Keramische dakpannen

Keramische dakpannen: prijzen 2023

Dakpannen zijn van oorsprong keramisch en tot op de dag van vandaag zijn keramische dakpannen de beste optie als het aankomt op levensduur. Met kleidakpannen maakt u dus zeker een verantwoorde keuze. Wat is de prijs van keramische dakpannen? In dit artikel gaan we in over allerlei eigenschappen van keramische dakpannen en informeren we u ook over de prijs die u kunt verwachten.

In dit artikel:

 • Prijs keramische dakpannen
 • Wat beïnvloedt de prijs van keramische dakpannen?
 • Soorten keramische dakpannen
 • Tips om te besparen op de kosten
 • Voordelen en nadelen keramische dakpannen
 • Keramische dakpannen laten plaatsen? Vergelijk offertes!

Wilt u keramische dakpannen op uw dak laten leggen? Zorg er dan voor dat u de juiste prijs betaalt. Met onze gratis offerteservice ontvangt u eenvoudig meerdere offertes van dakdekkers. Kies het juiste aanbod en bespaar tot 40% op de kostprijs!

Prijs keramische dakpannen

Keramische dakpannen laten leggen kost ongeveer €65 tot €75 per m². Daarmee ligt de prijs ongeveer €15 per m² hoger dan bij betonpannen, maar daarvoor krijgt u een langere levensduur terug. Het hele dak voorzien van nieuwe keramische dakpannen? Dat kost ongeveer €4.000 tot €4.400 waarbij we uitgaan van een gemiddeld dak van 60m². In de tabel hieronder vindt u voor verschillende dakoppervlaktes een richtprijs. Zo kunt u alvast een inschatting voor uw kosten maken.

Oppervlakte in m² Gemiddelde prijs (incl. arbeid en btw)
25 €1.800 – €2.000
50 €3.500 – €3.900
60 €4.000 – €4.400
75 €4.900 – €5.400

Wat beïnvloedt de prijs van keramische dakpannen?

De prijs van de totale klus hangt van verschillende factoren af. Laat u bijvoorbeeld ook meteen de panlatten vervangen? Dan kost dat ongeveer €15 per m² extra. Veel mensen kiezen hiervoor, zodat de panlatten niet op een later moment nog eens vervangen hoeven te worden. Daarnaast verzekert dat ook de perfecte pasvorm voor de nieuwe pannen.

Vervangt u ook het dakbeschot? Dan kunt u uitgaan van een totale prijs van ongeveer €100 – €120 per m². Uw hele dakbedekking is dan vernieuwd. U kunt er ook voor kiezen om het dak direct te isoleren, bijvoorbeeld met isolerend dakbeschot: ga in dit geval uit van €150 per m².

Tot slot heeft ook het soort keramische dakpan invloed op de kosten. In de paragraaf hieronder gaan we in over de verschillende soorten keramische dakpannen en hun kosten.

Verschillende keramische dakpannen

Zoveel mensen, zoveel wensen. Kleidakpannen zijn er in verschillende vormen, maten en kleuren. Wat valt er te kiezen?

Holle of vlakke keramische dakpannen

Het meest in het oog springende is de keuze tussen een holle of een vlakke keramische dakpan. De holle dakpannen kenmerken zich door het golvende karakter en geven het dak een klassieke uitstraling.

De vlakke dakpannen hebben een wat strakker karakter, maar beide opties zijn voor elk dak geschikt. De kosten van de meeste holle en vlakke keramische dakpannen liggen tussen €30 en €40 per m².

Oud-Hollandse dakpannen

De klassieker onder de keramische dakpannen is de Oud Hollandse dakpan, ook wel de Oude Holle genoemd. Deze hebben de traditionele vorm, die al eeuwen op de Hollandse daken is te zien. Oud-Hollandse keramische dakpannen kosten circa €40 per m² zonder plaatsing.

Keramische dakpannen verglazen

Om de dakpan beter te beschermen tegen mos, algen en vorst, kunnen keramische dakpannen worden afgewerkt met een verglaasde coating. Deze maakt de dakpannen minder onderhoudsgevoelig en zorgt voor een langere levensduur. Een coating voor keramische dakpannen kost ongeveer €10 tot €20 per m² bovenop de prijs van de dakpannen zonder coating. Deze afwerklaag kan zowel glimmend als mat worden uitgevoerd.

Keramische dakpannen patineren

Om de keramische dakpannen nog beter te laten passen bij het klassieke karakter van een woning, kunt u ervoor kiezen om dakpannen te laten patineren. Bij deze afwerking wordt de dakpan behandeld om hem een wat verweerde uitstraling te geven, alsof deze er al tientallen jaren ligt. Zo krijgt u een dak met karakter, terwijl de dakpannen nog gloednieuw zijn.

Patineren van dakpannen kost circa €10 per m².

Keramische dakpannen smoren

Wilt u keramische dakpannen met een grijze of zwarte kleur? Dan kunt u gesmoorde dakpannen kopen. Door een ander bakproces verdwijnt in de dakpan de kenmerkende roestkleur en wordt deze grijs of zwart.

Gesmoorde keramische dakpannen kosten tussen €30 en €40 per m².

Tips om te besparen op kosten

Het vernieuwen van de dakpannen is een behoorlijke investering. Wat kunt u doen om op de kosten te besparen?

Als u ervoor kiest om direct het dak te isoleren bij het vervangen van de dakpannen, dan kunt u daarvoor een ISDE-subsidie aanvragen. Deze bedraagt een vergoeding van €4 per vierkante meter en is dubbel zo hoog wanneer u twee maatregelen toepast, bijvoorbeeld als u direct zonnepanelen of een zonneboiler laat plaatsen. De subsidie is bedoeld om isoleren aan te moedigen, maar vergoedt niet uw kosten voor de dakbedekking.

Hoe u wel een serieus gedeelte van uw kosten kunt besparen, is door goed af te wegen of u het hele dak voorzien van nieuwe pannen, of dat een gedeeltelijke vernieuwing voldoende is. Uw dakdekker zal u na een inspectie een goed advies kunnen geven of het volstaat om maar een deel van de dakpannen te vervangen. Dit kan bijvoorbeeld na een lekkage, als  de overige dakpannen er nog goed uitzien. Zo bespaart u ongeveer €65 tot €75 per vierkante meter die u intact laat.

Voordelen en nadelen van keramische dakpannen

Waarom zou u wel, of juist niet kiezen voor keramische dakpannen? We zetten de voordelen en nadelen op een rij.

Voordelen keramische dakpannen

 • Levensduur. Keramische dakpannen hebben een levensduur van 50 tot 100 jaar, waarmee ze een stuk langer mee kunnen dan betonnen dakpannen. Deze gaan circa 50 jaar mee. Goed onderhoud is natuurlijk belangrijk om de lange levensduur te halen.
 • Weerbestendigheid. Vergeleken met beton zijn keramische dakpannen een stuk beter bestand tegen extreme weersinvloeden, zoals strenge vorst of hevige regenval. Het zorgt ervoor dat het materiaal minder snel water door laat dringen. Dit is één van de redenen waarom kleidakpannen langer meegaan.
 • Bestand tegen algen en mos. Algen en mos kunnen zich minder goed aan de gebakken klei hechten dan aan beton. Hierdoor duurt het langer voordat een keramische dakpan last krijgt van deze groene aanwas, wat op zijn beurt inhoudt dat deze dakpannen minder snel poreus worden.
 • Betere isolatie. Door hun dichte structuur zijn zowel de geluidsisolatie als de warmte-isolatie van keramische dakpannen beter. Een keuze voor kleidakpannen betekent daarom ook een keuze voor een wat stillere leefomgeving, waarvan de temperatuur beter wordt vastgehouden.
 • Kleurvast. Keramische dakpannen zijn minder gevoelig voor UV-licht, waardoor ze langer hun kleur vasthouden.
 • Milieubelasting. Wanneer keramische dakpannen niet meer worden gebruikt, kunnen ze geheel worden gerecycled.

Nadelen keramische dakpannen

 • Heeft uw dakconstructie weinig draagkracht? Dan is het mogelijk dat keramische dakpannen te zwaar zijn. Keramische dakpannen zijn daardoor dus niet voor elk dak geschikt. Laat u adviseren door uw dakdekker als u deze dakpannen overweegt en twijfelt over uw dakconstructie.
 • Aanschafprijs. Keramische dakpannen zijn duurder dan betonnen dakpannen. Gemiddeld betaalt u voor kleipannen ongeveer €10 tot €15 meer per vierkante meter. Is uw budget beperkt? Dan zijn betonnen dakpannen wellicht een betere keuze.

Keramische dakpannen laten plaatsen? Vergelijk offertes!

Wilt u uw dak vernieuwen met keramische dakpannen? Het is een verstandige, maar stevige investering. Zorg er daarom voor, dat u de best mogelijke prijs betaalt. Wij helpen u met de gratis offerteservice: na het invullen ontvangt u snel meerdere offertes van dakdekkers. Zo hoeft u alleen het beste aanbod te kiezen, waardoor u tot 40% kunt besparen op de totale prijs van uw klus!