bitumen dakbedekking

Bitumen dakbedekking

Wilt u uw dak voorzien van een laag bitumen? Of is het tijd om de oude dakbedekking te vervangen? Wist u dat het mogelijk is om een nieuwe laag dakleer aan te brengen over de oude? Op deze pagina vertellen we u meer over de voordelen van bitumineuze dakbedekking, wanneer u uw dak moet vervangen en welke types er zijn. Daarnaast leest u meer over de kosten en het plaatsen van de bedekking door een dakdekker.

Start gratis offerteaanvraag!

Door gratis en vrijblijvende offertes met scherpe prijzen aan te vragen, bespaart u op de kosten. Vergelijk de aanbiedingen op basis van prijs en voorwaarden en kies de beste specialist voor uw klus!

Gratis offertes vergelijken

Voordelen bitumen

Dakbedekking van bitumen wordt ook wel roofing genoemd. Het is geschikt voor een plat dak en licht hellende daken. Het is gebaseerd op aardolie en wordt verwerkt in rollen. Door de bedekking aan te brengen op het dak van uw woning, dakkapel of tuinhuisje maakt u het waterdicht en is het bestand tegen allerlei weersomstandigheden. Een dakdekker heeft veel ervaring in het plaatsen van de bedekking, zo weet u zeker dat het snel en probleemloos afgehandeld wordt. In tegenstelling tot EPDM is bitumen goed bestand tegen UV-straling. De levensduur is afhankelijk van de kwaliteit en het type dat u kiest.

De belangrijkste voordelen:

  • Het is een duurzaam materiaal.
  • Maakt daken waterdicht.
  • Zeer voordelig en snel te leggen.
  • Ideaal om met isolatie te combineren.

Wanneer bitumen vervangen?

Bitumen beschermt een plat dak tegen de weersomstandigheden. Na enige tijd is het noodzakelijk om de oude laag te vervangen. Wanneer u het materiaal moet vervangen is afhankelijk van de kwaliteit, het gepleegde onderhoud en allerlei weersomstandigheden.

Veel zon zorgt er bijvoorbeeld voor dat de bedekking uitdroogt, maar goed onderhoud verlengt de levensduur. Na verloop van tijd laten de naden los en droogt het dakleer uit waardoor er scheurtjes ontstaan. Hierdoor wordt het dakleer poreus. U moet uw dakbedekking laten vervangen wanneer u ziet dat de bedekking uitgedroogd is of wanneer u last krijgt van lekkages.

APP of SBS

U heeft de keuze uit twee verschillende soorten bitumen: APP en SBS. APP, of Atactisch PolyPropyleen, is bitumen waar kunststof in is verwerkt. Hierdoor is het materiaal soepeler en flexibel. Door de flexibiliteit beweegt het beter mee tijdens temperatuurschommelingen.

Bitumen staat bekend om de slechte bestendigheid tegen UV-straling, maar APP is zo verwerkt dat het minder last heeft van de straling. SBS, Styreen Butadieen Styreen, is de andere variant. Het grote voordeel is dat het een hele sterke kleefkracht heeft en hierdoor erg goed hecht aan de ondergrond.

Voordelen APP

  • Soepel en flexibel.
  • Bestand tegen UV-stralen.
  • Onderhoudsarm.

Voordelen SBS

  • Sterke kleefkracht.
  • Flexibel en elastisch.
  • Bestand tegen temperatuurverandering.

Wat kost bitumen?

In een aantal gevallen is het mogelijk om nieuwe bitumineuze dakbedekking over de oude dakbedekking te plaatsen. U moet dan rekening houden met een gemiddelde prijs per m² van €45,- tot €55,-. De gemiddelde kosten voor het verwijderen van de oude laag en het plaatsen is ongeveer €75,- tot €85,- per m². De prijs per m² is afhankelijk van het type dat u kiest, de afwerking en de kwaliteit. Zo is het bijvoorbeeld ook nog mogelijk om een laag grind over de daken te storten. Dit verlengt de levensduur en werkt isolerend. Vraag direct gratis en vrijblijvende offertes aan om te besparen op de kosten!

Bitumen dakbedekking in 2023

Dakbedekking Gemiddelde prijs per m2
Nieuwe bitumen over oude dakbedekking plaatsen €45,- tot €55,-
Verwijderen en plaatsen nieuwe bitumen €75,- tot €85,-

* Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. De kosten kunnen per dakdekkersbedrijf verschillen. Voor exacte prijzen vraag je gratis offertes aan via het offerteformulier.

dakleer leggen

Bitumen plaatsen

De dakdekker zorgt er eerst voor dat uw dak schoongemaakt wordt. De bedekking wordt op rollen geleverd en op maat gesneden. De dakdekker rolt daarna de rollen opnieuw op. Dit is nodig voor het branden. De onderlaag van de rollen wordt namelijk verhit met een brander. Hierdoor smelt de laag, waardoor het vastplakt op de dakconstructie. Er bestaat overigens ook een variant die zelfklevend is. Het is belangrijk dat de naden goed op elkaar aansluiten. Wanneer dit niet het geval is, is er een kans op lekkage en dit wilt u uiteraard voorkomen. Laat het aanbrengen daarom over aan een dakdekker voor het beste resultaat.

bitumen dakbedekking plaatsen

Bitumen onderhouden

Om uw dak in de beste conditie te houden is het verstandig om af en toe onderhoud te plegen. Verwijder minstens één keer per jaar bladeren, algen, mossen en ander vuil van uw plat dak. Het vuil en de aanslag tasten het dakleer aan waardoor de kwaliteit minder wordt. Controleer daarnaast één keer per jaar de dakranden en de aansluitingen rondom de hemelwaterafvoer, schoorsteen en andere naden. Door onderhoud voorkomt u lekkages en zorgt u ervoor dat het dakleer lang meegaat. Om de levensduur te verlengen is het ook mogelijk om een laag grind te storten op de bitumineuze dakbedekking.

bitumen dakbedekking leggen
bitumen dakbedekking aanbrengen

Bitumen repareren

Heeft u last van een lekkage? Of is uw dakleer beschadigd? Dat is erg vervelend, maar een dakdekker is u graag van dienst voor een vakkundige reparatie. Voor het repareren maakt de dakdekker eerst het gebied rondom de beschadiging goed schoon. Vaak wordt er gebruik gemaakt van een reparatiestrook. Deze strook wordt op dezelfde manier aangebracht als de dakbedekking. De dakdekker verhit de onderkant van de reparatiestrook en plakt deze over de beschadiging heen. Deze methode is zeer effectief voor het repareren van lekkages, losse naden en dergelijke.

Vrijblijvend offertes vergelijken

Wilt u een plat dak voorzien van een laag bitumen? Of wilt u uw oude dakbedekking vervangen door bitumineuze dakbedekking? Schakel dan een erkend dakdekkersbedrijf in voor het beste resultaat. Vraag gratis en vrijblijvende offertes aan om te vergelijken. Door offertes te vergelijken op basis van de prijs per m2, voorwaarden en garanties, is het mogelijk om tot 30% te besparen op de totaalprijs. Kies snel en eenvoudig de beste dakdekker voor uw platte dak.