €750
10 €850 – €1500
20 €1.700 – €3.000
30 €2.550 – €4.500
50 €4.250 – €7.500

*Let op: dit zijn richtprijzen. Voor een exacte prijs, vraag gratis offertes aan!

Prijsopbouw dakbeschot vervangen

Dakbeschot laten vervangen door dakdekkers?

Vind snel een vakman! Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Welke factoren beïnvloeden de kosten?

Verschillende factoren bepalen samen de prijs voor de vervanging van het dakbeschot. Materiaal, arbeid en omstandigheden zijn hierbij de meest bepalende.

1. De kosten van spaanplaat dakbeschot

Voor uw nieuwe dakbeschot heeft u keuze in verschillende materialen. De belangrijkste prijsverschillen zitten hier in de vraag of u geïsoleerde of niet-geïsoleerde platen kiest.

  • Niet-geisoleerde spaanplaten zijn licht, eenvoudig en kosten vaak niet meer dan €15 per vierkante meter. Als uw dak van binnenuit al zeer goed geïsoleerd is, is dit een goede optie.
  • Geïsoleerde spaanplaten zorgen voor extra comfort en een lagere energierekening: er lekt veel minder warmte weg. Deze platen zijn er in verschillende diktes: hoe dikker de plaat, hoe hoger de isolatiewaarde. Prijzen variëren hier van €25 tot €60 per vierkante meter.

2. Arbeidskosten bij dakbeschot vervangen

Bij het vervangen van dakbeschot komt veel werk kijken, omdat de dakbedekking moet worden verwijderd en teruggeplaatst. Het uurtarief van de dakdekker is daarom een zwaar wegende factor van de uiteindelijke prijs.

3. Staand of liggend dakbeschot

In de meeste gevallen wordt het dakbeschot staand gelegd. Dit houdt in dat de platen verticaal worden geplaatst; ze ‘staan’ als het ware op de gordingen. De tengels liggen zodoende verticaal, waarna de panlatten in horizontale richting er tegenaan worden geplaatst.

Liggend dakbeschot wordt bijna uitsluitend bij een leien dakbedekking toegepast, zodat de dragende structuren voor de leipannen horizontaal komen te liggen.

4. Bereikbaarheid van het dak

Is het dak waarop moet worden gewerkt eenvoudig toegankelijk voor de dakdekker? Een goed toegankelijk dak zorgt ervoor dat de dakdekker zijn werk efficiënt kan uitvoeren.

Zijn er echter obstakels of andere zaken die normale toegang met een ladder niet mogelijk maken? Dan moet de dakdekker wellicht andere hulpmiddelen gebruiken of huren. Denk hierbij aan een hoogwerker, een tijdelijke trap of een stellage. Deze zaken kunnen de totaalprijs van de klus flink verhogen.

Dakbeschot vervangen

Wanneer moet dakbeschot worden vervangen?

Samen met de dampwerende folie is het dakbeschot een essentiële beschermlaag voor uw woning, die daarom altijd in goede conditie moet zijn. Dakbeschot vervangen is een belangrijke en omvangrijke klus, die gelukkig niet vaak nodig is. In welke gevallen moet het dakbeschot wel worden vernieuwd?

1. Na lekkage

Bij lekkage lekt er water onder de dakbedekking door, wat voor rot in het dakbeschot kan zorgen. Als na een lekkage sporen van doorgedrongen vocht op het dakbeschot te zien zijn, is de beste keuze om het dakbeschot ook te vervangen. Houtrot zorgt voor zwakte van het materiaal en kan de aanzet zijn voor schimmelvorming. Bovendien verliest het dakbeschot zijn isolerende werking.

2. Bij vervangen dakbedekking of dakrenovatie

Bij een dakrenovatie is het dakbeschot goed zichtbaar. De dakdekker kan u adviseren om het dakbeschot te vervangen, wanneer hij slijtage of andere tekenen van ouderdom in het dakbeschot ziet. Het is hoe dan ook het overwegen waard om bij vervanging van dakpannen direct het dakbeschot te vernieuwen, omdat het dak in dit geval toch al open ligt.

3. Om het dak te isoleren

In praktisch elk geval van het vernieuwen van dakbeschot verbetert u de isolatie van uw dak. Het plaatmateriaal voor dakbeschot is tegenwoordig van zichzelf goed geïsoleerd, waardoor vernieuwing het wooncomfort vaak aanzienlijk verbetert en de energiekosten structureel verlaagt.

Er is ruime keuze in spaanplaten om het dakbeschot te vernieuwen, waarbij elk materiaal een andere isolatiewaarde heeft. Houd hier rekening mee en laat u eventueel adviseren door uw dakdekker.


De opbouw van een pannendak. 1: de kepers. 2: het dampscherm. 3: de isolatie. 4: het onderdak. 5: tengellatten. 6: de dakbedekking.

 Hoe werkt het vervangen van dakbeschot?

Omdat het dakbeschot onder de dakbedekking ligt, moeten eerst de dakpannen, de panlatten en de tengels van het oude dakbeschot worden verwijderd. Het dakbeschot is bijna nooit van binnenuit te vervangen. Hierdoor is het vervangen van dakbeschot een omvangrijke klus, die tijd in beslag neemt en een zorgvuldige aanpak vereist. Hoe gaat een dakdekker te werk?

Stap 1. Verwijderen bovenliggend materiaal

Zorgvuldig verwijdert de dakdekker uw dakpannen en maakt hij de tengels en panlatten los van het oude dakbeschot. Dit zit meestal met spijkers vast. Het oude materiaal wordt netjes opgeslagen voor later gebruik, al worden in veel gevallen ook deze elementen volledig vervangen. In dat geval wordt alles netjes afgevoerd.

Stap 2. Verwijderen oud dakbeschot

Het oude dakbeschot wordt losgehaald van de horizontale gordingen van het dak. Ook dit zit meestal met spijkers vast. Een nette uitvoer is nodig om de gordingen niet te beschadigen. Als de platen zijn verwijderd, kan de dakdekker de gordingen goed inspecteren. Zien deze er nog goed uit? Na lekkage kunnen ook de gordingen aangetast zijn. Vaak is dit gelukkig niet het geval en kan de dakdekker het nieuwe dakbeschot gaan leggen.

Stap 3. Nieuw dakbeschot plaatsen

De dakdekker begint met het leggen en uitmeten van de nieuwe spaanplaten. Indien nodig zaagt hij de laatste platen op maat om alles goed aan te laten sluiten. De platen worden met spijkers of schroeven aan de dakconstructie bevestigd. Als alles stevig op zijn plaats ligt, wordt op het dakbeschot een laag dampwerende folie aangebracht om neerslag en doorslag van vocht te voorkomen.

Stap 4. Dakafwerking terugplaatsen of vernieuwen

Bovenop het dakbeschot worden de tengels en panlatten zorgvuldig uitgemeten en geplaatst, waarna het leggen van de dakpannen de kroon op het werk is. De klus is afgerond en uw dak kan weer vele jaren mee.

Let op: extra aandacht bij asbest dakbeschot vervangen

In woningen die voor 1993 gebouwd zijn, kunnen asbesthoudende materialen tijdens de bouw zijn verwerkt. Ook in het dakbeschot is regelmatig asbestmateriaal te vinden. Vaak gaat het om het materiaal eterniet, dat te herkennen is aan een witte, bruine of blauwe kleur. Er zijn echter ook platen waar asbestvezels in zijn verwerkt, die lijken op de gebruikelijke spaanplaten.

Treft u asbest aan in het dakbeschot of twijfelt u? Laat dan een deskundige langskomen. Asbest dient altijd door een gespecialiseerd bedrijf geïnventariseerd en verwijderd te worden.

Dakbeschot vervangen

Tip: isoleren bij vervangen dakbeschot

Het vervangen van uw dakbeschot is een uitgelezen kans om de energiezuinigheid van uw woning aan te pakken en het wooncomfort te verhogen. Omdat het dak tijdens de vervanging open ligt, is dakisolatie plaatsen een eenvoudige klus, die weinig extra werk vereist. Dakisolatie plaatsen bij vervanging van het dakbeschot kan op 2 manieren:

  • Dakbeschot met isolatie. Van diverse merken zijn dakplaten met isolatiemateriaal verkrijgbaar, vaak in verschillende diktes. Deze platen bevatten PIR, een kunststof isolator. Met het gebruik van deze platen vangt u twee vliegen in één klap. De aanschafprijs van deze platen ligt relatief hoog.
  • Isolatie aanbrengen onder het dakbeschot. Voor deze methode wordt meestal steenwol gebruikt. Dit wordt onder de spaanplaten aangebracht, tussen de gordingen. Deze methode vereist wat extra werk tegenover de geïsoleerde platen, maar de prijs ligt lager.

Dakbeschot zelf vervangen of laten doen?

Vervanging van uw dakbeschot is een arbeidsintensieve klus, die de nodige vakkundigheid vereist. Vervangt u zelf het dakbeschot van uw woning, dan bespaart u een aanzienlijk deel van de kosten, die voornamelijk uit arbeid bestaat. Als u al ervaren bent met soortgelijke klussen, zou dit een goede optie kunnen zijn.

Waarom is in veel gevallen beter om uw dakbeschot te laten vervangen door een dakdekker?

  • Veiligheid. Een dakdekker is getraind om deze klus op een zo veilig mogelijke manier uit te voeren. Met zijn ervaring is het risico op ongelukken minimaal.
  • Vakkundigheid. Een verzorgd resultaat is van belang voor de conditie en de lekbestendigheid van uw dak. Met de diensten van een dakdekker verzekert u zichzelf van een dak van hoge kwaliteit.
  • Garantie. Gespecialiseerde dakdekkers leveren meestal garantie op hun werk. Mochten zich problemen voordoen? Dan kunt u altijd op deze garantie terugvallen.
  • Tijd. Het dakbeschot vervangen is een tijdrovende klus die fysiek belastend is. Er zijn ongetwijfeld zaken waar u uw tijd en energie liever aan besteedt.

Dakbeschot laten vervangen? Vergelijk offertes!

Is uw dakbeschot toe aan vervanging? Het vernieuwen van dakbeschot kan een prijzige klus zijn. Bespaar uzelf daarom veel tijd én geld met onze gratis offerteservice. U ontvangt eenvoudig meerdere offertes van dakdekkers, waarna u met het gunstigste aanbod tot 40% kunt besparen!

Veelgestelde vragen over dakbeschot vervangen

Dakbeschot is een laag van planken of platen die direct onder de dakbedekking en boven de dakconstructie (spanten of gordingen) wordt geplaatst. Het biedt steun voor de dakbedekking en draagt bij aan de stabiliteit en isolatie van het dak.
Dakbeschot moet vervangen worden als er sprake is van vochtschade, houtrot, schimmelvorming, of structurele schade veroorzaakt door lekkage of extreme weersomstandigheden. Beschadigd dakbeschot kan leiden tot verdere schade aan het dak en de onderliggende structuren, waardoor het essentieel is om tijdig ingrepen te doen.
De duur van het vervangen van dakbeschot hangt af van de omvang van de schade, de grootte van het dak en de weersomstandigheden tijdens de werkzaamheden. Gemiddeld kan het vervangen van dakbeschot op een standaard eengezinswoning tussen de 2 tot 4 dagen in beslag nemen. Dit omvat de tijd nodig voor het verwijderen van de oude materialen, het plaatsen van nieuw dakbeschot, en het herstellen van de dakbedekking.
De kosten voor het vervangen van dakbeschot kunnen variëren van €1.700 tot €3.000 voor 20 m², zoals eerder genoemd. Deze kosten zijn inclusief materiaal, arbeid en overige kosten zoals voorrijkosten. De uiteindelijke prijs hangt af van de gekozen materialen, de complexiteit van de dakstructuur, en de tarieven van de ingeschakelde dakdekker.