Aluminium dakgoten

Aluminium dakgoten: alle info en prijzen 2024

Aluminium dakgoten zijn een goed alternatief om de bestaande dakgoten van uw woning mee te vervangen. Het belangrijkste voordeel, zowel qua sterkte als qua uitstraling, is dat ze uit één stuk vervaardigd zijn. Aluminium is een stevig, roestbestendig materiaal met een lange levensduur, bovendien zijn dit soort dakgoten in verschillende afwerkingen en uitvoeringen te verkrijgen. Wat is de prijs voor aluminium dakgoten in 2024? Alle informatie over deze dakgoten vindt u in dit artikel.

Inhoud van dit artikel:

 • Voordelen en nadelen van aluminium dakgoten
 • Soorten aluminium dakgoten
 • Aluminium dakgoot uit één stuk: prijs
  • Factoren die de prijs bepalen
 • Aluminium dakgoot: prijs
 • Aluminium dakgoten plaatsen
 • Wilt u aluminium dakgoten? Vraag offertes op!

Overweegt u aluminium dakgoten voor uw nieuwe woning of bij vervanging van uw huidige dakgoten? Verzeker uzelf van de beste prijs en vraag offertes op! Met onze gratis offerteservice ontvangt u eenvoudig meerdere offertes van specialisten. Kies het beste aanbod en bespaar zo tot 40% op de kostprijs.

Voordelen en nadelen van aluminium dakgoten

Aluminium is tegenwoordig een veel gekozen materiaal voor het vernieuwen van dakgoten of voor dakgoten van nieuwbouwwoningen. Dat is uiteraard niet voor niets. We geven een overzicht van de voordelen van aluminium regengoten.

 • Roestbestendig materiaal. Aluminium is in de meeste omstandigheden goed bestand tegen roestvorming en vormt daarmee een beter alternatief op dit gebied dan stalen dakgoten. Dakgoten van zink of kunststof (PVC) zijn overigens ook vrij van roestvorming; op dit gebied levert aluminium geen bijzonder op tegenover deze materialen.
 • Stevige constructie. Dakgoten van aluminium kunnen tot aan een lengte van 25 meter uit één stuk worden gehaald, waardoor deze goten in de meeste gevallen naadloos kunnen worden aangelegd. Dit voorkomt het ontstaan van zwakke plekken en hoogteverschillen, waardoor lekkage en ophoping van vuil geen kans krijgen. Alle overige materialen voor dakgoten hebben wel naden – dit is dus een belangrijk voordeel van aluminium.
 • Strakke uitstraling – uit één stuk. Vergeleken met de andere materialen zijn aluminium dakgoten een lust voor het oog. Hier speelt de naadloze afwerking natuurlijk een belangrijke rol in, maar het materiaal zelf heeft door zijn coating een fraaie uitstraling. Op het gebied van de afwerking zijn er, mede door de coating, veel keuzes te maken. Hierdoor zijn aluminium dakgoten perfect af te stemmen op het karakter van uw woning.
 • Lange levensduur. De levensduur van aluminium dakgoten is circa 30 jaar. Dit is vergelijkbaar met PVC dakgoten, maar wat langer dan stalen dakgoten: die gaan 20 jaar mee. Uiteraard is goed en regelmatig onderhoud een doorslaggevende factor die de levensduur van elke dakgoot aanzienlijk kan verlengen.

Kunststof of aluminium dakgoten?

Dakgoten van kunststof (PVC) zijn net als aluminium goten een populaire keuze. Dat ligt aan de goede prijs-kwaliteitsverhouding van PVC dakgoten. De levensduur is vergelijkbaar met die van aluminium, terwijl de prijs doorgaans wat lager ligt. Is de prijs van dakgoten het belangrijkst voor u? Dan is PVC waarschijnlijk de beste keuze. PVC dakgoten zijn echter wat minder sterk van dakgoten van aluminium. Het materiaal zelf is iets minder stevig, daarnaast zijn PVC dakgoten niet uit één stuk aan te leggen.

Aluminium goten zijn de iets hogere prijs in veel gevallen wel waard. Omdat aluminium dakgoten getrokken zijn uit één stuk, zijn er geen zwakke plekken in de constructie. Dat maakt ze op het vlak van onderhoud de beste keuze. Aluminium dakgoten hebben het minste last van lekkage en ophopend vuil. Daarbij oogt aluminium een stuk beter bij uw woning. Kiest u voor aluminium, dan vormen de goten een fraaie verbinding tussen het dak en de gevel.

Soorten aluminium dakgoten

Aluminium biedt u een stevige hoeveelheid opties om het resultaat te laten aansluiten bij uw wensen en uw woning. Wat maakt aluminium de beste optie voor een dakgoot op maat?

Verschillende vormen dakgoten uit aluminium

Aluminium is een goed te bewerken materiaal, waardoor er verschillende keuzes zijn in de vorm van uw dakgoot. De meest klassieke vorm is de halfronde dakgoot. Deze vorm heeft een uitstekende waterafvoer, waardoor er vrijwel geen vuil in blijft liggen. Halfronde dakgoten sluiten mooi aan bij woningen met een authentiek karakter.

Een moderne optie is de strakke rechthoekige bakgoot. Deze goten spreken door een fraai lijnenspel veel mensen aan. De strakke uitstraling sluit goed aan bij de nieuwere woningen. Ook deze goten voeren het water zeer goed af.

Rustieke dakgoten hebben een speelse uitstraling door een aantrekkelijke combinatie van strakke lijnen en ronde vormen. Hierdoor zijn deze goten erg populair in Nederland. Met deze dakgoot benadrukt u het karakter van uw woning. Rustieke dakgoten passen qua uitstraling naadloos bij een jaren ’30-woning bijvoorbeeld, maar de toepassingen zijn bijna eindeloos.

Kleuren aluminium dakgoten

Aluminium dakgoten worden met een kunststof polyamide coating afgewerkt. Het maakt ze duurzamer en laat het water beter afvoeren, maar door de coating zijn er ook opties in de kleurstelling mogelijk. De meeste goten zijn in verschillende RAL-kleuren uit te voeren, waarbij de meest gekozen opties zwart, antraciet en crème zijn. In veel gevallen passen witte goten of varianten met een natuurlijke kleur ook bij uw woning. Een zwarte aluminium dakgoot legt nadruk op een strak ontwerp.

Aluminium dakgoten uit één stuk: prijs

De materiaalkosten voor getrokken aluminium dakgoten liggen tussen de 20 en 30 euro per meter. Dakgoten van aluminium worden uit een rol aluminium getrokken door een profileermachine, soms zelfs op de locatie van plaatsing. De prijs voor de dakgoot is afhankelijk van de breedte van de goot en de dikte van het materiaal.

Lengte in meter Materiaalkosten in euro
3 60 – 90
5 100 – 150
10 200 – 300
20 400 – 600

 

Wilt u zeker zijn van de beste prijs? Maak dan gebruik van onze gratis offerteservice! U ontvangt binnen een paar dagen meerdere offertes voor uw klus. Het beste aanbod kan u tot 40% besparen!

Aluminium dakgoot prijs

Het laten plaatsen van aluminium dakgoten kost circa 50-60 euro per meter dakgoot, inclusief arbeidskosten en btw. Omdat deze goten vaak uit één stuk gemaakt zijn, is montage relatief eenvoudig waardoor de arbeidskosten wat lager zijn dan bij alternatieve materialen.

Wilt u aluminium dakgoten laten plaatsen door een dakdekker? Raadpleeg de onderstaande tabel voor een inschatting van de te verwachten kosten voor uw dak.

Lengte in meters Prijs in euro (incl. montage en btw)
3 150 – 180
5 250 – 300
10 500 – 600
15 750 – 900
25 1250 – 1500

 

Welke factoren bepalen de prijs van aluminium dakgoten?

De prijs voor uw klus wordt bepaald door de keuze van het materiaal, maar ook door de manier van plaatsing.

Het materiaal van de dakgoot kan sterk verschillen. Er is keuze in breedte van de goot, die afhangt van uw dakoppervlak en de architectuur van woning en gevel. Een bredere goot maakt de meterprijs van de aluminium regengoot wat hoger. Wellicht belangrijker is de dikte van het aluminium. Dikker aluminium gaat langer mee, maar er hangt een prijskaartje aan de hoeveelheid extra materiaal die daarvoor nodig is.

De montagekosten variëren ook per klus. De manier van montage verschilt per goot en dak en kan bij sommige methoden meer bevestigingsmateriaal of arbeid vereisen. Daarnaast is de toegankelijkheid van de dakrand een bepalende factor. Een hoge dakrand kan het bijvoorbeeld nodig maken om een hoogwerker te moeten huren. Ook als de dakrand om andere redenen minder goed te bereiken is, kunnen de montagekosten stijgen.

Hoe worden aluminium dakgoten geplaatst?

De meeste aluminium dakgoten worden uit één stuk getrokken uit een rol aluminium. Dit gebeurt met een profileermachine, die de goot zijn uiteindelijke vorm geeft. Afhankelijk van materiaal en machine kan met deze methode een lengte van 25 tot 35 meter worden gehaald; ruim genoeg voor de meeste woningen dus.

Voordat de goot geplaatst kan worden, monteert een dakdekker eerst de beugels aan het dak. In sommige gevallen wordt in plaats daarvan de gevel gebruikt voor de montage. De beugel kan naar keuze langs de binnenkant of de buitenkant van de goot lopen. Het eerstgenoemde geeft een strakke uitstraling en wordt voornamelijk bij de bakgoten gebruikt: zo is alleen de strakke, rechte goot te zien. Bij kuipvormige goten wordt het klassieke karakter vaak juist benadrukt door de beugels aan de buitenkant te laten lopen.

Vervolgens wordt bij een binnenbeugel de goot om de beugel geklemd en bevestigd; bij een buitenbeugel wordt de goot in de beugels gelegd, geklemd en vastgemaakt. Tot slot wordt een voorziening gemaakt voor de regenpijp en kunnen indien nodig de goten met hoekverbindingen op elkaar worden aangesloten.

Aluminium dakgoten laten plaatsen? Vraag offertes op!

Valt uw keuze op de veelzijdigheid en het fraaie uiterlijk van aluminium dakgoten? Vergelijk naast de verschillende opties in uiterlijk vooral ook de offerteprijzen. Gebruik onze gratis offerteservice en verzeker uzelf van de beste prijs! Met deze service vraagt u snel meerdere offertes op, waarna u alleen nog het beste aanbod hoeft te kiezen. Zo bespaart u eenvoudig tot 40% op de kostprijs!