Soorten dakpannen: mogelijkheden en prijzen 2024

Vergelijk gratis offertes!

Welke soorten dakpannen zijn er?

Nieuwe dakpannen nodig? Er zijn nogal wat soorten dakpannen, waardoor er voor elk dak wel een perfecte dakpan te vinden is. Welke soorten dakpannen zijn er, wat zijn hun eigenschappen, en misschien het belangrijkste: wat zijn de kosten van de soorten dakpannen? In dit artikel gaan we er uitgebreid op in. Nog op zoek naar een vakman om u hierbij te helpen?

Start uw gratis offerteaanvraag!

U ontvangt meerdere offertes om te vergelijken. Kies het beste aanbod en bespaar tot wel 40%!

Soorten dakpannen en prijzen

Dakpannen zijn er in diverse soorten in verschillende prijsklassen. De meest voorkomende dakpannen zijn de betonnen en de keramieken dakpannen. Het zijn materialen die al jaren hun kwaliteit en levensduur als dakbedekking hebben bewezen en die bovendien goed te produceren zijn.

 • Betonnen dakpannen kosten ongeveer €50 tot €60 per vierkante meter.
 • Keramieken dakpannen kosten tussen de €65 en €75 per vierkante meter.
Er zijn echter nog verschillende andere opties. Zo zijn er dakpanplaten van aluminium, kunststof of staal. Deze hebben een wat strakkere uitstraling en zijn sneller te plaatsen.
 • Dakpanplaten kunt u laten leggen voor €40 tot €75 per vierkante meter, waarbij het materiaal en mogelijke isolatie de prijs beïnvloeden.
Ook leipannen worden al lange tijd gebruikt. Deze pannen zijn exclusiever en hebben een elegante, natuurlijke uitstraling. Hun prijs is één van de redenen waarom deze pannen minder vaak worden gebruikt.
 • Leisteen dakpannen kosten ongeveer €95 tot €125 per vierkante meter.

soorten dakpannen

Alle informatie over de verschillende soorten dakpannen

In dit deel gaan we in over de eigenschappen van de soorten dakpannen. Wat zijn hun voor- en nadelen?

1. Betonnen dakpannen

Sinds de jaren ’70 zijn betonnen dakpannen steeds populairder geworden. Vandaag de dag zijn ze de meest gebruikte dakpannen. Dat is natuurlijk geen toeval. Waarom is de betonnen dakpan zo’n populaire soort dakpan?

 • Uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Betonnen dakpannen zijn relatief goedkoop, terwijl ze niet enorm inleveren op hun levensduur. Dat maakt ze voor een grote doelgroep een geschikte optie.
 • Goede levensduur. Betonnen dakpannen gaan bij degelijk onderhoud ongeveer 50 jaar mee. De kans is dus groot dat u maar één keer in uw leven andere dakpannen nodig heeft.
 • Licht van gewicht. Beton is een sterke, maar vrij lichte structuur. Daarom zijn betonnen dakpannen voor elk dak een goede keuze, zelfs voor een dak met weinig draagkracht.
 • Diverse kleuren mogelijk. Tijdens de productie kunnen kleurstoffen gemengd worden, waardoor een betonnen dakpan de kleur kan krijgen, die goed bij uw woning en wensen past.

Wat zijn nadelen van betonnen dakpannen?

 • Vatbaar voor mos en algen. Betonnen dakpannen krijgen sneller last van groene aanslag en mosgroei. Dit maakt ze minder fraai om te zien en zorgt voor een kortere levensduur.
 • Minder goed bij extreme kou. Bij strenge winters kunnen betonnen dakpannen barsten door het aanvriezen en smelten door de temperatuursschommelingen.
 • Licht onderhoudsgevoelig. Voor de beste levensduur moeten betonnen dakpannen soms worden gereinigd, om mos en algen minder kans te geven.

De gemiddelde prijs voor betonnen dakpannen ligt tussen de €50 en €60 per m2.

2. Keramische dakpannen

Kleipannen zijn al eeuwenlang de vertrouwde dakbedekking voor de Nederlandse daken, en dat zijn ze nog steeds. Door hun lange levensduur en mooie uitstraling blijven ze populair. Wat zijn hun voordelen?

 • Lange levensduur. Keramische dakpannen kunnen 70 tot soms wel 100 jaar meegaan: veel langer nog dan betonnen dakpannen.
 • Isolatie. Het kleiwerk isoleert een woning goed tegen geluid én tegen warmte.
 • Weinig onderhoud. Mos en algen hechten minder goed aan dit oppervlak, waardoor het langer duurt voordat deze pannen er last van krijgen. Dat scheelt in het onderhoud.

Wat zijn redenen om niet te kiezen voor keramische dakpannen?

 • Gewicht. Keramische dakpannen hebben een redelijk hoog gewicht, wat ze minder geschikt maakt voor daken met een laag draagvermogen
 • Aanschafprijs. Kleipannen zijn wat duurder dan betonnen dakpannen. Is budget het belangrijkste? Dan is beton een betere optie.

Gemiddeld kosten keramische dakpannen ongeveer €65 tot €75 per m2.

dakpannen soorten

Leistenen dakpannen

Dakleien hebben een natuurlijke en sierlijke uitstraling, daarnaast gaan ze lang mee. De prijs zorgt er onder andere voor dat deze pannen niet vaak te zien zijn. Wat zijn de voordelen van leipannen?

 • Leipannen kunnen tot 100 jaar meegaan; een dakbedekking voor het leven, dus.
 • Leisteen is een natuurlijk materiaal dat weinig bewerking nodig heeft. De ecologische voetafdruk is dus klein.
 • Leistenen dakbedekking is zeer goed bestand tegen extreme temperatuurschommelingen en neerslag.

Wat maakt leistenen dakbedekking minder gunstig?

 • Hoge aanschafprijs. Leisteen is een relatief dure grondstof, bovendien is het plaatsen van deze dakbedekking een specialistisch werk. De klus neemt lang in beslag en niet elke dakdekker kan deze bedekking leggen.
 • Ook leisteen is een zware dakbedekking. Overweeg dus een andere keuze als uw dak een lage draagkracht heeft.

Uitvoeringen van dakpannen

Na het vaststellen van het hoofdmateriaal valt er nog het nodige te kiezen. Dakpannen zijn er in verschillende vormen en zijn ook nog eens te voorzien van diverse afwerkingslagen. Hieronder lichten we de mogelijkheden kort toe.

1. Holle dakpannen

Holle dakpannen zijn te herkennen aan hun golvende uiterlijk. Ze zijn er in verschillende uitvoeringen, maar de meest bekende is de Oud-Hollandse dakpan: deze vinden we al eeuwen terug op de daken en zijn nog steeds populair vanwege het authentieke dat van deze pannen af straalt.

2. Vlakke dakpannen

Wilt u een wat strakkere en meer moderne uitstraling van uw dak? Verdiep u dan zeker in de verschillende opties voor vlakke dakpannen. Met deze pannen benadrukt u de strakke lijnen van een moderne woning. Ook vlakke pannen zijn in verschillende varianten te krijgen, zowel in keramische als betonnen dakpan.

3. Geglazuurde dakpannen

Keramische dakpannen kunnen nog beter bestand worden gemaakt tegen mos, door ze af te werken met een glazuurlaag. Dit geeft de dakpannen een fraai glimmende uitstraling, waardoor vaak alleen al vanwege het uiterlijk wordt gekozen voor geglazuurde dakpannen.

4. Geïmpregneerde dakpannen

Betonnen dakpannen kunnen ook worden behandeld om ze beter te beschermen tegen water en mos. Dit gebeurt met een impregneercoating. Vooral als uw dakvlak op het noorden ligt, is deze coating het overwegen waard.

5. Kleuren dakpannen

Betonnen dakpannen en dakpanplaten zijn in veel kleuren te verkrijgen, omdat de materialen tijdens de productie goed te bewerken zijn. Hierdoor is het mogelijk om een zwarte dakbedekking te krijgen, of om die authentieke roestbruine kleur van keramische dakpannen na te bootsen. De mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos.

Keramische dakpannen kunnen gesmoord worden tijdens de productie, waardoor ook deze pannen een zwarte en donkerblauwe kleur kunnen krijgen.

6. Afmetingen dakpannen

Dakpannen zijn in verschillende maten te krijgen. Houd hier rekening mee, want misschien gaat uw voorkeur juist uit naar een kleinere dakpan. Grote kans dat uw dakpannen de standaard maat van 420mm bij 330mm hebben. Zorg dat als u de pannenlatten laat liggen, de afmetingen van uw nieuwe dakpannen grotendeels gelijk moeten zijn aan die van de oude dakpannen.

Dakpanplaten zijn grote platen, van meerdere geschakelde ‘dakpannen’. Dit maakt ze makkelijker en vooral sneller te leggen – dit scheelt op de arbeidskosten. Ook betonnen dakpannen zijn in een groot formaat te krijgen: deze worden sneldekpannen genoemd.

7. Gepatineerde dakpannen

Gepatineerde dakpannen zijn afgewerkt met een extra laag, die de dakpan een versleten, verweerd uiterlijk geeft. Zo kunt u de nieuwe dakpannen mooi aan laten sluiten bij het karakter van een huis op leeftijd. De dakpan past perfect in het authentieke plaatje, terwijl de dakpan zelf nog nagelnieuw is.

soorten dakpan

Soorten dakpannen prijs 2024

We geven hieronder een makkelijk overzicht van de kosten bij de verschillende soorten dakpannen. We gaan uit van de kosten inclusief het laten verwijderen en leggen van de nieuwe dakpannen, tenzij anders aangegeven.

 • Betonnen dakpannen kosten standaard circa €50 tot €60 per m2. Voor een coating betaalt u ongeveer €2-3 per vierkante meter extra.
 • Keramische dakpannen kosten ongeveer €65 tot €75 per m2. Laat u ze glazuren? Dan worden de pannen ongeveer €10 tot €20 per vierkante meter Patineren kost ongeveer €10 per vierkante meter.
 • Leiden dakpannen kosten het meest: €95 tot €125 per m2.
 • Dakpanplaten zijn er tussen €40 en €75 per m2.

Wat kosten dakpannen?

€50,- tot €125,- per m²

(Kosten zijn gebaseerd op gemiddelde tarieven)

Minimale kosten
€50,- tot €60,- per m²

Betondakpannen
Met of zonder coating

Maximale kosten
€95,- tot €125,- per m²

Leien dakpannen

Welke merken zijn er?

Omdat dakpannen een lange traditie hebben, zijn de bekendste producenten van dakpannen bedrijven die een eeuwenlange staat van dienst hebben.

Monier is de grootste producent, die zowel keramische als betonnen dakpannen maakt. Monier heeft fabrieken over heel Europa, waarvan een aanzienlijk deel in Nederland staat. Grote kans dus dat u met een Monier dakpan een Nederlands product koopt.

Koramic produceert vooral keramische dakpannen. Het is een van oorsprong Belgisch bedrijf, dat door het Duitse Wienerberger is overgenomen. Deze fabrikant produceert een groot deel van zijn dakpannen in Nederland.

Waarop letten bij het kopen van dakpannen?

Het belangrijkste om rekening mee te houden bij het kopen van dakpannen, is of de maatvoering overeenkomt met de afmetingen tussen de panlatten. Laat u ook die vernieuwen, dan bent u vrijer in het maken van een keuze.
Let ook op het gewicht van de pannen: is de dakconstructie sterk genoeg om een zwaarder type dakpan te dragen? Betonnen dakpannen wegen bijvoorbeeld gemiddeld 42kg per m2, maar er zijn lichtere types die tot 30kg per m2 wegen.

Wanneer is welke dakpan het meest geschikt?

Als uw woning een dak heeft met weinig draagkracht, kiest u het beste voor dakpanplaten of betonnen dakpannen. Deze zijn aanzienlijk lichter dan leistenen of keramische dakbedekking.

Vangt uw dak veel schaduw of ligt deze op het noorden? Dan is een keramische of leistenen dakpan de beste keuze. Ligt dat boven uw budget? Dan is een betonnen dakpan met coating een goed alternatief.

Dakpannen laten leggen? Vergelijk offertes!

Kiest u voor nieuwe dakpannen als dakbedekking? Schakel een dakdekker uit uw eigen regio in.

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

Met onze gratis offerteservice ontvangt u snel meerdere offertes. Kies het gunstigste aanbod en bespaar tot 40%!