Zelf lekkage plat dak repareren

Zelf lekkage plat dak repareren: stappenplan

Lekkage aan uw platte dak kan altijd gebeuren. Hoe langer u wacht met reparatie, hoe groter de gevolgschade zal zijn. Hoe kunt u zelf de lekkage aan een plat dak repareren? In dit artikel nemen we u mee in het hele proces, van het opsporen van de lekkage tot elke stap in de reparatie. Wilt u de lekkage aan uw plat dak zelf repareren? Lees dan zeker verder! Nog op zoek naar een dakdekker?

Vraag gratis offertes aan!

Onze offerteservice is gratis en zonder verplichtingen, dus u zit nergens aan vast.

In dit artikel:

 • Wanneer zelf bitumen dak repareren?
 • Zelf lekkage dak opsporen
 • Wat heeft u nodig om daklekkage te repareren?
 • Stappenplan voor zelf repareren dakbedekking
  • Dakbedekking schoonmaken
  • Dakbedekking insnijden
  • Impregneren
  • Reparatiepasta aanbrengen
  • Verstevigingsmat plaatsen
 • Tips bij repareren plat dak
 • Hoe werkt repareren lekkage van EPDM dak?
 • Daklekkage zelf repareren of laten doen?
 • Daklekkage plat dak repareren? Vraag offertes op!

Bitumen dak met spoed laten repareren?

Kom direct in contact met een vakman in uw regio

Wanneer zelf bitumen dak repareren?

Lekkage van het dakleer op uw platte dak is vaak goed te repareren. Bitumen kan beschadigen door contact met scherpe voorwerpen, waardoor er een gaatje in de dakbedekking ontstaat. Ook kan er water lekken doordat de gelijmde naden loslaten. Deze oorzaken hebben vaak een vrij kleine schade tot gevolg, die de lekkage doen ontstaan.

Wanneer kan bitumen goed worden gerepareerd? Als de schade klein is, zoals we hierboven beschreven, is de oorzaak van de lekkage goed te repareren met bitumenlijm. Bitumen is namelijk een materiaal dat goed hecht met dit specifiek type lijm.

Als er sprake is van veel schade of duidelijke slijtage, dan is reparatie niet meer de meest efficiënte keuze. Er moet dan teveel lijm worden gebruikt, wat de kwaliteit van het gerepareerde gedeelte niet ten goede komt. Als de dakbedekking versleten is, is de kans bovendien erg groot dat er binnen de kortste keren een nieuwe lekkage ontstaat. In zulke gevallen is het geheel vervangen van de dakbedekking een betere keuze.

Zelf lekkage plat dak opsporen

Als u lekkage ervaart, is het als eerste van belang om de lekkage op te sporen. Hoe kunt u zelf een lekkage opsporen? Zelf het dak inspecteren is het belangrijkst om mee te beginnen. Door het dakoppervlak en het dakleer goed te bekijken, valt misschien al direct de oorzaak op. Waar kunt u op letten?

 • Scheuren of gaten in de dakbedekking
 • Blazen in de dakbedekking
 • Losgelaten afdichtingen van de naden
 • In het geval van een schoorsteen of een lekkage in uw dakkapel: losgelaten loodwerk

Bent u niet helemaal zeker wat de lekkage veroorzaakt? Mogelijk vertelt de plek waar de water- of vochtschade zich bevindt iets over de plek waar het water het dak binnendringt.

Twijfelt u nog steeds? Dan kunt u proberen om met lekdetectiepoeder of -vloeistof de oorzaak te achterhalen. Hierbij brengt u deze vloeistof of poeder aan op verschillende plekken in de dakbedekking, waar u lekkage vermoedt; elke plek voorziet u van een andere kleur. Bij de eerstvolgende regenbui zal het doorgelekte water een kleur krijgen: de lekkage komt van de plek die qua kleur overeenkomt.

Wat heeft u nodig voor reparatie plat dak?

Kleine schade aan uw dakleer is goed te repareren met relatief weinig middelen. Wat heeft u nodig?

 • Om schoon te maken: doek, schuurpapier en borstel/bezem
 • Om te snijden: stanleymes
 • Voor reparatie: voorstrijk, reparatiepasta/bitumenlijm, plamuurmes
 • Voor grotere beschadiging: polyester verstevigingsmat en schaar

Is de lekkage afkomstig van een klein scheurtje? Dan kan afdichtingstape ook een oplossing zijn.

Zelf lekkage plat dak repareren: stappenplan bij bitumen

Dit handige stappenplan is uw hulp bij het zelf repareren van de vervelende lekkage van uw bitumen dak. Volg de stappen voor een waterdicht dak!

Stap 1: dakbedekking schoonmaken

Bereid de plek met de schade goed voor door het bitumen goed schoon te maken met een doek en een stevige borstel. Het oppervlak moet vrij zijn van vuil, zodat de reparatiemiddelen goed kunnen hechten. Als het oppervlak schoon is, kunt u de bedekking schuren voor een nog betere hechting.

Stap 2: dakbedekking insnijden

Snij met een stanleymes de beschadigde dakbedekking in door een kruis te zetten over de schade. Hierdoor ontstaan 4 losse flapjes. Vouw deze open, de dakconstructie wordt hierdoor duidelijk zichtbaar. Is het onderliggende oppervlak nat of vies? Maak dit dan schoon en droog.

Stap 3: impregneren met voorstrijk

Impregneren zorgt voor een watervrije en goede hechting met de reparatiepasta. Impregneer de vrij liggende onderlaag én de 4 flapjes van het beschadigde bitumen, bij voorkeur met een sneldrogende voorstrijk.

Stap 4: reparatiepasta aanbrengen

Schep met het plamuurmes een stevige hoeveelheid reparatiepasta op. Breng de pasta vervolgens aan op de vier flapjes, zowel aan de binnenkant als de buitenkant. Vouw daarna de flappen terug en veeg de reparatiepasta daarna goed over de naden. Smeer eventueel de naden nog in met extra reparatiepasta.

Stap 5: plaats de verstevigingsmat

De polyester verstevigingsmat vormt een extra beschermlaag voor het beschadigde oppervlak. Zeker als de schade groter is, is deze mat essentieel om een nieuwe lekkage voor te blijven. Knip deze mat op maat en leg hem over het beschadigde oppervlak. Smeer vervolgens de hele oppervlakte van de mat en een deel daaromheen in met de reparatiepasta, zodat deze goed aan de dakbedekking hecht.

Bij kleine schade: afdichtingstape

Bestaat de schade uit een klein scheurtje in het bitumen of is de naad tussen 2 banen aan het loslaten? Dan kan reparatie ook met afdichtingstape. Deze brengt u aan op een schoon dakoppervlak. Er bestaan zowel zelfklevende als niet klevende tapes. Bij de laatste is het nodig om de ondergrond in te smeren met een primer zoals Rubberseal.

 Tips bij repareren van een plat dak

Wat zijn naast het stappenplan nog belangrijke zaken om aan te denken?

 • Check de waterafvoer. Als regenwater te lang op een plat dak blijft staan, wordt de kans op lekkage groter en slijt de dakbedekking sneller. Kijk goed of water nog goed kan worden afgevoerd en verwijder indien nodig vuil en bladeren uit de afvoer.
 • Zorg voor veiligheid. Ga alleen het dak op als dat op een veilige manier kan – gebruik een stevige ladder en vraag eventueel of iemand je kan helpen. Daarnaast zijn werkhandschoenen goed voor extra grip en als veiligheidsmaatregel voor bij het snijden.
 • Is de dakbedekking ouder dan 20 jaar? Overweeg dan om de dakbedekking geheel te laten vervangen. Voorbij deze leeftijd is de kans namelijk groot, dat de dakbedekking versleten is. Wacht u hier te lang mee, dan zult u steeds vaker het bitumen moeten repareren.

Hoe werkt repareren lekkage van EPDM dak?

Een lekkend dak repareren waarbij EPDM de dakbedekking is, kan prima en is ook door een niet-professional uit te voeren. Reparatie van een EPDM dakbedekking kan met een zelfklevende EPDM-patch, EPDM kit en EPDM primer. Wat moet u hiervoor doen?

 • Ook hier begint het met het reinigen van het dakoppervlak. Het te bewerken gedeelte moet vrij zijn van vuil en water.
 • Vervolgens knipt u de EPDM reparatiefolie op maat met ronde hoeken
 • Breng EPDM primer aan op de bestaande dakbedekking
 • Plaats de op maat geknipte folie op de bestaande dakbedekking en druk deze stevig aan met een aandrukroller.
 • Zorg voor een stevige binding van de naden door EPDM kit te gebruiken.

Daklekkage zelf repareren of laten doen?

Twijfelt u of u een lekkend dak zelf moet repareren? Dat is logisch, zeker als u nog niet vaak zo’n klus heeft uitgevoerd; misschien is dit wel de eerste keer. Wat zijn de voordelen als u zelf de lekkage van uw plat dak repareert?

 • Besparen op de kosten. Gaat u zelf het dak op om het lek te repareren, dan betaalt u alleen de materiaalkosten. Bij een gemiddelde reparatie zijn de kosten van de lijm, de kit en de verstevigingsmatten niet meer dan €150. We gaan er in dit geval van uit, dat u de hulpmiddelen wel al in huis heeft.

Als u de klus zorgvuldig uitvoert, is het repareren van een daklekkage goed uit te voeren. Deze klus uitbesteden aan een professional kost wat meer, maar biedt wel meer zekerheid op een langdurig goed resultaat. Waarom zou u de dakreparatie uitbesteden?

 • Ervaring. Een dakdekker draait zijn hand niet om voor een dakreparatie. Hij kan het werk snel en efficiënt uitvoeren en zorgt voor een resultaat van hoge kwaliteit.
 • Inzicht. De professional kan u adviseren over de staat van uw dak. Wellicht ziet hij nog enkele plekken die alvast kunnen worden verstevigd, voordat ook deze gaan lekken. Vindt hij dat de dakbedekking aan vervanging toe is, dan zal hij dit ook adviseren.
 • Garantie. Een dakdekker geeft garantie op zijn werk. Dit is prettig voor de gemoedsrust, al is het alleen omdat ook de verzekeraar eerder geneigd is om gevolgschade te vergoeden als een professional het dak al eens heeft gerepareerd.
 • Veiligheid. Dakwerk blijft een risicovolle specialiteit. Een dakdekker beschikt over de technieken en de hulpmiddelen om elke klus veilig uit te voeren.

Wat kost dakreparatie door een dakdekker?

Aan deze zekerheid zitten wel hogere kosten verbonden. Dakreparatie voor een bitumen dak kost ongeveer €250 tot €280 per m², voor EPDM loopt dit op tot €290 per m². De meeste schades zijn echter niet groter dan 1 vierkante meter. Is er wel veel schade? Dan is het geheel vervangen van de dakbedekking de verstandigste keuze, zowel in financieel opzicht als voor de toekomst.

Daklekkage plat dak repareren? Vraag offertes op!

Wilt u de lekkage aan uw plat dak graag laten repareren? Zorg dan dat u snel offertes opvraagt bij specialisten. Met onze gratis offerteservice ontvangt u eenvoudig én snel meerdere offertes van dakdekkers. Zo kan uw klus snel starten en met het juiste aanbod kunt u tot 40% besparen op uw reparatie!