dakpannen Nijmegen

Dakpannen Nijmegen

Nu bereikbaar.

Dakpannen in Nijmegen zijn een populaire vorm van dakbedekking. Logisch natuurlijk, gezien dakpannen lang meegaan, verkrijgbaar zijn in allerlei kleuren, formaten en soorten en zorgen voor een mooie uitstraling. Meestal kiezen mensen voor het leggen van klei- of betondakpannen, maar een pannendak van kunststof is ook een optie. Bij beschadigingen of verouderingen is het belangrijk om de dakpannen op tijd te vervangen om waterschade te voorkomen. Benieuwd naar de prijzen voor een klus omtrent uw dakpannen?
Start gratis offerteaanvraag!
U ontvangt dan een gratis offertes van ervaren dakdekkers uit uw regio. Lees snel verder, want op deze pagina ontdekt u alles over de soorten dakpannen, de kosten en het proces van dakpannen leggen.

Gratis offertes vergelijken

dakpannen vervangen

Wanneer dakpannen vervangen in Nijmegen?

U moet uw dakpannen laten vervangen in Nijmegen wanneer ze te veel beschadigd zijn of aan het einde van hun levensduur zijn. Door een storm of andere omstandigheden kan een dakpan kapotgaan. Het voordeel van een pannendak is dat een dakwerker eenvoudig één of meerdere dakpannen vervangt. Bij veroudering of slijtage is het vaak noodzakelijk om het gehele pannendak te vervangen. Zijn de pannen poreus geworden? Met een speciale dakcoating maakt u het dak weer helemaal waterdicht.

Tijdens het vervangen van de dakpannen controleert de vakman altijd de conditie van het dakbeschot en de constructie. Bij houtrot, verzakkingen of andere grote problemen is het verstandig om ook de constructie te laten vervangen. Plaats direct dakisolatie tijdens het vervangen om te besparen op de energiekosten. Veel warmte gaat namelijk verloren via het dak.

Benieuwd naar de prijzen van dakpannen vervangen? Vraag dan gratis offertes aan.

dakpannen leggen Nijmegen

Dakpannen leggen Nijmegen

De vakman plaatst de dakpannen in Nijmegen op de dubbele latstructuur. De latstructuur bestaat uit pan- en tengellatten. De vakman begint altijd onderaan en werkt dan in een waaiervorm naar boven. De onderste rij pannen wordt vastgemaakt op de panlat. Hiervoor gebruikt de vakman speciale schroeven. De volgende rij pannen worden met de onderkant op de onderliggende rij gelegd. Afhankelijk van het type dakpan is het soms nog nodig om ook de overige dakpannen te verankeren.

De dakwerker werkt zo naar boven tot de twee dakhelften elkaar raken. De bovenste rij dakpannen worden nokvorsten genoemd. Een nokpan is een halfronde dakpan die beide dakhelften afsluit. De nokpannen worden vastgemaakt met schroeven of met specie. Gratis offertes ontvangen voor dakpannen leggen? Start nu uw gratis offerteaanvraag.

Dakpannen leggen; waar let de vakman op?

Voor het verankeren gebruikt de dakwerker speciale roestvrije schroeven. Wanneer er geen roestvrije schroeven gebruikt worden, kunnen de schroeven aangetast raken door regenwater en breken.

Het onderdak van een pannendak bestaat onder andere uit een latstructuur van pan- en tengellatten. Deze panlatten moeten minstens 1,5 centimeter dik zijn. Het is belangrijk dat het onderdak correct gelegd is. Anders is het dak niet goed waterdicht en isolerend.

De vakman let ook altijd op de veiligheid. Hij draagt meestal een veiligheidsharnas voor meer valbescherming en verankert de trap. Daarnaast draagt hij antislip werkschoenen om uitglijden te voorkomen. Ook weet de vakman precies waar hij wel en niet kan staan op het dak. Hij gaat alleen op de gordingen (de panlatten) staan, zodat hij het onderdak niet beschadigt.

Nokvorsten vastzetten

Nokvorsten zijn speciale dakpannen die de ruimte tussen de twee dakhelften, de nok, afsluiten. Voor de waterdichtheid van het zadeldak is het zeer belangrijk dat de nokvorsten op de juiste manier gelegd en vastgezet worden. Na een storm is het verstandig om te controleren of alle nokpannen nog goed liggen. Controleer ze ook regelmatig op beschadigingen of poreusheid. De dakwerker maakt ze vaak vast met roestvrije schroeven.

Een nokvorst vastzetten met cement?

Dit wordt ook wel de natte manier genoemd. De vakman gebruikt specie om de nokpannen vast te metselen. Nadelig aan deze methode is dat er vorstschade kan ontstaan en dat er geen ventilatie mogelijk is. Vorstschade voorkomt u door te kiezen voor flexibele specie.

Wat kosten dakpannen?

De totaalprijzen voor het vervangen en leggen van dakpannen in Nijmegen zijn afhankelijk van het type dakpan die u kiest. Keramische dakpannen kosten ongeveer €60,- per m².

De kosten per vierkante meter voor betondakpannen is iets lager, namelijk gemiddeld €50,-. Deze prijzen zijn inclusief de montage.

Het leggen van een pannendak van 50 m² met geglazuurde dakpannen kost ongeveer €3.000,-. Betonnen dakpannen zijn €500,- goedkoper, maar gaan minder lang mee. In plaats van beton of klei is het ook mogelijk om te kiezen voor kunststof. Dit kost ongeveer €55,- per m².

Wist u dat warmte opstijgt?

Doordat warmte opstijgt verliest u veel warmte uit uw woning wanneer het dak niet goed geïsoleerd is. Laat indien nodig bij het leggen van een nieuw pannendak direct dakisolatie aanbrengen en bespaar aanzienlijk op de energiekosten. Benieuwd naar de exacte kosten voor nieuwe dakpannen? Ontvang gratis offertes.

Prijzen dakpannen leggen 2024

Soort dakpan Materiaal Kosten per m² in 2024*
(inclusief montage)
Totaalkosten in 2024*
(bij een dak van 50 m²)
Keramische dakpannen Klei €60,- €3.000,-
Betonnen dakpannen Beton €50,- €2.500,-
Kunststof dakpannen (dakpanplaten) Kunststof €55,- €2.750,-

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten inclusief montage en btw. Vraag voor een exacte prijsberekening gratis en vrijblijvend offertes aan.

Exacte prijs ontvangen voor dakpannen leggen Nijmegen?

Vul het offerteformulier voor gratis offertes en ontdek de scherpe prijzen!

Welke dakpannen in Nijmegen kiezen?

Dakpannen worden gemaakt van klei, beton of van kunststof. Wanneer u de nieuwe dakpannen in Nijmegen gaat leggen, heeft u niet alleen de keuze uit verschillende materialen, maar ook uit verschillende formaten en vormen.

Keramische dakpannen worden het meest gelegd. Dit pannendak gaat namelijk zeer lang mee en blijven lang mooi. Betonnen dakpannen zijn een stuk goedkoper, maar hebben ook een kortere levensduur. Het is ook mogelijk om dakpanplaten van pvc te leggen. Benieuwd naar de verschillende prijzen? Ontvang gratis offertes.

nokvorsten zetten Nijmegen

Betonnen dakpannen

Een goedkope betonnen dakpan wordt ook wel een sneldekpan genoemd. Een sneldekpan is namelijk groter, waardoor het leggen een stuk sneller gaat. Omdat betondakpannen niet gebakken worden in een oven, zijn ze milieuvriendelijker dan die van keramiek. Ze gaan echter ook minder lang mee dan de dakpannen van klei en vereisen meer onderhoud. Een betondakpan is maatvast. Dit betekent dat het materiaal niet uitzet of krimpt bij temperatuurverschillen.

Hoe worden goedkope betondakpannen gemaakt?

Het beton wordt in een mal gegoten en hard daarna uit. Het is verstandig om een coating aan te brengen op een sneldekpan. Deze coating is vuilafstotend en voorkomt mosgroei. Soms denken mensen dat een sneldekpan alleen in grijstinten verkrijgbaar is, maar dit is niet het geval.

De gemiddelde prijs per m² voor een sneldekpan is €50,-. Ze gaan ongeveer 30 jaar mee.

Voordelen betonnen dakpannen

Betonnen dakpannen hebben meerdere voordelen. Doordat ze maatvast zijn, ontstaan er niet snel scheuren. Het materiaal zet namelijk niet uit en krimpt niet door invloed van temperatuurswisselingen. Ook zijn ze iets groter en gaat het leggen daardoor sneller. Een betondakpan wordt daarom ook wel een sneldekpan genoemd.

Betondakpannen zijn:

  • een budgetvriendelijke optie;
  • verkrijgbaar in meerdere formaten en kleuren;
  • maatvast en zeer stabiel.

Keramische dakpannen

Keramische dakpannen worden gemaakt van rivierklei. Vaak wordt hier gewoon klei uit de Hollandse rivieren gehaald. De kleur wordt bepaald door de samenstelling van de klei. Dit dakpantype gaat zeer lang mee door de glazuurlaag. Doordat het oppervlak glad is, kan vuil zoals mos en algen zich niet goed hechten.

Wat is de werkwijze om keramische dakpannen te maken?

Er wordt rivierklei in een mal gedrukt. Daarna gaat de klei in een extreem hete oven en wordt het materiaal gebakken. Meestal kiezen mensen voor een dakpan met ingebakken glazuurlaag. Deze gaan het langste mee, hebben een mooie uitstraling en blijven zeer lang mooi.

De prijs per m² voor een keramisch pannendak is €60,-. De gemiddelde levensduur is 60 jaar.

Voor een exacte prijs van keramische dakpannen op uw dak vraagt u hier gemakkelijk gratis en vrijblijvend offertes aan.

Voordelen keramische dakpannen

Wil je dakpannen die jarenlang mooi blijven en een lange levensduur hebben? Kies dan voor kleidakpannen. Doordat de rivierklei op hoge temperatuur gebakken wordt, blijft het materiaal zeer lang mooi. Vooral met een ingebakken glazuurlaag.

Dit zijn de voordelen van kleidakpannen:

  • Zeer lange levensduur
  • Blijven lang mooi
  • Verkrijgbaar in allerlei kleuren

Kunststof dakpannen

Een pannendak kan ook gemaakt worden van kunststof. Hierbij gaat het meestal om dakpanplaten en niet om losse dakpannen. De dakpanplanten zijn één tot enkele vierkante meters groot en hebben de uitstraling van dakpannen. Het grootste voordeel is dat het leggen van de dakplaten zeer snel gaat. Daarnaast zijn de pvc-dakplaten licht van gewicht.

Nadelig aan pvc-dakplaten is dat ze niet lang meegaan. De gemiddelde levensduur is 15 tot 20 jaar. Daarnaast kan het voorkomen dat het materiaal na een paar jaar een doffe kleur krijgt. Kies altijd voor geïsoleerde dakplaten. Anders verliest u veel warmte en heeft u snel last van geluidsoverlast, bijvoorbeeld tijdens een hagelbui.

De gemiddelde prijs per m² voor kunststof dakpannen is €55,-. De levensduur is ongeveer 15 tot 20 jaar.

Bel met 085 500 9957 of vul het offerteformulier in als u wilt weten wat het leggen van kunststof dakpannen op uw dak kost.

keramische dakpannen Nijmegen

Wat zijn Oud Hollandse dakpannen?

Daarnaast hebt u de keuze uit Oud Hollandse dakpannen. Wanneer onze specialisten spreken over oud Hollandse dakpannen, dan gaat het over een oude holle pan, ook wel S-pan genoemd. Deze is in vergelijking met andere dakpan soorten erg smal, en heeft een sterke golving. Dankzij deze golf in de pan wordt het traditionele Hollandse effect verkregen. Dit gedeelte is met name geschikt voor het afvoeren van water, en is daarom geschikt voor het Nederlandse weer. De Oud Hollandse dakpan kan een vakman alleen vervangen en plaatsen op daken met een minimale hellingshoek van 25 graden.

Geglazuurde dakpannen

Bent u op zoek naar dakpannen met een sterk glanzende bovenzijde? Dan zijn geglazuurde dakpannen een goede optie voor u. Een geglazuurde dakpan is een keramische pan voorzien van een glazuurlaag. Dit glazuur is een glasachtige laag die voor het bakproces op het oppervlak van de gehele pan wordt gespoten. Door het bakken zal deze laag zich aan het keramiek hechten en zo het oppervlak beschermen tegen de invloeden van weer en wind. Daarnaast is het mogelijk om op deze manier de kleur van de geglazuurde pan aan te passen. Geglazuurde dakpannen zijn zowel in matte als glanzende variant verkrijgbaar bij onze professionals.

Holle of platte dakpannen; welke kiezen?

U hebt de keuze uit holle of platte dakpannen. Platte dakpannen worden ook wel tegelpannen genoemd. De keuze is afhankelijk van uw persoonlijke wensen en de hellingsgraad van uw dak. Tegelpannen hebben een hellingsgraad van minstens 35 graden nodig. Zacht golvende dakpannen hebben al genoeg aan een helling van 20 graden.

Holle dakpannen zijn verkrijgbaar in drie soorten, namelijk met sluiting, zonder sluiting met lichte golving. Platte dakpannen zijn te kop met ribben en met sluitingen. Een holle dakpan met lichte golving is één van de bekendste vormen. Wilt u een plat dak? Kies dan voor een platte dakpan met sluiting.

Nieuwe of gebruikte dakpannen?

Voor een nieuw pannendak kunt u kiezen voor gloednieuwe dakpannen in Nijmegen, maar ook voor gebruikte dakpannen. Een voordeel van gebruikte dakpannen is dat ze een stuk goedkoper zijn dan nieuwe. De gebruikte dakpannen zijn in goede staat en bijvoorbeeld afkomstig van een pand dat gesloopt werd. Nadelig is dat ze minder lang meegaan dan gloednieuwe.

In plaats van de budgetvriendelijke gebruikte dakpannen, is het uiteraard ook mogelijk om nieuwe te laten plaatsen. Deze nieuwe pannen gaan zeer lang mee en daarnaast heeft u een ruimere keuze. Bij gebruikte dakpannen bent u afhankelijk van het aanbod en bij gloednieuwe is dit niet het geval.

Afmetingen dakpannen

Dakpannen zijn in Nijmegen verkrijgbaar in een aantal afmetingen. Een dakpan heeft een gemiddelde breedte van 20 tot 30 centimeter en een lengte van 35 tot 40 centimeter. Een nokpan is heeft meestal afmetingen van 30 tot 35 centimeter lang. Meestal worden dakpannen niet op maat gemaakt. Wanneer het nodig is om een dakpan smaller te maken, bijvoorbeeld versmallen voor een dakkapel, kan een vakman de dakpan slijpen.

Kloppen de afmetingen altijd?

Soms komen er wat afwijkingen voor bij de afmetingen. Dit zien we voornamelijk bij keramische dakpannen. Dit is namelijk een natuurproduct en de maten kunnen afwijken door het vochtgehalte in de klei en de oventemperatuur. Hierdoor ontstaat er in sommige gevallen bakkrimp.

Dakpannen voor de beste prijs?

Ontvang gratis offertes van specialisten uit Nijmegen.

Dakpannen reinigen Nijmegen

Naast het vervangen van de pannen, is het tevens mogelijk om de dakpannen te reinigen in Nijmegen. Een dakpanreiniging is noodzakelijk, in verband met mos dat er op groeit, of ander vuil. Wanneer dit in de dakgoten terecht komt, loopt u kans op een verstopping van het hemelwaterafvoer. Daarnaast zorgt dit vuil ervoor dat een pannendak poreus wordt. De dakpanreiniging is daarom erg belangrijk. Voor het reinigen heeft een vakman de keuze uit diverse professionele technieken, zodat het werk snel en adequaat is afgehandeld.

De prijs per m² die voor het schoonmaken staat is afhankelijk van de tijdsduur, en het dakoppervlak. Na reinigen impregneren of het aanbrengen van een coating verstandig. Bel naar 085 500 9957 voor direct contact met een dakwerker.

Dakpannen coaten

Wat veel mensen niet weten, is dat het naast dakpannen vervangen, ook mogelijk is om deze te voorzien van een toplaag (te coaten). Zoals gezegd zal na verloop van tijd mosgroei plaatsvinden op het dak. Door de pannen opnieuw te coaten zal de toplaag dergelijke mosgroei voorkomen. Hierdoor is reinigen van een pannendak minder vaak nodig. Het nadeel van coaten is echter dat hierbij vaak een deel van het panoverlap niet zal worden meegenomen. Zo zal er altijd een deel van het pannendak niet in topstaat blijven. Een andere optie dan coaten is om dakpannen te verven, dan krijgen ze uw gewenste kleur en zien ze er als nieuw uit.

Dakpannen reinigen én coaten!

Bekijk in deze video het eindresultaat van het reinigen en coaten van dakpannen.

Voordelen dakpannen impregneren

Ter voorkoming van problemen met de dakpannen, is het tevens mogelijk uw dakpannen te laten impregneren in Nijmegen. Bij het impregneren wordt eerst een stoomcleaner gebruikt, waarna een heel dun laagje impregneermiddel wordt aangebracht. Door de pannen te impregneren heeft vuil geen kans meer en wordt verkleuring voorkomen. Dit betekent dat de pannen langer meegaan, zonder dat u deze hoeft te reinigen, coaten of vervangen.

Moet u toch reinigen? Dan gaat dit een stuk makkelijker. Impregneren is relatief eenvoudig en kost ongeveer een dag (afhankelijk van het dakoppervlak).

Alternatieven voor dakpannen

Liever geen dakpannen op uw zadeldak? Ook leien en shingles zijn zeer geschikt voor hellende daken. Leien zien rechthoekige of vierkante plaatjes die dubbel geplaatst worden. Er zijn zowel natuurleien als kunstleien verkrijgbaar. Shingles zijn overgewaaid uit Amerika en worden gemaakt van bitumen. Wilt u wel een pannendak, maar bent u op zoek naar een goedkope optie die snel gelegd kan worden? Bekijk dan de mogelijkheden voor dakplaten. Hieronder leest u hier meer over. Direct gratis offertes ontvangen? Start nu uw gratis offerteaanvraag.

geglazuurde dakpannen Nijmegen

Dakpanplaten

Dakpanplaten worden gemaakt van staal, aluminium of pvc. Wilt u stalen platen laten vervangen? Kies dan voor gegalvaniseerd staal. Dit is staal met een roestwerende coating. Ze worden gemaakt in een fabriek en worden daarom ook wel prefab dakplaten genoemd. De platen hebben de uitstraling van echte pannen.

Waarom kiezen voor dakplaten?

Het grootste voordeel van het plaatsen van goedkope platen is dat het zeer snel gaat. Daarnaast zijn de platen ook geschikt voor daken met een lichte helling van 7 tot 10 graden en kunnen ze geplaatst worden over bestaande dakbedekking. Nadeel is dat de platen niet lang meegaan, ongeveer 10 tot 15 jaar.

Dakpanplaten leggen

Een dakpanplaat is zeer licht in gewicht. Daarom is het ook geschikt voor een dakconstructie dat geen groot gewicht hoeft te dragen. Omdat er condensatie kan optreden, brengt de vakman altijd eerst een dampfolie aan tegen condensvorming. Een dakpanplaat wordt op de dakconstructie geplaatst. De dakwerker maakt ze vast met schroeven. Het is belangrijk dat ze zeer goed vastgezet worden. Door het lichte gewicht kunnen ze anders wegwaaien bij een storm.

Het is mogelijk om geïsoleerde platen te plaatsen of als los isolatiemateriaal. Wanneer u kiest voor de toepassing als los isolatiemateriaal, plaatst de dakwerker eerst de isolatie en daarna de dakplaten.

Dakleien

Dakleien bestaan uit leisteen. Ze hebben een ontzettend lange levensduur tot wel 80 jaar. U zou het wellicht niet denken, maar dakleien kunt u ook als gevelbekleding gebruiken. U hebt de keuze uit vele verschillende kleuren en vormen. Een dakdekker kan dakleien daarnaast op vele verschillende manieren leggen, allen met een andere uitstraling.

Bij de maasdekking plaatst de dakwerker rechthoekige dakleien laag voor laag en bij de ruitdekking heeft het zichtbare deel van de daklei een ruitvorm. Bij de Rijnse dekking liggen de dakleien schuin oplopend op het dak. De onderkant van een lei is afgerond. Bij de Leuvense dekking zit er een open voeg tussen twee leien.

Shingles

Shingles worden vooral gebruikt als dakbedekking van blokhutten en tuinhuisjes. Tegenwoordig komt u shingles echter ook steeds meer op woonhuizen tegen. Ze bestaan uit bitumen en u hebt de keuze uit verschillende vormen waaronder rechthoekig en zeshoekig. Ze hebben vele voordelen. Een shingle is waterdicht, bestand tegen hoge temperaturen maar ook vorst en u kunt ze eenvoudig schoonmaken. In elk klimaat kunt u shingles dus gebruiken.

Shingles kunnen goed tegen factoren zoals roest, sterke wind en het uitzettend en krimpen van de ondergrond. Ze absorberen bovendien lawaai wat ontstaat wanneer hagel of regen op het dak valt. U hebt daarnaast de keuze uit vele verschillende kleuren.

Keurmerken om bij dakpannen op te letten

Op zoek naar dakpannen in Nijmegen? Let dan op het KOMO-keurmerk. Het KOMO-keurmerk wordt gegeven aan producten en bouwprocessen die voldoen aan de strenge eisen op het gebied van kwaliteit en betrouwbaarheid. Een KOMO-proces certificaat geeft bijvoorbeeld aan dat het dakdekkersbedrijf volgens de opgestelde richtlijnen werkt. Op komo.nl leest u hier meer over.

Bekijk ook of het bedrijf lid is van een brancheorganisatie zoals VEBIDAK. VEBIDAK is een organisatie speciaal voor dakdekkersbedrijven die werken met kunststof dakbedekking. Op vebidak.nl staat meer informatie. Een andere organisatie is de Nederlandse Dakdekkers Associatie (NDA). Op de website van de NDA staat een handige checklist om een betrouwbare dakwerker te vinden.

Waarom een dakpanspecialist inschakelen?

Voor reparaties, vervangen en het leggen van een pannendak is het verstandig om een professional in te schakelen. U hoeft dan zelf niet het hoge dak op en weet zeker dat de werkzaamheden goed uitgevoerd worden. Bovendien krijgt u deskundig advies over de mogelijkheden. Denk aan advies over impregneren, coaten en welk type dakpan voor u het meest geschikt is. Direct contact met een dakwerker uit de regio voor een reparatie? Bel dan naar 085 500 9957!

De voordelen van een specialist:

  • De dakwerken verlopen snel en probleemloos door de ervaring en vakkennis van de dakwerker.
  • U weet zeker dat de dakpannen op juiste manier gelegd worden.
  • De vakman werkt volgens de veiligheidsvoorschriften.
  • U hoeft zelf niet het hoge dak op of speciaal gereedschap aan te schaffen.
Recent aangevraagde offertes in Gelderland en omgeving
Dakpannen van schuur vervangen in Nijmegen
Dakpannen leggen op nieuwbouwwoning in Arnhem
Dakpannen reinigen in Barneveld
Dakpannen reinigen en coaten in Ede
Betonnen dakpannen plaatsen in Lunteren
Dakpannen vastzetten in Zevenaar
Kostenoverzicht voor keramische dakpannen in Tiel
Nokvorsten vastzetten in Wageningen
Offerte voor Oud Hollandse dakpannen in Ermelo
Schuur voorzien van dakpanplaten in Wijchen

gebruikte dakpannen Nijmegen

Dakpannen Nijmegen? Gratis offertes vergelijken!

Wilt u dakpannen laten leggen in Nijmegen? Of beschadigde dakpannen laten vervangen? Schakel dan een dakwerker in. De dakwerker vervangt moeiteloos kapotte dakpannen en legt snel een nieuw pannendak aan. U hebt de keuze uit verschillende materialen, formaten en kleuren.

Bel naar 085 500 9957 om direct in contact te komen met een medewerker van een dakdekkersbedrijf. Of vul het offerteformulier in voor het ontvangen van gratis en vrijblijvend offertes met scherpe prijs per m².

Heeft u een dakdekker nodig voor andere dakwerken? Of wilt u uw dakgoten laten vervangen? Ook dat is geen probleem!