Plat dak kosten

Betonnen dakpannen: info en prijzen 2023

Betonnen dakpannen zijn veelgebruikt bij zowel nieuwbouwwoningen als renovatieprojecten. Ze zijn gunstig geprijsd en hebben een prima levensduur. Op zoek naar betonnen dakpannen voor uw dak? In dit artikel vindt u alle informatie én vertellen we welke prijs voor betonpannen verwacht mag worden.

In dit artikel:

 • Wat zijn betonnen dakpannen?
 • Voordelen en nadelen betonnen pannen
 • Sneldek betondakpannen
 • Prijs betonnen dakpannen
 • Soorten betonnen dakpannen
 • Populaire merken betonnen dakpannen
 • Wat is de levensduur van betonnen dakpannen?
 • Hoe betonpannen te onderhouden?
 • Interesse in betonnen dakpannen? Vraag offertes op!

Wilt u betonnen dakpannen laten leggen? De eindprijs kan per dakdekker sterk variëren, daarom is het verstandig om meerdere offertes op te vragen. Met onze gratis offerteservice ontvangt u snel diverse offertes, waarna u tot 40% kunt besparen door simpelweg het beste aanbod te kiezen!

Wat zijn betonnen dakpannen?

Het is simpel: betonnen dakpannen zijn dakpannen, gemaakt met beton. In tegenstelling tot de traditionele keramische dakpannen worden de betonnen pannen niet gebakken, maar gegoten. Betonnen dakpannen hebben een eenvoudiger productieproces, wat ze voordeliger maakt dan kleipannen. Daarom zijn betonpannen, soms ook cement pannen genoemd, sinds de jaren ’70 van de vorige eeuw steeds populairder geworden als eerste keuze dakbedekking voor hellende daken.

Voordelen en nadelen betonnen pannen

Waarom kiest u wel, of juist niet, voor betonnen dakpannen? We geven een overzicht van belangrijke voor- en nadelen.

Voordelen betonnen dakpannen

 • Relatief goedkoop. De grondstoffen voor betonpannen zijn makkelijk verkrijgbaar en de productie is eenvoudig. Daarom zijn ze vrij goedkoop, vergeleken bij de andere opties.
 • Goede prijskwaliteitsverhouding. Voor de vrij lage prijs krijgt u een prima levensduur van circa 30 jaar terug voor uw dakbedekking.
 • Laag gewicht. Betonnen dakpannen zijn relatief licht, wat ze aantrekkelijk maakt als keuze voor een dak met een lagere draagkracht.
 • Keuze in kleur en stijl. Betonnen dakpannen zijn er in verschillende vormen en kleuren. Zo kunt u de pannen kiezen die het beste bij uw huis passen.
 • Milieuvriendelijk. Beton is volledig te recyclen, er gaan dus geen grondstoffen verloren. Daarnaast is het productieproces weinig belastend voor het milieu.

Nadelen betonnen dakpannen

 • Gevoelig voor mosgroei. Na verloop van tijd kunnen mossen en algen zich op de dakpannen vestigen, wat de levensduur kan verkorten. Er is overigens een coating beschikbaar die deze vorming tegengaat.
 • Geen optimale levensduur. Vergeleken met de 50 jaar voor de wat duurdere kleipannen, gaan betonnen dakpannen met circa 30 jaar minder lang mee.
 • Kwetsbaar bij extreme kou. Betonpannen kunnen barsten bij herhaaldelijk vriezen en dooien. Dit maakt ze minder geschikt in de echt koude klimaatgebieden.

Sneldek betondakpannen

Sneldekpannen zijn ontworpen om het leggen van de dakpannen zo snel en efficiënt mogelijk te maken. De dubbel gegolfde vorm en de breedte van deze pannen zorgen ervoor dat een dakdekker de klus snel kan uitvoeren, terwijl de dakpannen perfect sluitend liggen: vriendelijk voor uw portemonnee én goed voor uw dak. Net als de ‘gewone’ dakpannen zijn ook sneldakpannen in beton te verkrijgen. Wilt u betonnen sneldakpannen kopen en laten leggen? Vraag dan advies op bij uw dakdekker over de mogelijkheden.

Prijs betonnen dakpannen

Betonnen dakpannen zijn relatief goedkoop en daarom ziet u ze op veel daken terug. Een dak laten bedekken met betonnen dakpannen kost tussen de €50 en €60 per m2, inclusief arbeidskosten en btw. Bij een doorsnee hellend dak kost de hele klus bij deze prijs circa €3.100 tot €3.500. In de tabel hieronder kunt u voor diverse oppervlaktes de richtprijs vinden, zo kunt u voor uw dak een passende inschatting maken.

Oppervlakte dak in m2 Richtprijs incl. arbeid en btw
25 €1.400 – €1.700
50 €2.600 – €3.100
60 €3.100 – €3.500
75 €3.800 – €4.300

 

Soorten betonnen dakpannen

Beton is een makkelijk te bewerken product. Omdat de grondstoffen in een mal gegoten worden, zijn er veel verschillende vormen verkrijgbaar. Daarnaast laat beton het mengen van kleuren toe, waardoor u ook hier diverse opties heeft om uit te kiezen. Dit maakt cement dakpannen in bijna elk geval goed aan te passen aan de uitstraling van uw woning.

Soorten dakpannen

De verschillende uitvoeringen van betonnen dakpannen zijn onder te brengen in 2 soorten: vlakke betonpannen en gewelfde betonnen dakpannen. De vlakke dakpan is minder vaak op daken terug te vinden, al zijn ze regelmatig te zien bij de modernere woningen. Een vlakke dakpan heeft namelijk een strakke uitstraling die past bij de moderne ontwerpen van nieuwe woningen.

De gewelfde dakpan is sinds jaar en dag de standaard voor hellende daken. De golvende vorm maakt de dakpan stevig en zorgt ervoor dat de dakpannen perfect over elkaar passen, zonder te gaan schuiven.

De eerder genoemde sneldek betondakpannen hebben een ontwerp met een dubbele golf, wat ze een stuk breder maakt dan de reguliere dakpannen. Hierdoor zijn ze sneller te leggen door de dakdekker.

Kleuren betondakpannen

Tijdens het mengen van het beton als basis voor de dakpan, kan kleurstof worden toegevoegd. Dit zorgt ervoor, dat u veel opties hebt om een dakpan te kiezen, die het beste bij de uitstraling van uw woning past. U heeft bijna eindeloos veel mogelijkheden, maar de meest voorkomende kleuren zijn grijs, (steen)rood, zwart en bruin. Na het bepalen van de best passende kleur heeft u nog een keuze om te maken: in de afwerking met een coating kunt u kiezen tussen een matte uitstraling of een licht glanzende dakpan.

Beste merken betonnen dakpannen

Wat is het beste merk voor betonnen dakpannen? We noemen een aantal bekende merken met een jarenlange reputatie als kwaliteitsmerk voor dakpannen. Elk merk biedt dakpannen in verschillende soorten en maten aan. Laat u adviseren door uw dakdekker welk type en welk merk het beste bij uw dak past.

BMI Monier dakpannen

Monier is één van de grootste producenten ter wereld als het gaat om dakpannen. Door de jarenlange ervaring (sinds 1740) in het ontwikkelen van dakpannen is Monier een voor de hand liggende optie voor uw nieuwe dakpannen. Monier biedt een breed assortiment in kwaliteit, vorm en kleur. Dit merk is daarom zeker een geschikte keuze. De betondakpannen van Monier worden onder meer gemaakt in het Limburgse Susteren.

Nelskamp

Nelskamp is een Duits bedrijf dat sinds 1926 actief is als producent van dakpannen. In 1954 begon het als één van de eerste bedrijven met het maken van betonnen dakpannen. Die stap heeft Nelskamp gemaakt tot een belangrijke leverancier van dakpannen. Ook Nelskamp heeft een breed assortiment, geschikt voor elk type hellend dak en passend bij elke uitstraling.

RBB en Teeuwen dakpannen

De namen van RBB en Teeuwen worden nog vaak genoemd als het gaat om betonnen dakpannen. Deze merken zijn echter in de loop der jaren overgenomen door de Lafarge Groep, die vervolgens is overgenomen door het eerder genoemde Monier.

Wat is de levensduur van betonnen dakpannen?

Betonnen dakpannen gaan 30 tot 50 jaar mee, wat ze een sterke prijs-kwaliteitsverhouding geeft. Goed onderhoud is hierbij uiteraard wel van belang. Producenten van betonnen dakpannen zijn continu bezig met innovatie. Dit levert een verbetering in kwaliteit en waarschijnlijk ook in levensduur op: nieuwe betonnen dakpannen hebben waarschijnlijk een levensduur van 50 jaar.

Tegenwoordig worden betonnen dakpannen vaak afgewerkt met een laag van acrylaat, wat de groei van mos tegengaat. Hierdoor wordt de pan minder snel poreus en is de pan minder gevoelig voor vocht en vorst.

Wat heeft invloed op de levensduur van betonnen dakpannen?

Het belangrijkst zijn de ligging en het klimaat. Dakpannen die gericht zijn op het noorden krijgen in Nederland sneller te maken met groene aanslag en mosgroei, omdat ze minder zon krijgen. Daardoor blijft een oppervlak op het noorden langer vochtig. Extreme vorst is een belangrijke oorzaak voor een kortere levensduur. Bij strenge vorst kunnen betonnen dakpannen gaan scheuren, als ze al iets poreus zijn geworden. Houd daarom na serieuze kou het dak in de gaten.

Daarnaast is ook de hellingshoek van het dak bepalend in de levensduur van cement dakpannen. Een dak met een steile helling voert het water beter af dan een vlakker liggend dak. Dakpannen die op een steile helling liggen, gaan daarom gemiddeld langer mee.

Hoe betonnen dakpannen onderhouden?

Mosgroei en groene aanslag zijn de aanleiding voor een poreuze dakpan, die kan gaan scheuren en lekken. Hoe voorkomt u dat uw dakpannen hier last van gaan krijgen?

Allereerst kunt u nieuwe dakpannen alvast voorzien van een coating. Deze geeft de dakpan een gladder oppervlak, waar mos zich moeilijker op hecht.

Voor de bestaande dakpannen is het belangrijk om het dak regelmatig te inspecteren, zo’n 2 keer per jaar. Gescheurde of gebroken dakpannen moeten direct worden vervangen. Daarbij is reinigen essentieel om de levensduur te verlengen. Met een hogedrukspuit kunnen algen en mossen van de dakpan worden verwijderd. Tot slot is een waterafstotende coating een goede keuze. Hiermee kunt u uw dakpannen laten impregneren, om ze zo langer in topconditie te houden.

Interesse in betonnen dakpannen? Vraag offertes op!

Wilt u uw dak bedekken met betonnen dakpannen? Zorg ervoor dat u de juiste prijs betaalt. Met onze gratis offerteservice ontvangt u eenvoudig meerdere offertes voor uw klus. Kies het beste aanbod en bespaar tot 40% op de kostprijs!