Dakbedekking plat dak: alle kosten in 2024

Vergelijk gratis offertes!

Wat zijn de kosten voor een nieuw plat dak?

Heeft u een plat dak, dan is de bedekking na ongeveer 20 tot 30 jaar aan vervanging toe. Houd voor vervangen rekening met een gemiddelde prijs vanaf €70,- per m². Wellicht zoekt u na een lekkageprobleem naar een nieuwe dakbedekking. Wat kost een nieuwe dakbedekking? In dit artikel vertellen we u over de kosten voor dakbedekking voor een plat dak en lichten we de verschillende keuzes toe.

Wilt u uw plat dak vervangen? Vraag dan meerdere offertes op om ervoor te zorgen dat u de beste prijs betaalt. Met onze gratis offerteservice ontvangt u eenvoudig van verschillende dakdekkers een offerte. Kies het beste aanbod en bespaar tot 40% op de kostprijs!

Wat kost dakbedekking voor een plat dak?

Dakbedekking voor een plat dak kost tussen de €70 en €95 per m², maar er zijn verschillende keuzes.

De prijs voor een nieuwe dakbedekking voor uw platte dak hangt met name af van het type materiaal dat u kiest. Welke opties heeft u? De meest gebruikte dakbedekking is bitumen. Dit materiaal heeft een redelijke levensduur van zo’n 25 jaar, is goed bestand tegen weersinvloeden en is bovendien vriendelijk voor de portemonnee met kosten van zo’n €70 tot €90 per vierkante meter, inclusief het plaatsen.

De laatste jaren is EPDM duidelijk in opkomst als dakbedekking. Dit materiaal blinkt uit door zijn lage gewicht, een goede hechting aan de ondergrond en de goede bestendigheid tegen UV-straling zorgt voor een levensduur van zo’n 50 jaar. Hier hangt wel een prijskaartje aan: EPDM dakbedekking kost inclusief plaatsen ongeveer €75 tot €95 per vierkante meter.

PVC is een ander veelgebruikt materiaal, dat vooral bijzonder is door de grote keuzemogelijkheid in het aantal kleuren. Het is een onderhoudsvriendelijke dakbedekking, die afhankelijk van de dikte tot ongeveer 30-35 jaar mee kan gaan. Gaat u voor een PVC dakbedekking? Verwacht dan ongeveer €75 tot €95 per vierkante meter kwijt te zijn.

Voor het klimaat, zowel binnen uw woning als daarbuiten, is een groendak een goede keuze. Een groendak isoleert uw woning, slaat regenwater op en laat uw zonnepanelen beter werken. Daarnaast gaat het ook nog eens tot zo’n 60 jaar mee. De prijs is alleen een stuk hoger: een groendak kost ongeveer €60 tot €65, bovenop de kosten van de wortelbestendige onderlaag, vaak van EPDM of bitumen.

Plat dak vervangen: kosten per m²

Type Levensduur Prijs per m² (incl arbeid en btw)
Bitumen 20-30 jaar €70,- tot €90,-
EPDM 40-50 jaar €75,- tot €95,-
PVC 25-35 jaar €75,- tot €95,-
Groendak Tot 60 jaar €60,- tot €65,- + onderlaag

Handige prijsvoorbeelden

Plat dak kosten

Welke dakbedekking is de beste keuze voor uw dak?

Welke dakbedekking voor u de beste keuze is, hangt af van uw dak. Elk materiaal heeft zijn eigen sterke en mindere eigenschappen, die in verschillende situaties het verschil kunnen maken.

Heeft u een dak met een laag draagvermogen? Dan is in vrijwel alle gevallen EPDM de beste keuze: EPDM bestaat uit een vrij dunne folie, die op het dak wordt gelegd. Het gewicht is dan ook relatief laag.

 • EPDM kost circa €75 tot €95 per vierkante meter

Ook als uw dak weinig of geen schaduw vangt gedurende de dag, is EPDM vanwege de zeer goede UV-bestendigheid de beste optie. Bitumen en pvc zijn hiervoor minder geschikt, omdat ze broos worden bij lange blootstelling aan zonlicht. Als uw budget wat minder groot is, dan kan APP bitumen nog een goede keuze zijn. Dit type bitumen is bewerkt om het beter UV-bestendig te maken.

 • EPDM kost circa €75 tot €95 per vierkante meter
 • De prijs van APP bitumen is ongeveer €70 tot €90 per vierkante meter

Heeft u zonnepanelen? Dan kunt u het beste kiezen voor een PVC dakbedekking of een groendak. PVC is te leveren in een lichte of witte kleur, wat de werking van zonnepanelen bij hogere temperaturen verbetert en zonlicht terugkaatst. Hierdoor warmt het dak minder snel op. Ook het groendak heeft een gunstige werking op de temperatuur. Het groen isoleert bovendien ook bij kou beter, waardoor het in huis wat langer warm blijft.

 • PVC dakbedekking kost ongeveer €75 tot €95 per vierkante meter
 • Een groendak kost €60 tot €65 per m², plus de kosten van de onderlaag

Als u een dakconstructie heeft die bestaat uit meerdere soorten materialen, dan is SBS bitumen de beste keuze. Door temperatuurverschillen kunnen de materialen ten opzichte van elkaar gaan ‘werken’. Dit kan ervoor zorgen dat de dakbedekking scheurt. Het behandelde bitumen van de SBS-variant is elastischer, waardoor het ontzettend goed op de dakconstructie hecht en de bewegingen kan opvangen. Dit zorgt voor een langdurige lekbestendigheid.

 • SBS bitumen kost ongeveer €70 tot €90 per vierkante meter

Wat beïnvloedt de kosten van dakbedekking bij een plat dak?

Er zijn verschillende factoren die de prijs van een nieuwe dakbedekking voor een plat dak bepalen. We lichten de belangrijkste hieronder toe:

Materiaal

Het type dakbedekking is natuurlijk van belang voor de prijs. Bitumen is in veel gevallen het voordeligste, al is daarvan de levensduur wat korter dan de duurste opties: EPDM en een groendak. Hierboven vertelden we al welke bedekking per situatie de beste keuze is. Hieronder in een kort overzicht nog per materiaal de kosten om het plat dak te vervangen:

 • Bitumen: €70 tot €90 per vierkante meter.
 • PVC en EPDM: €70 tot €90 per vierkante meter
 • Groendak: €60- €65 per vierkante meter, plus kosten onderlaag.
Kosten dakbedekking plat dak

Overlagen dakbedekking of plat dak vervangen?

Laat u de oude dakbedekking liggen, of laat u deze verwijderen voordat de nieuwe laag wordt geplaatst? Nieuwe dakbedekking over de oude plaatsen noemt men overlagen. Het voordeel is dat deze methode een stuk minder tijd kost en dus goedkoper is.

De kosten van overlagen van de dakbedekking zijn ongeveer €30 per vierkante meter lager dan wanneer de oude dakbedekking wordt verwijderd. Let echter op: dit kan alleen bij een oude dakbedekking die in goede conditie is en wanneer uw dak voldoende draagkracht heeft.

Isoleren

Als u uw plat dak gaat vervangen, kunt u ook meteen kiezen om het dak te isoleren. Dit scheelt op de energierekening en zorgt voor een fijner woonklimaat. Als de oude dakbedekking is verwijderd kan de dakdekker een isolerende tussenlaag plaatsen, voordat de nieuwe dakbedekking wordt gelegd.

Het dak isoleren bij vervanging van een plat dak kost ongeveer €90 tot €115 euro per m², afhankelijk van de bedekking en de dikte van het isolatiemateriaal. Dit omvat de kosten van de dakbedekking, het isolatiemateriaal en de arbeidskosten.

Tip: als u het dak isoleert, kunt u een ISDE-subsidie aanvragen. Deze vergoedt €4 per vierkante meter die u isoleert en €8 per m² wanneer u nog een extra isolatiemaatregel neemt, zoals zonnepanelen.

Besparen op de kosten van uw platte dak?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40%!

Oppervlakte en bereikbaarheid

Hoe groter het dakoppervlak, hoe meer materiaal er nodig is en hoe meer tijd de dakdekker nodig heeft om de klus uit te voeren. De oppervlakte is dan ook de belangrijkste prijsbepalende factor.

Tot slot kan de bereikbaarheid van het dakoppervlak een duidelijk verschil maken. Is een dak makkelijk te betreden met bijvoorbeeld een ladder? Dan kan de dakdekker redelijk snel te werk gaan. Bij een hoog gelegen of moeilijk te bereiken dak kost het werk meer tijd, maar kunnen er ook extra hulpmiddelen nodig zijn zoals een hoogwerker. Een hoogwerker kost circa €150-€200 per dag.

Tips om kosten te besparen bij plat dak vervangen

Laat u de dakbedekking van uw plat dak vervangen? Dan heeft u al snel te maken met een kostenpost van enkele duizenden euro’s. Het loont dus zeker als u met slimme keuzes op een deel van deze kosten kunt besparen. Wat kunt u doen om de prijs te drukken?

 • Zelf de oude dakbedekking verwijderen. Als u zelf de oude dakbedekking kunt wegsnijden, scheelt dat een aanzienlijk deel op de kosten: dakdekkers rekenen hier ongeveer €30 per vierkante meter Dat loopt bij een gemiddeld dak van 60m² al op naar €1.800.
 • Is algehele vervanging nodig? Misschien is het vervangen van een deel van de bedekking voldoende. Dit kan echter alleen als de dakbedekking nog redelijk nieuw is en er zeer lokaal schade te vinden is. Laat u hierover adviseren door uw dakdekker.
 • Regel collectieve korting. Het loont om meerdere buren te vragen of zij ook de dakbedekking willen vernieuwen; vaak is hun dakbedekking van dezelfde leeftijd. Als een dakdekker meerdere woningen tegelijkertijd kan voorzien van nieuwe dakbedekking, kan hij een korting geven. Zo’n klus scheelt hem namelijk veel tijd.
 • Overweeg isolatie. Als u direct uw dak laat isoleren, kan uw dakdekker korting op de klus geven. Meerdere werkzaamheden doen op hetzelfde adres is voor hem namelijk makkelijker werken. Zo bespaart u mogelijk op de vierkante meterprijs. Daarnaast is de ISDE-subsidie Deze bedraagt bij isoleren €4 per m².

Dakbedekking plat dak vernieuwen? Vergelijk offertes!

De kosten van een plat dak vervangen zijn stevig, maar zo zorgt u wel voor tientallen jaren zekerheid. Zorg ook voor de beste prijs door offertes op te vragen! Met onze gratis offerteservice ontvangt u eenvoudig offertes van verschillende dakdekkers. Kies het beste aanbod en bespaar zo tot 40% op de prijs!

Veelgestelde vragen

De kosten voor het bedekken van een plat dak kunnen variëren afhankelijk van materiaalkeuze, de grootte van het dak en de locatie. Gemiddeld liggen de kosten tussen de €70,- en €95,- per vierkante meter. Dit omvat materialen zoals bitumen, EPDM of PVC en arbeidskosten. Complexiteit van het dak en eventuele extra isolatie kunnen de kosten verder beïnvloeden.
Over het algemeen is het renoveren van een bestaand plat dak goedkoper dan het aanleggen van een nieuw dak, vooral als de bestaande dakconstructie nog in goede staat is en alleen de dakbedekking vervangen hoeft te worden. Renovatiekosten zijn echter afhankelijk van de mate van beschadiging en vereiste materiaalkeuze. Het volledig vervangen van een plat dak kan noodzakelijk zijn als de draagconstructie is aangetast.
De belangrijkste factoren die de kosten van een plat dak beïnvloeden zijn het type materiaal, de oppervlakte van het dak, de bereikbaarheid van het dak, en de complexiteit van de werkzaamheden (bijvoorbeeld extra voorzieningen zoals dakramen of een dakterras). Ook de staat van het bestaande dak kan invloed hebben; als het oude materiaal verwijderd moet worden, zullen de kosten stijgen.
Materialen zoals PVC en EPDM hebben een langere levensduur, soms wel tot 50 jaar, terwijl traditioneel bitumen ongeveer 20 tot 30 jaar meegaat. Hoewel materialen met een langere levensduur duurder kunnen zijn in aanschaf, kunnen ze op lange termijn kosteneffectiever zijn vanwege minder frequent benodigde vervangingen en onderhoud.
In sommige regio’s zijn er subsidies beschikbaar voor het verbeteren van de energie-efficiëntie van woningen, waaronder het renoveren van daken. Het is aan te raden om bij lokale overheden na te gaan of er specifieke subsidies of leningen beschikbaar zijn voor dakrenovatie of het installeren van groendaken, wat kan helpen de initiële kosten te verlagen.
De kosten voor het isoleren van een plat dak variëren tussen de €20 en €50 per vierkante meter, afhankelijk van het type isolatiemateriaal en de dikte ervan. Goede isolatie kan echter leiden tot aanzienlijke besparingen op energiekosten, wat een investering op lange termijn aantrekkelijk maakt. Het type isolatie moet ook geschikt zijn voor het soort dakbedekking.